Matchdag: Inför Gripen – Hammarby

Hammarby möter nykomlingen Gripen Trollhättan i kväll. Gripen skrällde i premiären med att ta poäng mot Edsbyn. I Vänersborgsklubban cup i september. vann laget med 5-2 över Hammarby, så det är läge att ta revansch i elitserien.

Gripen Trollhättan vann allsvenskan förra året och gick direkt till elitserien. Efter att ha kvalspelat till elitserien fyra säsonger i början av 2010-talet tog Gripen steget upp 2015. Det blev två säsonger i högsta serien innan laget fick återvända till allsvenskan. I januari 2020 bröt hårdskjutande Joakim Hedqvist kontraktet med Vänersborg och gick till Gripen. Han spelade där resten av säsongen, sju matcher. Säsongen efter tog Hedqvist över som tränare samtidigt som Robin Öhrlund och Johan Koch kom till laget. Gripen fick kvalspela men föll mot Rättvik. Till säsongen 2021/22 lämnade Öhrlund men rutinerade Johan Esplund förstärkte. Det blev serieseger och direktbiljett till elitserien.

Inför den här säsongen stuvades det om rejält i laget. Nio nya spelare kom, bland andra målvakten Juuso Tervonen, återvändaren Adam Rudell (Åby/Tjureda) och William Arvidsson (AIK). Åtta spelare lämnade.

Gripen överraskade Bandysverige genom att knipa en poäng, 2-2, mot Edsbyn i premiärmatchen på hemmaplan, och laget var nära att få med sig båda poängen. På tio träningsmatcher har det blivit 3 vinster, 2 oavgjorda och 5 förluster. I Vänersborgsklubbans cup vann Gripen över Hammarby med 5-2, i halvtid 2-1. Och laget föll med uddamålet mot Villa, 5-6. Den interna skytteligan förra året (allsvenskan) toppades av Mikko Lukkarila 31 mål, Felix Callander 24, och Johan Esplund 20 mål. Till det kommer i år Adam Rudell, 39 mål i Åby/Tjureda (också allsvenskan).

Gripen Trollhättan BK bildades 1936 och har en bred ungdomsverksamhet. Laget har mestadels hållit till under högsta serien men har sakta närmat sig bandyeliten. Några kända namn från 2000-talet är Anders Jakobsson, Lars Karlsson, Alexander Mayborn och Tony Eklind. Hemmaarena är Slättbergshallen, en bandy- och skridskohall som invigdes 2009 och har en publikkapacitet på uppåt 4000 personer.

För Hammarby gäller det att hitta vinnarspåret. Första halvlek mot Broberg var bra, och de första 20 minuter av andra halvlek mot Vänersborg visade laget upp ett matchvinnande spel. Fortsätter Hammarby på den vägen bör det bli två poäng i Trollhättan. Men det gäller att inte underskatta nykomlingen Gripen.

Matchen kan du se på elitserienlive.se

Hammarbys senaste elitseriematcher mot Gripen Trollhättan:
2016/17       Gripen – Hammarby        3-6
2016/17       Hammarby – Gripen        6-3
2015/16       Gripen – Hammarby        2-9
2015/16       Hammarby – Gripen        6-3

/Sten Haase
foto: Romus Ramström