Ny förlust mot Västerås

Hammarby föll mot Västerås med 1-2 på ett snöigt Zinken, i paus 0-1. Västerås var starkast i första halvlek, men Hammarby kom igen och pressade sista tio minuterna utan att nå kvittering. Glädjeämnet var Robin Sundins återkomst.

Hammarby var tillbaka på Zinken, som i kväll bjöd på snöväder. Robin Sundin var tillbaka i startelvan och som lagkapten. Han skadades i matchen mot Villa den 11 december, och har varit på skadelistan i närmare sex veckor. Med Sundin på högerhalven fick Axel Jansson flytta över till vänsterkanten. David Jansson var spjutspets. Målvakter var Filip Mörkdal och Henrik Kjellson.

Med ett snöigt Zinken satsade båda lagen på många lyft. Spelet blev ganska chansartat när bollen rullade sakta och ibland stannade i snön. Det var mer kamp än skönspel. Med lyften blev det inte så mycket spel på mittplan. Hammarby fick första hörnan efter tio minuter, men Västerås var nära att få en farlig kontring. På Hammarbys tredje hörna sköt Robin Sundin i ribban. Västerås var lite farligare offensivt i halvleken. Filip Mörkdal fick göra flera viktiga räddningar precis framför offensiva Västeråsare. Hammarbys farligaste chans kom i mitten på halvlek, Christoffer Fagerström och David Jansson var nära att näta. Efter en knapp halvtimma tog Västerås ledningen med 0-1 när Robin Andersson tog sig fram på vänsterkanten och avslutade lågt. Kasper Milerud fick iväg ett hårt skott, men Kjellson räddade. Halvleken avslutades med flera hörnor åt båda håll, totalt blev det 13 hörnor i halvleken.

Hammarby inledde andra halvlek mer offensivt. Christoffer Fagerström var nära att kopiera Västerås mål, men bollen rann förbi i straffområdet. Flera gånger var det kamp i Västerås straffområde men utan att bollen gick in. Hammarby fick en gratishörna när VSK slarvade med bollen, men det var svårt att få bra inspel med snö på isen. Västerås jämnade ut spelet och Mörkdal fick göra flera räddningar. Milerud sköt ett tungt skott som strök krysset. Efter ett offensivt frislag för kunde Jesper Jonsson utöka ledningen för Västerås till 0-2 med en knapp kvart kvar.  Hammarby tog timeout. Det blev början på en intensiv Hammarbypress. Och reduceringen kom snabbt när Robin Sundin spelade in bollen i VSKs straffområde, Hammarby fick flera chanser men det var David Jansson som reducerade till 1-2. Och Hammarby fortsatte att pressa. Daniel Mossberg, Milerud och Fagerström skapade flera chanser men Västeråsledningen stod sig till slutsignalen.

Hammarby har visat upp ett betydligt bättre spel än tidigare mot AIK och i dubbelmötet mot Västerås. Men poängen har uteblivit och två raka vinster för Västerås betyder att avståndet till sjätteplatsen ökat ytterligare. Det stora glädjeämnet var Robin Sundins återkomst. Han var en tongivande spelare och kommer att bli än viktigare när han får mer matchrutin. Milerud, Fagerström och Mossberg gjorde allt utan mål, och David Jansson och Lucas Dalin svarade för fina insatser. Och Filip Mörkdal gjorde som vanligt flera viktiga räddningar. Med sex raka förluster i bagaget blir det kommande dubbelmötet mot Frillesås livsviktigt. Första matchen spelas borta på lördag.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchfakta
Hammarby – Västerås 1-2 (0-1)
0-1 Robin Andersson (30)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
0-2 Jesper Jonsson (76)
1-2 David Jansson (80)

Publik: 8
Hörnor 13-10
Straffar: 0-0
Utvisningar: Hammarby -, Västerås –