Oavgjort för Hammarby mot Västerås

Hammarby och Västerås spelade 4-4 i en dramatisk match som bjöd på mer kamp än skönspel. Hammarby ledde i paus, men Västerås vände till 2-4 första kvarten i andra halvlek. Så Hammarby får vara nöjda med att kämpat till sig en poäng och fredat målet till slutsignalen.

Zinkensdamm bjöd på de bästa förutsättningarna den här fredagskvällen med ett par minusgrader, fin is och närmast vindstilla. Och dessutom slapp vi snöovädret som drabbade förra hemmamatchen. Innan matchen hyllades Hammarbyikonen David Pizzoni, som avslutade sin karriär efter förra säsongen. David Jansson saknades i laguppställningen liksom Niklas Gifting. I Västerås ersatte Albin Gustavsson, endast 17 år, den ordinarie målvakten Henrik Kjellsson.

Matchen inleddes i ett ganska högt tempo. Domarna tillät ganska tufft spel i första halvlek. Lagen turades om att äga boll. Hammarby var noga med att hålla boll, vände ofta hem, och valde tillfällena när man gick till anfall. I tionde minuten tog Adam Gilljam bollen på egen planhalva, åkte igenom Västerås försvar och serverade ett smörpass till Edwin Nilsson, som satte sitt första mål i Hammarbytröjan. Ivan Lebedev var nära att utjämna men målvakten räddade från nära håll. Västerås drabbades strax efteråt av en utvisning.

Kvitteringen kom tio minuter senare när Emil Juhlén spelade in bollen från höger, bollen rann igenom Hammarbys försvar till en fristående Daniel Johansson.  Lagen skapade en del farliga hörnor men inte så många fler målchanser. Inte förrän strax innan paus när Hammarby fick en vänsterhörna. Kasper Milerud i tredjeposition fick en fullträff som betydde 2-1. Ställningen stod sig till paus.

Västerås bjöds in i matchen tidigt i andra halvlek när Hammarby tappade bollen i offensivt läge, Västerås kontrade och kvitterade. Och bara minuten senare tog Västerås ledningen när Jesper Jonsson satte 2-3 för gästerna. Hammarby valde då att ta timeout. Och innan första kvarten hade passerat nätade  även Christoffer Fagerström på en högerhörna. Underläge 2-4 för Hammarby. Västerås hade då ett spelövertag och kunde dominera matchbilden.

Hammarby kom dock upp i en del anfall. Som i 70:e minuten när bollen hamnade vid sargen i offensivt läge. Adam Gilljam, omgiven av flera Västeråsare, lyfte in bollen framför Gustavsson i Västeråsmålet. Isac Karlsson dök upp i rätt läge och kunde reducera till 3-4. Målet gav Hammarby självförtroende och laget gick för kvittering. Domarna blev mer petiga och blåste ibland sönder spelet. Även Västerås skapade målchanser men Victor Birgersson i målet var stabil som vanligt.

Adam Gilljam skapade en högerhörna för Hammarby. Isac Karlsson sköt i ruset, men han fick tillbaka bollen och tryckte in 4-4. Nu var det Västerås tur att ta timeout. Men det återstod drygt tio spännande minuter av matchen. Båda lagen skapade några hörnor. Västerås pressade och nätade två gånger, men från offside-position. Hammarby drog på sig två sena utvisningar och det uppstod lite bråk mellan lagen. Men det oavgjorda resultatet stod sig till slutsignalen.

Hammarby måste vara nöjda med en poäng efter att ha hamnat i ett tvåmålsunderläge. Även om samspelet inte var klockrent, visade laget god kampvilja hela matchen. Och poängen blir viktig i fortsättningen. Nu följer en veckas matchuppehåll innan Hammarby åker till Edsbyn för bortamatch nästa fredag.

Matchstatistik Hammarby – Västerås 4-4 (2-1)
Målskyttar:
Hammarby: Edwin Nilsson, Kasper Milerud, Isac Karlsson 2
Assist: Hammarby: Adam Gilljam 2, David Brodén
Hörnor: Hammarby 8, Västerås 6
Hörnmål: Hammarby 2, Västerås 1
Straffar: Hammarby 9, Västerås 4
Skott på mål: Hammarby 10, Västerås 9
Utvisningar: Hammarby 20 min (Isac Karlsson 10 min, Robert Rimgård 10 min), Västerås 10 min
Publik: 1605

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström