Oavgjort mot Vetlanda

Matchen mellan Hammarby och Vetlanda slutade 6-6, efter 3-2 i paus. Hammarby hade en tremålsledning med tio minuter kvar och gick ner i tempo. Det straffade sig när Pontus Vilén satte tre mål efter inspel i straffområdet.

Zinkensdamm bjöd på de bästa förutsättningarna: några minusgrader, uppehåll och fin is. I Hammarby saknades skadade Felix Nyman, I Vetlanda stod skyttekungen Joakim Andersson över på grund av ryggskada. Sedan tidigare var det känt att Philip Lennartsson inte heller kunde spela. Hammarby hade förstås Filip Mörkdal i målet, i Vetlanda vaktade Christian Boman kassen. Robin Sundin spelade högre upp i banan.

I första halvlekens inledning fick lagen var sin målchans, i övrigt var det ganska tillknäppt. Filip Mörkdal behövde hjälp med utrustningen och det blev en minitimeout. Efter en dryg kvart tog Hammarby ledningen med 1-0 när Lucas Dahlin på egen hand gjorde säsongens första mål. Han tog bollen på egen planhalva, drog några spelare, tappade och tog tillbaka bollen, och fortsatte igenom Vetlandas försvar tills han var ensam med Christian Broman. Hammarby skapade också några farliga hörnor. Den fjärde resulterade i 2-0 när David Jansson nätade på en boll från Robin Sundin. Fredrik Larsson drabbades av en utvisning och då passade Patrik Johansson på att reducera till 2-1 på ett skott utifrån.

Tio minuter innan paus utökade Christoffer Fagerström Hammarbys ledning till 3-1. Daniel Mossberg startade anfallet och via Kasper Milerud hamnade bollen hos Fagerström som satte 3-1. Men Vetlanda reducerade till 3-2 innan paus när Emil Fedorov från vänster sköt ett hårt skott i bortre krysset. Halvleken började avvaktande men öppnade upp sig och det blev mer kamp på planen. Hammarby hade antagligen ett hörnmål inne men det observerades inte av domaren.

Andra halvlek var drygt fem minuter gammal när Robin Sundin in passade till Kasper Milerud, men tyvärr gick bollen utanför. I stället kunde Vetlanda vända och kvittera till 3-3. Hammarby fick Pavel Bulatov utvisad men kunde ändå återta ledningen, 4-3. Kasper Milerud kom från höger, drog sig diagonalt in genom Vetlandas försvar och nätade. Strax efteråt sköt Fagerström ett skott klockrent i ribban. Spelet öppnade upp sig än mer, och båda lagen skapade farligheter. Med en dryg en kvart kvar fick Fagerström bollen av Sundin och utökade till 5-3. Och med drygt tio minuter kvar kom också 6-3, även nu i en kombination med Sundin – Fagerström.

Med en klar Hammarbyledning valde Vetlanda att ta timeout och satsade på inspel i straffområdet. Tyvärr tappade Hammarby samtidigt tempo. Och det gav snabbt resultat. På under tre minuter hade Pontus Vilén tre gånger varit snabbast på bollen och nätat, och plötsligt var det kvitterat igen, 6-6. Då var det Hammarbys tur att ta timeout. Hammarby fick bättre ordning på spelet igen, och båda lagen skapade ett par målchanser. Närmast var nog Fagerström med ett tungt skott som Christian Boman med visst besvär kunde avvärja. Men matchen slutade ändå oavgjort.

Det blev ett tungt avslut på en match som Hammarby ägde stora delar av tiden. Tyvärr kunde laget inte stänga matchen. Christoffer Fagerström blev tremålsskytt och Robin Sundin svarade för tre assist. Poängtappet betydde att Hammarby på nytt hamnade utanför slutspelsplatserna, en poäng efter tre lag med 20 poäng. Så slutspelschansen lever fortfarande även om två poäng skulle gett ett betydligt bättre läge i slutspurten av grundspelet. På onsdag fortsätter poängjakten när Motala kommer till Zinken.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchfakta
Hammarby – Vetlanda 6-6 (3-2)
1-0 Lucas Dalin (18)
2-0 David Jansson (23)
2-1 Patrik Johansson (30)
3-1 Christoffer Fagerström (37)
3-2 Emil Fedorov (44)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
3-3 Isac Karlsson (53)
4-3 Kasper Milerud (58)
5-3 Christoffer Fagerström (72)
6-3 Christoffer Fagerström (80)
6-4 Pontus Vilén (83)
6-5 Pontus Vilén (85)
6-6 Pontus Vilén (85)

Publik: 8
Hörnor 10-5
Straffar: 0-0
Utvisningar: Hammarby 2×10, Vetlanda –


Foto: Romus Ramström