Mörkdals storspel räckte inte

Hammarby svarade för en stabil insats men föll ändå på Zinken mot Villa med 3-5. Matchen levde ända till slutsignalen. Filip Mörkdal räddade både straff och frilägen, men Villa kunde bevaka en tidig tvåmålsledning i andra halvlek.

Zinken bjöd på ett par plusgrader och solsken, så det var fina förutsättningar för den uppskjutna matchen mellan Hammarby och Villa. Förra matchen blev ju inställd i sista sekund på grund av isproblem. Några sådana var det inte risk för idag. Filip Mörkdal och Jesper Thimfors var lagens målvakter.

Matchen inleddes med bra försvarsspel från båda sidor. Målvakterna fick göra några räddningar men det blev inga farliga avslut. Spelet växlade men båda lagen var rädda om bollen. Tom Nyström hamnade utanför sargen efter en kvart och blev liggande ett tag, han tog sig upp och kunde spela vidare. I mitten av halvleken tog gästerna ledningen. Villa anföll på högerkanten och Tim Persson kunde stöta in en retur. Men Hammarby svarade snabbt. Lucas Dalin stod för en stark uppåkning. Han spelade ut till Niklas Gifting på vänsterkanten som fortsatte framåt och skickade in bollen i straffområdet. David Jansson var först på bollen och slog in den på volley. Kvitterat till 1-1. Villa hade ett litet spelövertag och radade upp hörnor sista kvarten i halvleken, men chanserna var jämnt fördelade. I slutet av halvleken drog ett lätt snöfall in över Zinken, men det störde inte spelet så mycket.

I inledningen av andra halvlek ledde ett slarv på Hammarbys planhalva till en spelvändning och Villachans, som slutade med hörna. På hörnan tog Villa ledningen igen när Martin Karlsson var först på returen. Alex Adeheimers klubba blockerades strax efteråt i straffområdet men ingen åtgärd från domaren. Det var Hammarbys andra straffsituation i halvleken, åtminstone en av dem borde gett straff. Johan Löfstedt utökade i stället Villas ledning till 1-3 genom ett hårt skott. Men Hammarby gav sig inte. Minuten efter kom Hammarby i anfall. Axel Jansson drev upp bollen och lyfte in i straffområdet. Denna gång var det Kasper Milerud som tog emot och på volley reducerade till 2-3.

Efter några minuter kom två snabba mål. Först genom Joel Broberg som satte en retur. Sedan bjöd Villa på en hörna genom att tappa ut bollen över kortlinjen. På hörnan sköt sistaskytten, David Jansson, ett lågt skott tätt intill stolpen. Ställningen 3-4. Några minuter efteråt blev Broberg lätt upphakad i straffområdet. Den gången tvekade inte domaren utan blåste straff, en bedömning som inte kändes klockren när man jämför med motsvarande situationer i andra straffområdet. Men rättvisa skipades dock när Mörkdal skridskoräddade straffen från Christoffer Edlund. Nu följde en period av växlande spel. Mörkdal fortsatte att rädda flera frilägen. Hammarby anföll men körde fast i Villas försvar. Med fem minuter kvar avgjorde Johan Löfstedt matchen med ett nytt, hårt, skott. Slutresultat 3-5.

Hammarby bjöd på en stark insats men kunde inte ta poäng mot Villa, som genom vinsten gick upp i serieledning. Men vi fick ändå se att spelet fungerar allt bättre. Framför allt samspelet såg betydligt bättre ut nu än för några matcher sedan. Även försvarsspelet fungerade väl och Christoffer Edlund gick mållös från matchen. Nu väntar en veckas speluppehåll innan Sirius kommer till Zinken för Annandagsbandy.

Filip Mörkdal och David Jansson säger så här efter matchen:
Filip: ”Jag tycker vi gör en väldigt bra insats faktiskt, sen är det så klart surt att vi inte får med oss resultatet. Vi kämpar verkligen som ett lag i dag. Vi lägger ner all energi vi har kvar efter den här tuffa perioden med så tätt matchande. Vi ger Villa en match och jag tycker det känns som att vi har chansen till att ta poäng enda in i slutminuterna. Stark insats från hela laget, nu ska vi njuta av några dagars ledighet.”

David: ”Jag håller med Fille, vi gör mycket bra idag, sen är det små detaljer som avgör, men helt klart ett steg i rätt riktning, vi har en bra laganda nu. Grymt stöd av publiken idag också!”

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchfakta
Hammarby – Villa 3-5 (1-1)
0-1 Tim Persson (23)
1-1 David Jansson (25)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
1-2 Martin Karlsson (51)
1-3 Johan Löfstedt (57)
2-3 Kasper Milerud (58)
2-4 Joel Broberg (64)
3-4 David Jansson (66)
3-5 Johan Löfstedt (85)

Publik: 1346
Hörnor 6-12
Straffar: 0-1
Utvisningar: Hammarby 1 x 10, Villa 0 x 10