Richard Wallin – Hammarby Bandys fysrådgivare

Under våren -21 inledde Hammarby Bandys a-lag ett samarbete med Richard Wallin på WE R Training. Så här ser Wallin på försäsongsträningen fram till nu.

Hur har fysträningen gått så här långt? 

–Det har gått bra. Överlag ser det verkligen bra ut, grabbarna har legat i och tränat hårt över sommaren, jag är positivt inställd till hur det har sett ut, säger Richard, som är utbildad personlig tränare och träningsinstruktör.

 Vad har ditt ansvarsområde varit hittills? 

–Jag har haft hand om upplägget när det kommer till styrkebiten, jag har lagt mitt fokus och försökt individanpassa så bra jag kunnat utifrån vilken nivå spelarna låg på i maj. Det som varit min utmaning har främst varit att jag inte träffat spelarna så mycket, och alla människor är ju olika oavsett det gäller fysik eller personlighet. Så ett exakt schema har varit lite svårt, men det som är positivt är att spelarna ofta har haft en bra bild över vad dom själva behöver utveckla, och det är ju också så att alla har haft ett gemensamt mål – att bli starkare och bättre bandyspelare. 

 Hur tycker du samarbetet gått? 

–Grabbarna har varit väldigt förstående och bra på att prata med mig, efter resultaten som kom vid fystesterna i maj har min syn varit ganska klar på vad varje spelare behöver förbättra, och det har dom köpt, och även utfört det. Jag har funnits med som bollplank och varit anträffbar via mejl och telefon och jag tycker att dom har skött sig bra. 

–Upplägget för sommaren gjorde jag också, alltså träningen dom har kört på egen hand över sommaren, i en sport som bandy så är det oftast inte en specifik grej som sticker ut. Man behöver vara allround-tränad. Det som varit lite svårt var att få ihop ett koncept för en vecka där man får in alla bitar, utan att bli för sliten och så. Men då har jag försökt krydda lite med vad varje individuell spelare behöver jobba extra på. 

–Något som jag tycker sticker ut med gruppen är att det finns en väldigt hög motivation till att utvecklas. Det har funnits ett stort sug och driv för förbättring sedan vi började i maj, så det blir kul att se vad som händer med den här gruppen framöver. Det finns även en väldigt god stämning i gruppen, säger Richard.

Vikten av att träna ihop, vad har ni sagt?

–Vi pratade framförallt om sporren av att trigga varandra mot att bli bättre. När man tränar ihop så är det ofta lättare att hitta inspiration och pusha varandra, lite som “kan han så kan jag, dit vill jag också komma”. Man drivs av varandra helt enkelt. Alla har ju lite tuffare perioder i sin träning och det blir lättare att ta sig igenom dessa perioder tillsammans. 

 Hur har du tänkt kring förebyggande av skador i ditt upplägg? 

–Det är något jag byggt mycket av träningen kring, det har varit tanken med grundträningen. Att anpassa kring idrotten, man åker ju till exempel inte skridskor med två ben samtidigt så därför har vi försökt att bygga upp explosivitet, stryka, balans och rörlighet med bland annat enbenshopp. En stor del av mitt tänk har varit långsiktigt, att spelarna ska ha en skadefri säsong. Har man ojämnheter så är det lättare att gå sönder. Jag har velat att alla ska få ut så mycket som möjligt av träningen och få en mer hållbar kropp! 

Vad blir viktigt att fokusera på i fortsättningen? 

–Det blir lätt att släppa fokus på fysträningen så här i augusti när man får gå på is och börja fokusera på matcher och så vidare, säsongen drar ju inte igång än på ett gäng veckor. Vi är fortfarande i perioden där vi ska bygga upp oss och ha viljan till att bli starkare. Vi vill också behålla alla bitar så vi håller oss bra över hela säsongen.  

 Efter två fystester – vad är din syn på vad spelarna ska träna på framöver? 

–Framförallt så fortsätter individ för individ med att träna på vad dom behöver bli bättre på. Fortsätta jobba mycket med explosiviteten, positivt nu är ju att dom kommer kunna göra det både på och vid sidan av isen. Sen är det även viktigt att spelarna fortsätter ta sitt ansvar och lyfta vikter på gymmet, för att bibehålla styrka så dom orkar köra full ut när säsongen väl drar igång, säger Wallin.

WE R Training erbjuder personlig träning, föreläsningar, hälsopaket för företaget. Workshops och utbildningar till olika lag och föreningar. Fystester eller rådgivning, och upplägg för tränings- och kostprogram. Det som gör företaget unikt är att det är ett transporterande företag och har en enormt hög anpassningsförmåga efter kundens behov och mål.

Vill du ha personlig träning eller någonting annat som Richard och WE R Training erbjuder? Kontakta honom här.

/Gustav Wall