Oavgjort mot Bollnäs i hemmapremiären

Hammarby och Bollnäs spelade 4-4 i Gubbängens Bandyhall, i paus 2-3. Efter en svag första halvlek tog Hammarby initiativet i andra. Ändå ledde Bollnäs fram till slutminuten, när Kasper Milerud lurade målvakten och kvitterade.

Hammarbys värvningar från Bollnäs svarade för alla fyra hemmamålen. Kasper Milerud blev tvåmålsskytt medan Christoffer Fagerström och Daniel Mossberg nätade var sig gång. Detta var en match som Hammarby borde vunnit. Skottstatistiken vann Bajen klart med 15 skott på mål mot Bollnäs 4. Men med tanke på den sena reduceringen får spelarna ändå vara nöjda med en poäng.

Hammarby fick en bra start. Redan i första minuten fick laget en hörna. Och tredje minuten kom första målet. Robin Sundin kom från höger och spelade igenom Bollnäs försvar fram till en fristående Christoffer Fagerström, som bara hade att sätta bollen i mål. Men Bollnäs kvitterade snabbt. Efter ett anfall på högerkanten spelades bollen in, hamnade hos Patrik Nilsson som nätade från nära håll. Bollnäs visade upp ett varierat spel och kombinerade anfall längs isen med långa lyft, ofta från Per Hellmyrs klubba. Efter en kvart tog Bollnäs också ledningen när Philip Flodstam satte 1-2. Hammarby valde att ta time-out för att få ordning på försvarsspelet. Alexander Egorychev och Ivan Lebedev fick bra lägen, men oftast körde spelarna fast i det kompakta försvaret. Bollnäs utökade ledningen till 1-3 med ett mål som likande deras första. Efter en knapp halvtimma fick Hammarby en vänsterhörna. Hörnan blev lång och nådde fram till Kasper Milerud, som fick en fullträff. Reducerat till 2-3. Ställningen stod sig till halvtid, trots chanser för båda lagen. Hammarby kunde med lite tur fått med sig både en utvisning och en straff.

I andra halvlek tog Hammarby kommandot. Robin Sundin var inblandad i flera målsituationer. Bollnäs tränare valde att ta time-out en kvart in i halvleken, men det förändrade inte matchbilden. Hammarby drev upp bollen på vänsterkanten, Daniel Mossberg höll sig framme i mitten och kvitterade till 3-3 med ett distinkt skott som överlistade Bollnäs målvakt Erik Persson. När Hammarby pressade kom en kalldusch. En flipp över Hammarbyförsvaret friställde Patrik Nilsson på vänsterkanten. I stället för att avsluta själv spelade han in till Casper Ekström, som gav Bollnäs ledningen igen, 3-4. I jakten på kvittering blev Alexander Egorychev hårt tagen i straffområdet, men domaren friade. Milerud och Mossberg hade bra avslut men bollen ville inte in. Matchen hade inte bjudit på några utvisningar, men de sista tio minuterna blev två Bollnässpelare utvisade för slag på skridsko. När Fredrik Larsson också hamnade i båset kändes det som en kompensation. Bollnäs fick också en tredje utvisning, för protest. Robin Sundin var nära att näta, men inte förrän en halvminut återstod kom kvitteringen. Daniel Mossberg serverade bollen till Milerud, som med en dragning lurade målvakten och satte 4-4.

Hammarby får trots allt vara nöjda med oavgjort, såsom spelet utvecklade sig. Spelmässigt var det ett stort lyft jämfört med första seriematchen. Bollnäs visade på ett varierat spel och kommer nog att snuva fler bra lag på poäng. Per Hellmyrs låg bakom det mesta, och Patrik Nilsson visade andra sidor än bara skyttet. I Hammarby var Robin Sundin tongivande. Milerud, Fagerström och Mossberg stod för målskyttet. Filip Mörkdal i målet gjorde en del viktiga räddningar. Nästa vecka väntar två bortamatcher, Edsbyn på tisdag och Tellus på fredag. Edsbyn föll borta mot Vetlanda med uddamålet och vill nog revanschera sig. Det blir en tuff men långt ifrån omöjlig uppgift för Hammarby.

Matchfakta
Hammarby – Bollnäs 4-4 (2-3)
1-0 Christoffer Fagerström (3)
1-1 Patrik Nilsson (5)
1-2 Philip Flodstam (15)
1-3 Anton Dahlberg (26)
2-3 Kasper Milerud (29)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
3-3 Daniel Mossberg (63)
3-4 Casper Ekström (72)
4-4 Kasper Milerud (92)

Publik: 50
Hörnor 11-8
Straffar: 0-0
Utvisningar: Hammarby 1 x 10, Bollnäs 3 x 10

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström