Poängtapp i hemmapremiären

Hammarby fick nöja sig med en poäng mot Örebro när det äntligen blev spel på Zinken. Matchen slutade 4-4. I paus var ställningen 3-2 men Örebro kom i kapp och tog även ledning innan David Pizzoni räddade en poäng till Hammarby.

Hammarby kom till spel utan Felix Nyman och David Jansson. Zinken bjöd på ett par plusgrader och bra is. Så det var fina förutsättningar i matchen mot tabelljumbon.

Hammarby tog tag i matchen direkt och skapade ett par farligheter innan Niklas Gifting hittade en fri boll i straffområdet och nätade till 1-0. Örebro har nästan gjort det till tradition att släppa in baklängesmål i första spelminuten. Men Örebro jobbade sig in i matchen och kvitteringen efter tio minuter var inte orättvis. Hammarby återtog ledningen, 2-1, när Kasper Milerud säkert satte en hörna i nät. Hammarby höll i taktpinnen men föll tyvärr in i Örebros lägre tempo. Örebro kunde också kvittera på ett frislag.

En knapp halvtimma i matchen fick David Pizzoni en boll av debuterande Olle Öijer, Pizzoni tog sig igenom hela Örebroförsvaret och tryckte upp bollen i nät. Det var Pizzoni´s första mål för säsongen och Öijers första poäng i elitserien. Ställningen 3-2 stod sig till paus trots att Hammarby fick en straff när Lucas Dalin fälldes. Milerud tog hand om straffen men ÖSKs målvakt Joakim Bergqvist kunde täcka till hörna.

I början av andra halvlek presenterade sig domarna för Zinkenpubliken. Dittills hade de tillåtit ett ganska yvigt spel. Tidigt i halvleken fick Tom Nyström en ganska billig utvisning emot sig. Strax efteråt var det dags för nästa utvisning, lite kurr mellan Örebros Robin Folkesson och Robin Sundin resulterade i en ny Hammarbyutvisning. Och det räckte inte med det. Även Axel Jansson drabbades av en absurd utvisning. Och med tre Hammarbyspelare på bänken kom också kvitteringen till 3-3. Lagen skapade en del farligheter. Ivan Lebedev hade ett par frilägen som han brände. Örebro kontrade effektiv och tvingade även Filip Mörkdal till några viktiga räddningar.

Precis efter ”Sista kvarten”-remsan tog Hammarby timeout, men det gav tyvärr ingen effekt på spelet. I stället hittade Örebro en lucka i Hammarbys försvar och kunde ta ledningen i matchen. Men ledningen blev kortvarig. På en vänsterhörna lyckades David Pizzoni med sitt slagskott och ställningen var åter jämn, 4-4. Hammarby tryckte lite panikartat på för ett ledningsmål, men förgäves, trots att Örebro i slutminuterna hade två spelare på utvisningsbänken. Samspelet fungerade inte alls och soloåkningarna fastnade i Örebros kompakta försvar. Så Hammarby tappande en viktig poäng samtidigt som Örebro tog sin första.

Tyvärr lyckas inte Hammarby upprepa det finns spelet som laget visade upp mot Vänersborg. Tre utvisningar på kort tid störde Hammarbys spel rejält i andra halvlek. Men laget borde trots domarinsatsen avgjort matchen i ett tidigt skede. Nu väntar två viktiga bortamatcher: mot Motala på torsdag och Sirius på lördag.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Huvudtränare Jonas Lindqvist säger så här efter kryssmatchen:

Det som hände i fredags sitter fortfarande i lite som det känns, tråkigt nog. Inte för att det är matchavgörande idag men i vilket fall, idag så får vi inte igång passningsspelet, vi får inte igång defensiven utan vi får göra lite brandkårsutryckningar i vårt försvarsspel. Vi jobbar inte riktigt tillsammans, det blir jobbigt för oss då, när varje individ får ta onödigt långa åkningar och så vidare. Vi får inget flyt i det hela, offensivt så tycker jag vi har chanser att avgöra matchen, bland annat hade vi ju en missad straff och flera missade frilägen.

Nu till veckan väntar två matcher utomhus (Motala borta på torsdag och Sirius borta på lördag) och det är bra att vi får komma in i spelet utomhus lite mer. Det blir ju lite av ett annat typ av spel utomhus, det går lite långsammare. Vi har en poäng med oss från matchen idag. Men vi måste upp i nivå till på torsdag och lördag. Framförallt i defensiven, vi måste jobba som ett lag som vi gjort tidigare, som i Vänersborg och flera matcher innan det, David Jansson var sjuk idag och han har ju en jäkla tyngd där framme så han saknades absolut idag. Så jag hoppas han piggar på sig så han kan vara med och träna snart igen, vi kommer att vända på det här, vi kämpar vidare, avslutar Lindqvist.

Matchfakta
Hammarby – Örebro 4-4 (3-2)
1-0 Niklas Gifting (2)

1-1 Vilgot Sjölander (9)
2-1 Kasper Milerud (19)
2-2 Sebastian Eriksson (22)
3-2 David Pizzoni (27)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
3-3 Jacob Edström (60)
3-4 Jakob Sjölander (85)
4-4 David Pizzoni (86)Publik: 1011
Hörnor 8-6
Straffar: 1-0
Utvisningar: Hammarby 4 x 10, Örebro 4 x 10