Publik- och matchinfo: Hammarby – Villa Lidköping

I dag är det hemmapremiär på Zinken mot regerande mästarna från Lidköping. Hammarby har med sig en fin seger mot Vänersborg medan Villa spelade oavgjort mot Edsbyn i senaste omgången. Här får du info om match och arrangemang!

Obesegrade Villa ligger på andra plats i elitserien efter överraskningslaget Motala. Det har blivit fyra vinster och två oavgjorda, mot Sandviken och Edsbyn. Villa hade också en stark försäsong och vann Svenska Cupen genom att besegra Edsbyn i finalen. Hammarby ligger på elfte plats i tabellen men har tvingats skjuta upp två hemmamatcher.

Villa har gjort överläget flest mål, 55 stycken, i serien. Mycket beror det på Christoffer Edlund som nätat 23 gånger, mer än dubbelt så många som tvåan Martin Söderberg (Broberg) i elitseriens skytteliga. I Villas interna skytteliga är Tim Persson tvåa med 8 och Alexander Härndahl trea med 7 fullträffar. Också elitseriens assistliga toppas av en Villaspelare, Felix Pherson, med 11 assist. Joel Broberg är tillbaka i laget efter två matchers avstängning.Ytterhalven Petter Björling krockade i senaste matchen och det är osäkert om han kommer till spel.

Inför årets säsong värvade inte Villa några spelare utifån men lyfte upp Karl Tagesson och Melker Broberg (yngre bror till Joel) från ungdomslaget. Tre spelare lämnade klubben: Albin Thomsen gick till Sirius och Theo Lewerin till Örebro, medan Jesper Eriksson slutade. Målvakter är Jesper Thimfors och Anton Johansson. Johan Sixtensson är huvudtränare och har Magnus Muhrén som assisterande. Sixtensson har tränat Villa sedan 2014/15. Laget har spelat sju SM-finaler och har tagit två titlar: 2019 och 2021. Men klubben har länge varit ett topplag och har nått semifinal varje år sedan 2010.

Förra året vann Hammarby med uddamålet på Zinken. Hammarby tog ledningen men Villa vände till 1-2. När tio minuter återstod av matchen kom kvitteringen och David Jansson avgjorde med en lobb till 3-2 i slutminuterna. Matcherna mot Villa brukar vara jämna och samla stor publik. Av de senaste tio mötena på Zinken har Hammarrby vunnit fyra, Villa tre, och tre matcher har slutat oavgjort. Med det fina spelet som Hammarby visade upp mot Vänersborg finns en god chans till två nya poäng. Men då gäller det att stoppa Villas offensiv, som inte bara består av Edlund.

Hammarbys hemmamatcher mot Villa Lidköping (grundspelet)
2020/21       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    3-2                (publik 8)
2019/20       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    2-5                (publik 2431)
2018/19       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    2-7                (publik 1956)
2017/18       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    5-5                (publik 2113)
2016/17       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    5-5                (publik 2670)
2015/16       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    5-4                (publik 3368)
2014/15       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    6-2                (publik 3547)
2013/14       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    3-3                (publik 3101)
2012/13       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    4-6                (publik 2782)
2011/12       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    6-3                (publik 4030)

/Sten Haase


Idrottshistorikern och journalisten Claes G Bengtssons ord om hemmapremiären:

Hammarby toppar statistiken mot Villa!

Äntligen är det dags för hemmapremiär för Hammarby. Motståndarna från Lidköping har spelat mot Hammarby 63 gånger i serie- och slutspelssammanhang. Första mötet ägde rum i Lidköping den 18 december 1966, Hammarby vann med 3-2, Leffe Fredblad gjorde två av målen och Börje Andersson storspelade i målet. Hammarbys största seger mot Villa är 13-3 hemma på Zinken 2004. David Karlsson och ”X:et” Erixon gjorde då fem mål var. Villa vann på hemmais med samma siffror 2019.

Här är totalsiffrorna: Hammarby har vunnit 32 matcher, 8 har slutat oavgjort, medan Villa har 23 segrar. Målskillnaden är 315-276 i Hammarbys favör.

/Claes G Bengtsson

Publikinformation till kvällens match:

Bollkastning, 50 50 lotteri, souvenirer, infobord

Hammarbyklacken står på huvudläktaren, likt de senaste åren, och kommer så att göra hela säsongen.

Bortasupportrarna står på Ringvägenläktaren, i hörnet jämte Mariaskolan.


Entréerna öppnar klockan 17.00 och vi entréerna finns en biljettkassa för kontanter. Vi förespråkar att ni köper förköp via hammarbybandy.se – det är både smidigare och billigare. Men alternativet för direktinsläpp finns alltså för både kontant och kort.


Zinkentältet öppnar även det klockan 17.00 och vår kock Alois König kommer brassa kycklinggryta med ris och curry, pannbiff med potatisgratäng och pepparsås samt schnitzelmackor med majonnäs. Allt av högsta kvalité och till billigt pris.


Nytt för i år är att Zinkentältet är en officiell Bajen Bar – ett samarbete med Hammarby Fotboll.


Vi har några rader av sittplats på VIP-läktaren. För att komma åt dom behöver man till premiären ha Säsongskort VIP. Det här är ett pilotprojekt, därfö vill vi inte lova i förväg exakt hur det kommer bli, utan ser framemot premiären för att sedan utvärdera hur sittplatserna användes.

Nytt för i år att vi kommer att vi kommer ha ett 50/50-lotteri i gång på matchdag. Vi kommer även ha den uppskattade bollkastningen i halvtid. Vinnare i båda lotterierna presenteras av speakern under andra halvlek.
Priserna i bolkastningen är:
1a pris: pris från Winjas grosshandel
2a pris: halsduk och flagga
lotteripris: Zinkentältet, matpaket för 2 personer


Hammarby Bandy har tagit fram flertalet souvenirer och de kommer att säljas på matchdag inne i Zinkentältet samt i infohörnan vid stora entrén. Även en infohörnan blir en nyhet: där kan man förutom köpa souvenirer också lämna in upphittade/kvarglömda prylar samt ställa frågor till vår personal om man undrar om något kring vårt arrangemang.


På söndag är det dags för ytterligare en hemmamatch, då ställs Hammarby Bandy mot Örebro SK och matchen startar kl 13.00.
Entréer till Zinken liksom Zinkentältet slår upp dörrarna klockan 11.30.
I Zinkentältet serveras fläskkarré med kokt potatis, brunsås och äpplemos. Vi serverar också gulaschsoppa.

Efter matchen visar vi Hammarby Fotbolls bortamatch mot Degerfors på projektor samt TV. Det sker i Zinkentältet som alltså kommer ha öppet till ca kl 17.00.

Kvällens matchvärd: Huski Chocolate