Rutan ser fram mot premiären

Hemsidans Mats Öström tog ett snack med trotjänaren Carl-Johan Rutqvist.

Hur har försäsongen känts?

–Efter förutsättningarna det här året har det känts bra. Vi har haft riktigt dåliga förutsättningar för träning i år. Vi har fått träna på morgonen, dåligt med tider, inte på Zinken etc. Men alla har förstått situationen och kämpat på i skärselden.  Jag får nästan gåshud när jag tänker på hur vi alla kämpar på i det tysta. Aldrig något gnäll. Är det träning så kör vi.

Hur är stämningen i truppen?

–Den är bra. Vi har fått in nytt blod som bidrar jättemycket till att vi har bra stämning. Det var länge sen vi kände en så här positiv stämning i laget. Det är alltid härligt med nya tankar in i gruppen. 

Hur tycker du att de nya har kommit in i laget

–De har kommit in riktigt bra. Jag känner några av dem sedan tidigare. Vissa har man spelat med och andra har man spelat mot. Vi har försökt ta hand om dem så gott vi har kunnat. Lite mer komplicerat nu när man inte har varit i hjärtat, på Zinken. När vi är på Zinken kommer vi ofta lite tidigare och surrar lite. Men vi kommer bli ännu mer hopsvetsade under säsongen.

Ni har fått in två nya i truppen nära inpå premiären

–Pekka och Söder har kvalitet och den behöver vi. Nu har vi fått in mer bredd i laget. Söder ser het ut och Pekka vet jag ju vad han går för sen gammalt. Jag känner honom sedan Kalix. Jag lider med Felix och Thorén som har kämpat så hårt hela försäsongen och så missar de premiären…..!

Vem blir lagkapten i år?

–Det blir nog jag, har inte hört något annat. Pizzoni är assisterande. Han tar bindeln när jag inte är med.

Hur avgör ni vem som ska vara lagkapten?

–Oftast är det tränaren som avgör, men i vissa lag röstar spelarna. Andrej (Misjas pappa som var tränare då) gav mig den rollen och sedan har jag haft den. Han tyckte jag skulle ha den. Jag vet inte varför. Lagkapten är något man bara blir och är.

Vad innebär det att vara lagkapten?

–Man ska vara ganska omhändertagande och tycka om att stötta alla i det de gör. Visa med hjärta att man verkligen vill och står upp för laget. Det spelar ingen roll om det är en junior eller någon som spelat länge. Man tar hand om alla. Jag har nog minskat mina utvisningsminuter då jag vill vara förebild för laget. Det är svårt att förklara. Det är många saker som gör det till vad det är.

Det måste kännas skönt att ha flera erfarna som kan ta den rollen i laget…

–Alla i Hammarby kan vara lagkapten. Finns det någon annan som axlar denna roll bättre så var så god. Den som gör det bäst ska vara kapten. Vi i gruppen driver tillsammans. Jag är exempelvis ganska tillbakadragen i omklädningsrummet. Där finns andra som tar ton och visar vägen.

Hur känns det nu inför premiären?

–Det känns jätteroligt. Det är min 9:e premiär för Bajen och det är fortfarande lika roligt. Det är ju för detta man hankar sig fram under försäsongen. Och sedan alla matcher i serien och ett eventuellt slutspel. Fast en premiär är alltid en premiär. Roligt att vi möter nykomlingar. Det kommer att bli tufft!

Har du någon koll på Åby/Tjureda som ni möter i premiären?

–Jag har har ingen större koll på Åby, men Stefan har det. Jag har en kompis där, men det är allt. Vi kommer spela vårt spel. 

Åby har lite medvind med hallbygge och är nya i elitserien så de är nog riktigt taggade. Nu måste vi spela riktigt bra bandy för att vinna. Vi hoppas på ett bra publikstöd så vi kan chocka dem. 2500-3000 i publiken vore kul.

–Vi kommer att vara riktigt taggade i alla fall!

/Mats Öström