Matchdag: Sandviken – Hammarby

Hammarby möter Sandviken i Göransson Arena på onsdag. Sandviken inledde elitserien svagt, men ligger nu på femte plats efter två raka vinster. Hammarby kommer från två förlustmatcher.

Sandviken har spelat åtta matcher och tagit åtta poäng i elitserien. SAIK inledde med att besegra AIK med 6-3 i slutet av oktober. Men bara några dagar senare ströks matchen och poängen efter AIKs sorti från elitbandyn. Och på de fyra första ”riktiga” matcherna tog Sandviken bara två poäng efter att ha spelat oavgjort mot Bollnäs och Gripen. De fyra senaste matcherna har det blivit tre vinster och bara en förlust. Vinsterna har kommit mot Gripen, Frillesås och Sirius. Hammarby har spelat en match mer och har också åtta poäng, men ligger tre platser efter på grund av sämre målskillnad.

Inför säsongen värvade Sandviken Marcus Öhman (från Ljusdal), Alfred Rustas (Rättvik), Daniel Bäck-Nirs (Sirius) och Daniel Mossberg (AIK). Och när AIK lade ner anslöt också Linus Pettersson till SAIK. Fyra spelare lämnade truppen: Oscar Stadin (slutat), Lucas Widman (IFK Kungälv), Joakim Bergman (slutat) och Albin Bjerkegren (IFK Motala). Förstemålvakten Joel Othén har stått i samtliga matcher och på bänken finns reserven Jesper Sundving. Laget tränas av Joakim Forslund, assisterande tränare är Peter Isaksson.

Ett stort tapp för Sandviken är att bäste målgöraren Hannes Edlund skadade ett ledband i knäet i slutet av november mot Vetlanda. Förhoppningen är att han gör comeback vid årsskiftet. I Edlunds frånvaro har Samuel Heeger klivit fram som målgörare, tre mål blev det senast i vinsten mot Sirius. Trots färre spelade matcher toppar Hannes Edlund den interna skytteligan med 8 mål, följd av Samuel Heeger 7 mål, och trion Albin Airisniemi, Daniel Berlin och Linus Forslund som gjort fyra mål vardera. Flest assist, 8 stycken, har Albin Airisniemi och Dennis Henriksen noterats för.

Sandviken har flera år tillhört topp tre i elitserien. Förra året hamnade laget dock på sjätte plats och föll i kvartsfinalen mot Västerås. I grundserien vann Sandviken båda matcherna mot Hammarby med uddamålet. I premiärmatchen vann Sandviken i Göranssons Arena med 7-6 trots Hammarbyledning i paus. I mitten av februari på Zinken var det likaläge 2-2 i paus, men Sandviken stod som slutsegrare med 3-4.

Hammarby har haft svårt att plocka poäng borta mot SAIK i grundserien. De senast tio säsongerna har det bara blivit en poäng till Hammarby, säsongen 2014/15 slutade matchen 4-4. Men det har gått bättre i slutspelet. Lagen har mötts i fem slutspel de senaste tio åren.
2018/19 möttes lagen i kvartsfinal, Hammarby vann med 3-2 i matcher och vann två matcher i Sandviken.
2017/18 möttes lagen i semifinal, Sandviken vann med 3-2 i matcher, Hammarby vann en match i Sandviken.
2015/16 möttes lagen i kvartsfinal, Sandviken vann med 3-2 i matcher, Hammarby vann en match i Sandviken.
2014/15 möttes lagen i semifinal, Sandviken vann med 3-2 i matcher, Hammarby vann en match i Sandviken.
2012/13 möttes lagen i final, Hammarby vann med 9-4 på Friends Arena.

Hammarbys bortamatcher mot Sandviken (grundspelet)
2021/22       Sandvikens AIK – Hammarby IF        7-6
2020/21       Sandvikens AIK – Hammarby IF        8-7
2019/20       Sandvikens AIK – Hammarby IF        10-6
2018/19       Sandvikens AIK – Hammarby IF        5-3
2017/18       Sandvikens AIK – Hammarby IF        9-1
2016/17       Sandvikens AIK – Hammarby IF        7-3
2015/16       Sandvikens AIK – Hammarby IF        4-4
2014/15       Sandvikens AIK – Hammarby IF        9-6
2013/14       Sandvikens AIK – Hammarby IF        5-3
2012/13       Sandvikens AIK – Hammarby IF        6-4

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström