Melker Broberg – vår nya unga talang

Melker som kommit från Villa till Bajen denna säsong har imponerat i de första träningsmatcherna. Han har bandy i blodet, åker mycket skridskor och gör poäng. Så här ser han på seniorstarten i Stockholm.

Välkommen till Bajen, Melker!

–Stort tack! Det känns kul att vara här.

Kan du kort berätta om din bandybakgrund?

–Jag kommer från en bandyfamilj. Pappa spelade i elitserien när han var yngre, i Villa. Jag har två äldre bröder också. En som nu spelar i Villa och en som har spelat tidigare. Jag hängde med pappa på träningar och matcher under hela min uppväxt och jag började åka skridskor när jag var runt tre år. Jag började i Villas skridskoskola så fort jag kunde. Från skridskoskolan fortsatte jag i Villa hela min uppväxt. Så bandy har varit med mig sen jag var riktigt liten. Förra året var jag med i Villas a-lagstrupp där jag följde med på i stort sett alla matcher som junioravbytare. Det blev spel i några matcher, men jag spelade också några matcher i LAIK och i Villas P19.

Enligt bandygrytan.se deltog Melker i 31 matcher, gjorde 4 mål och tre assist i Villas a-lag. Det blev 11 matcher för LAIK där han gjorde 11 mål och 2 assist. Och så i juniorelitserien för Villa i 16 matcher där han gjorde 23 mål och 17 assist. 

Du startar (alltså) din seniorkarriär i Bajen. Är det något du fokuserar extra på för att ta en stadig plats i startelvan?

–Nej inget speciellt utan det är bara att göra så bra man kan på träningar och matcher. Jag tror inte att jag kommer starta eller vara med i varje match. Det bästa laget ska ställas på plan varje match och formen varierar för alla hela tiden. Men det är en jäkla utveckling att få spela med de här killarna och att ha Claesson och Linkan som tränare. Det finns ju många bra och erfarna spelare i laget som bidrar med mycket. Tar man detta på allvar blir det en positiv effekt.

Vilken position spelar du helst på?

–Mittfält faktiskt. Det gjorde jag mot Sirius senast och det kändes bra. Det är nog på mittfältet jag känner mig mest hemma. Jag gillar att åka mycket skridskor och på mittfältet får jag delta i både anfall och i försvar. Det är kul att få spela över hela planen. Men var jag får spela håller Claesson och gänget på att tänka ut. För mig spelar det egentligen ingen roll om jag hamnar i anfallet eller på mittfältet. Båda positionerna är roliga och jag kan dem båda. 

–Förra året när jag spelade i tre olika lag snurrade jag runt mellan anfall och mittfält. Jag är van att spela på båda positionerna, konstaterar Melker.

Hur känns det nu när du har fått träna ett tag och fått spela några matcher i Bajen?

–Den spontana känslan är väldigt bra! Det har varit lätt att komma in i laget som består av sköna spelare både på och vid sidan av planen. Claesson är en bra tränare och Linkan bidrar med mycket positiv energi och har många bra idéer. Sen vill alla i laget utvecklas och bli bättre hela tiden. Det gör att alla lär varandra saker hela tiden. Men vi har några nya och vi har saker som vi måste fila på. Det har vi börjat med, vilket matchen mot Sirius visade. Det är fortfarande försäsong och det är inte nu vi behöver vara bra. Vi fortsätter att utvecklas, säger Melker.

Du är uttagen till U21-landslaget. Hur känns det?

–Det känns kul. Vi var på ett träningsläger där vi spelade internmatcher. Landslaget ska spela i ExTe-cupen, men laget är inte uttaget än. Vi får se om jag kommer med där. Men det är alltid kul att åka på läger och träffa bandyspelare från hela landet. Det är kul att spela med spelare som man normalt möter som motståndare.

Hur fick du ditt nummer på ryggen?

–Förra säsongen hade jag nummer 30, men det numret har ju Mörkdal. När jag var junior försökte jag alltid vara snabb och välja nummer 8 vid varje match. Så när Adam (Gilljam) sa att han tyckte vi skulle försöka ha låga nummer tänkte jag att åttan passade bra in.

Zinkenpremiär mot Sirius 11/11 om isen ligger. Har du hunnit tänka något om den matchen?

–Just första matchen på Zinken har jag ju tänkt på i och med att det är den första hemmamatchen för mig på Zinken. Andra matcher har jag inte tänkt alls på. Det ska bli jäkligt kul! Jag har alltid tyckt det har varit roligt att komma just till Zinken som bortalag. Att få spela hemma där ska bli fantastiskt kul!

/Mats Öström