Inför Katrineholm–Hammarby

Hammarby Bandy åker i dag till Katrineholm för att möta stadens lokala lag som lirar i andra divisionen. Du kan se matchen online om du inte är på plats.

Katrineholm har under senare år varit ett mittenlag i andra divisionen, senast man spelade i elitserien var 2010. I år har laget redan hunnit träningsmatcha mot ett par andra bandyallsvenska lag, och det med idel vinster.

Vill du följa Hammarby Bandys första träningsmatch så kan du göra det för 99 kr via bandyplay, med sändningsstart 18.45:

Se matchen här.

Här följer intervjuer med Kasper Milerud och Jonas Claesson, inför matchen:

En bit av försäsongen har nu passerat, ni är inne på er fjärde vecka i träningshallen i Gubbängen, hur känns det så här långt tycker du, Kasper?

– Jag tycker att det känns väldigt bra, vi har mycket energi, revanschlust och en vilja om att hela tiden bli bättre. Joakim som kommit in med fys-delen och Claesson som huvudtränare känns riktigt kul. Så här i början har det varit mer rent individuellt att var och en ska komma i form och hitta tillbaka till en så hög nivå på isen som det bara går. Med avstamp med matchen mot Katrineholm, som ska vara ett lite lättare motstånd, ska vi börja hitta hur vi vill spela i vinter. Vi tog flera steg mot någonting bra i fjol och med Claesson som huvudtränare hoppas jag att vi kan ta fler steg mot att bli ännu bättre. Vi har några starka nyförvärv i Adam Gilljam, Arvid Kihlström och Melker Broberg så det känns hoppfullt, säger Kasper Milerud.

– Vi har pratat om att det är en lång process med många unga spelare och nu känns det som att är redo att ta nästa steg, både truppmässigt och ledarmässigt, Sen ska det göras på isen också.

Några spelare i truppen har som bekant spelat elitseriebandy i 15 år och några är relativt nya i elitseriesammanhang. Vad tror du om den mixen i spelartruppen?

Jag tror att den är nyttig, det är den vägen vi har valt att gå som förening. Det är jättekul. Många Stockholmare och många som har tillhört föreningen väldigt länge och jag hoppas att vi tillsammans med både ledare och spelare ska fortsätta utveckla vårt sätt att spela bandy. Det känns som att vi kan hitta tillbaka till det vi hade i ryggen när vi var som bäst, men kanske tappat lite under dom senaste åren när det varit lite kämpigt och många spelare byttes och så vidare.

Ni ställs mot allsvenska Katrineholm i första träningsmatchen. Hur känns det?

Resultatet i sig är inte särskilt viktigt, man vill alltid vinna matchen och det ska vi väl göra. Jag hoppas vi åker dit och får lite svar på vad vi behöver träna mer på och om vi hittar något vi tycker funkar bra i spelet. Det ska bli kul och spela match igen, återigen har den här försäsongen känts som den längsta någonsin, så det ska bli riktigt kul att spela match igen.

Jonas Claesson säger så här:

Jag tycker det har sett bra ut, vi har tagit stora kliv på dom här veckorna men samtidigt är det tidigt på säsongen, vi har väldigt långt kvar, men det är inte heller någon nyhet, det vi har gjort har vi gjort bättre och bättre. Killarna har verkligen bjudit till och lyssnat och försökt. Men sen är det ju sådär med idrott, så fort man börjar bli trött så blir man inte så smart och då återgår man ofta till det gamla, och där är vi också mellan varven, mycket handlar om tålamod och att nöta på dom här sakerna vi pratat om nu, både offensivt och defensivt. En annan bidragande orsak är såklart att vi är skadefria, alla är hela och friska och det känns väldigt bra.

I morgon onsdag ska ni tillsammans spela er första träningsmatch, hur går tankarna inför den?

Vi kommer väl jobba med en sak defensivt och en sak offensivt, ungefär. Sen får vi se efter första halvlek om vi måste ta bort en för att fokusera på den andra lite mer, det är inte så ofta det funkar från början att hålla på med för mycket saker. Vi kommer vara lite strikta till viss del men det är viktigt att försöka släppa loss och köra litegrann också. På försäsongen måste vi tillåta spelarna att våga utmana sig själva. Det blir en jakt på att försöka hitta grejerna vi är jäkligt vassa på tillsammans. Vi tar små steg och vi kommer även ganska säkert snart få ett bakslag i det vi gör också, det är likadant på match. Det ingår i utvecklingen, på något vis.

Vad tycker du om mixen i årets trupp?

– Rent tekniskt och spelförståelsemässigt har vi lite obalans i laget, men där har det varit väldigt viktigt att dom lite mer etablerade spelarna varit med på linjen att vi måste börja ganska basic. Vi måste skapa trygghet i det vi pratar om och då kan vi inte hålla på med för många olika saker, för det funkar inte. Som jag varit inne på tidigare har det varit en stor styrka för oss att alla är hela och friska, förhoppningsvis håller det i sig. Samtidigt så vet man att i elitidrott så kommer skador som en blixt från klar himmel. Vi är glada så länge alla är friska. Känslan är att vi för första gången i Hammarby Bandys historia ligger lite i framkant i att ha varit igång länge på is – vi har kört tre ispass i veckan sedan andra veckan i augusti och det känns väldigt bra, avslutar Claesson.

Katrineholm-Hammarby, onsdag 31/8 klockan 19.00 i Kronfågel Isarena, Katrineholm. Fri entré för er som vill se Bajen lira sin första försäsongsmatch.

/Gustav Wall

Vill du köpa säsongskort? Det kan du göra här. Liksom bli medlem i 1000 ger 1000 eller i Hammarby IF Bandy.