Matchinfo: Hammarby IF – Bollnäs

På nytt dags för fredagsbandy när Bollnäs kommer till Zinken. Matcherna mot Bollnäs är ofta dramatiska med sena avgöranden. Förra årets kvallag ligger fyra trots att de mött topplagen - en spännade match stundar!

Match: Hammarby IF – Bollnäs GIF
När? Fredag, 2/12 kl 19
Var? Zinkensdamms IP
Matchvärd: MA Eventsäkerhet
Entréer: öppnar kl 17.30
Zinkentältet: öppnar kl 17.30, med mat och dryck
Souvenirer: Matchens souvenir är vår termos – vi säljer den för 150 kr st – ordinariepris 300 kr!
För att se samtliga souvenirer tryck här. Souvenirerna kan köpas i souvenirståndet vid huvudentrén eller inne i Zinkentältet.

Trots onsdagsförlusten mot Västerås har Hammarby, liksom Bollnäs, gjort en stark insats i årets elitserie. Det märks inte minst i senaste Veckans lag, där lagen bidrar med tre spelare var. Hammarby representeras av Viktor Birgersson, David Pizzoni och David Jansson. Från Bollnäs har Jens Wiik, Riku Hämäläinen och Erik Pettersson valts ut. Och till Veckans tränare utsågs Bollnäs Peter Törnberg.

Inför säsongen värvade Bollnäs Denis Sadakov (tidigare Akilles), Leevi Laitinen (Helsingfors IFK) och Erik Pettersson (AIK). Det har ryktats om ytterligare en spelare från nedlagda AIK, men där är inget klart än. Lämnade gjorde Patrik Nilsson, Caspher Ekström (Tellus) och Ere Verhelä, Tyvärr kantades Patrik Nilssons avslutning på karriären av skador och han spelade bara fyra matcher för Bollnäs förra säsongen, fyra mål blev det ändå. Målvakten Erik Persson har stått i samtliga matcher, reservmålvakt är Oswald Gustavsson. Förutom Peter Törnberg ingår Hans Åström och Pär Törnberg i tränarstaben.

Bollnäs har haft ett par tunga år i elitserien. Säsongen 2020/21 kom laget 12:a men slapp kvalspel eftersom serien stängdes. Förra säsongen blev det 13:e plats och laget höll sig kvar genom att komma tvåa i kvalspelet, i hård kamp med Åby/Tjureda. Men med Erik Pettersson, som värvades från AIK i den ”riktiga” silly season, har laget fått en nytändning. Samtidigt har klubben lämnat Sävstaås IP för en nyinvigd bandyhall, SBB Arena.

Just nu ligger Bollnäs på fjärde plats med 9 poäng, en poäng mer än Hammarby på sjätte plats. Hammarby har dock en match mer spelad än Bollnäs och flera av de övriga lagen. Av Bollnäs nio poäng har sju kommit på bortaplan, så det är ett bortastarkt lag som Hammarby ställs mot. Bollnäs placering imponerar efter en tuff start där laget mött Villa, Edsbyn, Västerås och Sandviken.

Den interna skytteligan i Bollnäs toppas av de båda nyförvärven Erik Pettersson med 13 mål och Denis Sadakov med 6 mål. Pettersson toppar också assistligan tillsammans med Joel Wigren, båda har 5 assist. Sett till hela elitserien ligger Pettersson på andra plats i både skytteligan och poängligan. Toppar båda listorna gör Villas Christoffer Edlund. Hammarbys målskyttar Isac Karlsson och David Jansson ligger på 7:e och 8:e plats i skytteligan med 9 respektive 8 mål.

Bollnäs GIF bildades 1895 och 1906 fick klubben en bandysektion. Historiskt hade herrlaget sin storhetstid på 1950-talet. Bollnäs tog sin första SM-titel på Stockholms Stadion 1951. Den andra och senaste titeln kom 1956. Men på 2010-talet har laget kommit igen och tagit sig till tre SM-finaler utan att vinna. Finalen 2010, snömatchen, minns väl alla Hammarbyare. Året efter föll Bollnäs mot Sandviken i förlängning. Och 2017 blev det förlust mot Edsbyn.

Hammarby har bra statistik mot Bollnäs. På tio år har det blivit sex vinster, två oavgjorda och två förluster på hemmaplan. Förra årets match mot Bollnäs på Zinken var högdramatisk. Bollnäs ledde med 1-4 när mindre än 20 minuter återstod. På fem minuter gjorde Kasper Milerud ett äkta hattrick och jämnade ut ställningen. Och med endast 6 sekunder (!) kvar av matchen satte David Jansson avgörande 5-4. Säsongen innan ledde Bollnäs i Gubbängshallen när sista spelminuten inleddes. Men Kasper Milerud kvitterade till 4-4 med 30 sekunder kvar.

På fredag är det inte bara en match på isen. Med det gästande laget följer det en stor supporterskara, Bollnäs Flames brukar höras även på bortamatcherna. Det blir därför extra viktigt att alla Hammarbyfans sluter upp, så att det blir grönvit vinst både på isen och läktaren.

Hammarbys hemmamatcher mot Bollnäs (grundspelet)
2021/22       Hammarby IF – Bollnäs GIF                 5-4                (publik 1363)
2020/21       Hammarby IF – Bollnäs GIF                 4-4                (publik 50)
2019/20       Hammarby IF – Bollnäs GIF                 3-7                (publik 1523)
2018/19       Hammarby IF – Bollnäs GIF                 3-3                (publik 2167)
2017/18       Hammarby IF – Bollnäs GIF                 9-3                (publik 2419)
2016/17       Hammarby IF – Bollnäs GIF                 6-1                (publik 5482)
2015/16       Hammarby IF – Bollnäs GIF                 2-7                (publik 3812)
2014/15       Hammarby IF – Bollnäs GIF                 3-1                (publik 2213)
2013/14       Hammarby IF – Bollnäs GIF                 8-7                (publik 2012)
2012/13       Hammarby IF – Bollnäs GIF                 4-1                (publik 3501)

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström