Mer kamp än skönspel när Motala besegrades

Premiärmatchen på Zinken blev tät och jämn. Hammarby vann inför storpublik med uddamålet, 5-4. Motala kämpade till slutsignalen men Hammarby med en omutlig Viktor Birgersson stod emot och räddade båda poängen.

Första matchen på Zinken bjöd på fina förutsättningar och isen stod sig bra under större delen av matchen. I Hammarbys laguppställning saknades Felix Nyman och David Brodén, men Tom Nyström var tillbaka. I Nymans frånvaro var Robert Rimgård tillbaka i liberopositionen.

Motala skaffade sig en tidig hörna, som blev resultatlös. Men i Hammarbys uppspel efter utnyttjade David Jansson ett slarv i Motalaförsvaret och tryckte in 1-0 från nära håll. Matchen var öppen och båda laget fick några farligheter. På Motalas andra hörna, efter en kvart, kom kvitteringen till 1-1. Tom Nyström drog på sig en utvisning, men Motala kunde inte utnyttja övertaget. Om halvleken var jämn blev ändå avslutningen Hammarbys. Isen blev lite ojämn, Motalas försvar kunde inte få kontroll på bollen. Då snappade David Jansson upp bollen och sköt in 2-1. Och i en kamp vid höger långsida i anfallszonen hamnade bollen hos Lucas Dalin. Han drog sig mot mål, åkte slalom genom Motalas försvar och lurade Motalas målvakt Jussi Aaltonen. 3-1 till Hammarby. Motala skapade ett par farligheter men tvåmålsledningen stod sig till paus.

Hammarby fick en mardrömsstart på andra halvlek. Innan spelet knappt kommit igång kunde gästernas Philip Florén göra sitt andra mål och reducera till 3-2. Motala fick en spelare utvisad. Men Motala kunde ändå utnyttja ett slarv i Hammarbys uppspel och kvitterade till 3-3. Nu hade Motala medvind och fick ett litet övertag i spelet. Gästerna satsade mer och mer på långa lyft och Hammarbys försvar fick jobba hårt för att freda målet. Hammarbys försök till lyft var inte lika framgångsrika. Matchen stod och vägde, fram till sista kvarten inleddes. Då kom Hammarby i ett anfall på högerkanten, David Pizzoni spelade fram till Kasper Milerud. Han fick lite utrymme och kunde från straffområdeslinjen avlossa ett hårt skott som överraskade alla, inklusive Aaltonen i målet. Ny Hammarbyledning, 4-3. Motala valde då att direkt ta en time-out.

Med tio minuter kvar av matchen hade Motala ett farlig anfall, men Birgersson fångade bollen. I stället vände Hammarby spelet, Adam Gilljam fick bollen på högerkanten och avslutade, bollen täcktes, men Jansson höll sig framme och satte sitt tredje mål för kvällen. Ny tvåmålsledning, 5-3 för Hammarby. Men matchen var inte över. Motala pressade på, hade ofta ett par spelare i straffområdet som oroade Hammarbys försvar. När matchen gick in på tilläggstid drog David Jansson på sig en tia för spelsabotage i samband med en hörna. Kvällens domare Ulrik Bergman dömde straff och Casper Hänninen nätade trots att Birgersson gick åt rätt håll. Med två minuter kvar att spela var ställningen 5-4 till Hammarby. Det blev två svettiga minuter när Motala pressade innan Bergmans pipa blev till ljuv musik för både Hammarbys spelare och publiken.

Kvällens match bjöd inte på något skönspel, men bra fart, fina individuella prestationer, en del slarv och stor dramatik. Men desto skönare blev de två poängen. Nu väntar en vecka med två prestigematcher. På onsdag borta mot Västerås och sedan en ny fredagsmatch på Zinken mot Bollnäs. Kvällens vinst ger säkert bra känsla och stärkt självförtroende inför de kommande uppgifterna.

Matchstatistik Hammarby – Motala 5-4 (3-1)

Målskyttar: Hammarby: David Jansson 3, Lucas Dalin, Kasper Milerud
Assist: Hammarby: David Pizzoni, Adam Gilljam
Hörnor: Hammarby 13, Motala 9
Straffar: Hammarby 0, Motala 1
Skott på mål: Hammarby 6, Motala 5
Utvisningar: Hammarby 20 min (Tom Nyström, David Jansson), Motala 10 min
Publik: 2414

/Sten Haase
foto: Romus Ramström, Stéfan Bertolotti