Så är läget på Sportkontoret – vi intervjuar Viktor Karlsson

Intevju med sportsligt ansvarige Viktor Karlsson, onsdag 30/12, timmarna innan Bollnäs borta. Vad står på lut inom Hammarby Bandy?

Drygt en tredjedel av grundserien är spelad och Hammarby har blandat insatser mellan högt, lågt och mittemellan. Vi pratar om de matcher som varit och riktar sedan in oss på framtiden. Först ut: den stora länsderbyförlusten i premiären.

–Allt gick snett där, kan man säga. Vi var för dåligt förberedda inför den matchen och blev straffade av ett lag som har några av världens bästa offensiva spelare.

Har vi dragit lärdom av den matchen, tror du?

–Absolut, jag tror att alla inblandade fick med sig något från den matchen, och det blev ju en del förändringar efter den också, både i startelvan och vid sidan av.

Pierre Roos lämnade uppdraget som huvudtränare, Carl Malm tog över rollen och in kom Stefan Karlsson som assisterande. Varför?

–Spelartruppen och huvudtränaren hade i stora drag olika synsätt på hur vi skulle vinna matcher. Pierre gick in helhjärtat i det här och det ska han ha all credd för. Jag uppskattar också väldigt mycket hur han var lojal mot föreningen och hur han hjälpte oss att ta situationen vidare och föra föreningen framåt, även fast vi var hårt ansatta och vissa uttalanden blev något klumpiga från vårat håll.

Har vi som du ser det haft en enkel eller svår första tredjedel av elitserien?

–Vi startade ju om i omgång två, kan man säga. Då mötte vi Bollnäs och den matchen borde vi vunnit, men fick nöja oss med oavgjort. Sen Edsbyn borta så gör vi det riktigt bra även om vi förlorade. Känslan var att vi tog tag i oss själva där och fick sedan utdelning i kommande matcher, med fyra vinster och ett kryss, säger Karlsson.

–Mot Villa Lidköping och Sandviken så vinner vi efter krigarinsatser, dessvärre fick vi ju några riktigt tunga smällar under Villa-veckan. Att lagkapten David Pizzoni, vice kapten Robin Sundin och Alexander Egorychev alla blir långtidsskadade inom 48 timmar, och att vi i samma veva får corona i truppen, det är ju maximal otur. Det här gjorde att spelarna var på is en gång tillsammans mellan 12:e december och 25:e december. Det påverkade helt klart vår insats mot Sirius, säger Viktor Karlsson.

–För det första är det ju jättestora avbräck med skadorna på tre bärande spelare men corona ställer alltså också till det så att vi inte kunde träna ihop en ny startelva.

Är det argument som håller eller känner du själv att det ger en känsla av bortförklaring?

–Jag tycker att det talar för sig självt. Det är omöjligt att läsa det jag nyss sa och inte känna att det är saker som har väldigt stor påverkan, säger Viktor Karlsson.

Sirius-förlusten då, som alltså stoppade en svit om fem raka utan förlust. Hur upplevde du den?

–Sirius vann rättvist. Hade inte Filip Mörkdal varit bra i kassen så hade siffrorna varit större. Däremot nästkommande match, alltså förlusten hemma mot Broberg, det är en förlust som svider väldigt mycket. Tillsammans med derbytorsken är det den värsta förlusten av de matcher som varit, säger Karlsson.

Varför?

–Broberg skapar knappt en målchans på 80 minuter. Vi hade en period på mitten av andra halvlek där vi frångår vår spelplan och ger Broberg taktpinnen. Sen borde vi kunnat hantera det ändå, men vi gav dem möjligheten att både hålla boll och hitta möjligheter att kvittera. Vilket de gör, och sedan också vinner. Jag kan säga att det var väldigt mycket känslor från alla håll i truppen efter den matchen. Vi vet att vi borde gjort vissa saker annorlunda.

Nu i kväll (dagen innan publicering) så möter vi Bollnäs. Oavsett utgång där, vad ska vi räkna med från Hammarby för resten av säsongen? 

–Det blir förmodligen inga ytterligare nyförvärv utöver Axel Jansson och Samuel Helmerson. Vi har stora förhoppningar att Robin Sundin ska komma tillbaka inom en månad, vilket såklart betyder enormt mycket för vårt spel. Samtidigt ska man komma ihåg att vi bara spelat lite drygt en tredjedel av säsongen och vi har faktiskt ett lag som fortfarande lär sig spela tillsammans. Det är många nya spelare in i år och vår förhoppning är att vårt spel ska bli bättre och bättre, säger Karlsson.

–Sen så är vi nog alla lite osäkra på var vi är på väg någonstans, och det har faktiskt inte att göra med varken spelare eller ledare. Det här är min personliga åsikt men jag är väldigt besvärad och uppgiven av hur Stockholm stad behandlar idrott, både på ungdom- och elitnivå. Det är uppriktigt sagt väldigt tärande att försöka få ihop organisationen just nu. Bara ett exempel från i dag (onsdag) är att vi fått meddelande från Stockholm stad att vi inte kan träna någonstans inom kommunens gränser på nyårsdagen när vi har match dagen efter (2/1-20). Det har inte hänt någon gång under 2000-talet att vi inte får möjlighet att träna dagen innan en elitseriematch, och det här händer alltså knappt en vecka efter att vi bokstavligen talat blivit utslängda från vår egen hemmaarena. Vi som förening räknas vara tillgängliga, tillags och flexibla men miljardapparaten Stockholm stad kan hela tiden hitta utvägar mot oss. Det är mycket tidskrävande och jobbigt, säger Viktor Karlsson.

/C

Hammarbys elitseriematcher hittills:

AIK – Hammarby IF, 11-3
Hammarby IF – Bollnäs, 4-4
Edsbyn – Hammarby IF, 6-1
Tellus – Hammarby IF, 2-7
Hammarby IF – Vänersborg, 3-3
Hammarby IF – Sandviken, 6-3
Vetlanda – Hammarby IF, 5-6
Hammarby IF – Villa Lidköping, 3-2
Sirius – Hammarby IF, 5-3
Hammarby IF – Broberg, 3-4
Bollnäs – Hammarby IF, 3-4

Med fem vinster, två kryss och fyra förluster parkerar Bajen på en sjunde plats i en haltande tabell. För Bajens del är det lika många poäng (3) upp till tredjeplatsen som det är ner till elfteplatsen. Elfteplatsen är för övrigt första placeringen utanför slutspelet. Ettan till sexan går direkt till kvartsfinal medan sjuan till tian går till åttondel (i fjol kom Hammarby tia.)