Fasta situationer satte stopp för Hammarbys säsong – ny övertidsförlust i åttondelen

Hammarbys säsong är slut efter en gastkramare mot Vetlanda. Gästerna gjorde 9-8 på stopptid och för Hammarbys del var matchen symptomatisk för säsongen - bland annat med flertalet insläppta mål på fasta situationer.

I den första åttondelsfinalen gick Vetlanda upp till en 3-0-ledning, och märkligt nog kunde smålänningarna göra exakt samma sak även i åttondelsfinal två: det var en förstummad Zinkenpublik som såg ett håglöst hemmalag bli översköljt av ett målmedvetet Vetlanda. Det var tveklöst en rättvis ledning.
Hammarby kunde reducera till 3-1 när Ivan Lebedev tog hand om bollen efter ett lyckat presspel från Hammarby, ett mål som gav hopp, och då var bara 20 minuter spelade. Ytterligare en reducering kom från hemmalaget, via Isac Karlsson, och trots den faktiska motvinden i första halvlek kändes det som att Hammarby äntligen var på gång.
Just innan paus kunde gästerna dock sätta ett frislag direkt i mål (enligt statistiken, men den kan ha studsat på både en och två spelare på väg in i nät) – ett dråpslag för Hammarby och ledning för gästerna med 4-2 i paus.

Andra halvlek började bra när David Jansson reducerade. Kanske kunde hemmalaget nu utnyttja både medvind och publikens stöd? Dessvärre dock det bara några sekunder innan den tanken grusades, när Joakim Andersson utökade ledningen med ett av sina tre mål.

Samma mönster höll sedan i sig i en målrik halvlek: Hammarby reducerade, Vetlanda utökade. Och det går inte att komma i från att Hammarbys försvarsspel inte höll måttet i matchen. Gästerna fick med sig ett par hörnor som kunde ha undvikits, och med tanke på att Hammarby släppt in nästan 50 hörnmål under säsongen så var det djupa suckar och viss oro från läktarhåll varje gång de gultröjade radade upp för hörnskott. Gästernas tre sista mål kom sedermera just på hörna, Hammarby mäktade med ett: en reducering när Robert Rimgård passade Kasper Milerud för en fin variant. Det hörnmålet blev en klen tröst till ett Hammarby som under säsongen gjorde mål på var tionde hörna, men släppte in mål på var femte man fick emot sig.

Det blev ändå jämna steg hela vägen in – inte så konstigt kanske, gör man åtta mål på hemmaplan så bör man ha slagläge för vinsten. På stopptid stod det 8-8 och förlängningen var nära. Hammarby hade ett gyllene läge att göra 9-8 men en dubbelchans slutade med först räddning från gästernas målvakt och sedan ett skott utanför från nära håll. I den 92:a minuten, en minut från förlängning, fick Vetlanda så den sista hörnan och gästernas Filip Bringe satte bollen i mål, 9-8 till gästerna. Ridå. I båda åttondelsfinalerna avgjorde alltså Vetlanda på stopptid. Oflyt, men kanske kunde oturen ha undvikits om skärpan och fokus varit lite bättre på fasta situationer.

Hammarby Bandy vill tacka alla er som har stöttat oss under året, trots den bistra avslutningen. Forza Bajen!

Målskyttar: Hammarby: David Jansson 2, Isac Karlsson 2, Kasper Milerud 2, Ivan Lebedev 2
Assist: Hammarby: David Pizzoni, Robert Rimgård, Melker Broberg, David Brodén, Robin Sundin
Hörnor: Hammarby 6, Vetlanda 11
Straffar: Hammarby 1, Vetlanda 4
Skott på mål: Hammarby 16, Vetlanda 14
Utvisningar: Hammarby 10 min (Melker Broberg), Vetlanda 20 min
Publik: 2060