Matchdag: läs på inför Gripen-Hammarby här

Hammarby möter Gripen Trollhättan på bortaplan i kväll. Gripen är säsongens överraskningslag och ligger på femte plats i tabellen efter vinster mot både Edsbyn och Bollnäs. Så Hammarby kommer behöva prestera på topp för att få med sig poäng hem.

Matchen sänds på Bandypuls, med sändningsstart klockan 18.50. Se matchen här.

Gripen Trollhättan vann allsvenskan för två år sedan och gick direkt till elitserien. Förra året fick laget kvala sig kvar. Men i år har laget överraskat med fem vinster och tre oavgjorda matcher, bland annat har Edsbyn, Bollnäs och Vänersborg besegrats. I senaste matchen förlorade laget borta mot Västerås.

Gripen gjorde tre tunga värvningar i Ilja Grachev (från Vänersborg), Filip Lydén (Åby/Tjureda IF) och Saku Hämäläinen (Bollnäs GIF). Samtidigt lämnade Tobias Augustsson (för Villa Lidköping BK), William Åhman (Lidköpings AIK) och David Jensen (IFK Kungälv). Johan Skatz och Johan Koch slutade med bandy. Den interna skytteligan toppas av William Arvidsson med 9 mål, före Saku Hämäläinen och Adam Rudell med 7 mål var. Ilja Grachev har gjort 5 mål på sina tre matcher. Christoffer Norin, Viktor Hjelm och Johan Esplund leder assistligan med 6, 5 respektive 4 assist.

Som flera andra lag har Gripen drabbats av skador. Ilja Grachev är långtidsskadad och har bara spelat tre matcher. Theo Lewerin går med en gipsad hand. Johan Esplund har blivit opererad för blindtarmen men är på väg tillbaka. I senaste matchen var även lagkaptenen Felix Callander sjuk. Så Gripen har lånat in Johannes Camilton från Boltic. På åtta matcher i allsvenskan har han svarat för 14 mål. Camilton har även förflutet i Tellus.

Efter att ha kvalspelat till elitserien fyra säsonger i början av 2010-talet tog Gripen steget upp 2015. Det blev två säsonger i högsta serien innan laget fick återvända till allsvenskan. I januari 2020 bröt hårdskjutande Joakim Hedqvist kontraktet med Vänersborg och gick till Gripen. Han spelade där resten av säsongen, och säsongen efter tog han över som tränare. Då föll laget i elitseriekvalet, men 2021/22 blev det serieseger och direktbiljett till elitserien. Jocke Hedqvist fortsätter som huvudtränare och har Martin Arvidsson som assisterande tränare. Målvakter är Juuso Tervonen och Isak Skog.

Gripen Trollhättan BK bildades 1936 och har en bred ungdomsverksamhet. Laget har mestadels hållit till under högsta serien men har sakta närmat sig bandyeliten. Några kända namn från 2000-talet är Anders Jakobsson, Lars Karlsson, Alexander Mayborn och Tony Eklind. Hemmaarena är Slättbergshallen, en bandy- och skridskohall som invigdes 2009 och har en publikkapacitet på uppåt 4000 personer.

För Hammarby gäller det att hitta tillbaka till vinnarspåret. Hammarby har inte tappat poäng mot Gripen i serien sedan Västgötalaget återkom till elitserien. Däremot vann Gripen när lagen möttes i svenska cupen på försäsongen. Förra säsongens möte i Slättbergshallen blev dramatiskt. I paus var ställningen 2-2. I andra halvlek turades lagen om att leda. Avgörande målet som betydde 4-5 gjordes av David Brodén tio minuter från slutet. Hammarby förlorade senast borta mot Edsbyn i en jämn match. När fem minuter återstod av matchen låg Hammarby under med uddamålet, efter att fått ett mål bortdömt. Då avgjorde Edsbyn med målet som betydde 4-2.

 • Hammarbys senaste elitseriematcher mot Gripen Trollhättan
  2022/23       Hammarby – Gripen       5-2                Publik: 4310
  2022/23       Gripen – Hammarby        4-5
  2016/17       Gripen – Hammarby        3-6
  2016/17       Hammarby – Gripen       6-3                Publik: 1414
  2015/16       Gripen – Hammarby        2-9
  2015/16       Hammarby – Gripen       6-3                Publik: 1305

/Sten Haase