Mållöst Hammarby föll mot Bollnäs

Hammarby föll med 0-4 borta mot Bollnäs. Två Bollnäsmål precis före och efter paus blev matchavgörande. Om matchen var spelmässigt jämn i första halvlek tog Bollnäs över mer efterhand medan Hammarbyspelarna såg alltmer håglösa ut.

I Hammarby var Tom Nyström utanför truppen, och Robert Rimgård spelade libero. I Bollnäs var Hans Andersson skadad, Denis Sadakov har varit sjuk men kom till spel. Matchen fick en fin inramning med drygt 2000 åskådare, och många var Hammarbysupportrar.

Bollnäs tog avslaget i SBB Arena, båda lagen inledde offensivt de första minuterna. Men tempot var inte alltför högt. Slarv av Bollnäsförsvar skapade Hammarbys första hörna i fjärde minuten. Spelet växlade men Hammarby kom till flera avslut, dock inga riktiga farligheter. Isac Karlsson testade ett volleyskott men Erik Persson i Bollnäsmålet räddade. I 17:e minuten drabbades Oskar West av matchens första utvisning, en förseelse som inte såg alltför allvarlig ut.

I mitten av halvleken åkte Erik Pettersson fri, han kunde ladda och satte 1-0 med ett hårt och otagbart skott. Hammarby fortsatte att komma till avslut. Adam Gilljam, Robin Sundin och David Brodén skapade chanser. Hammarby skapade också flera hörnor, sex stycket totalt i halvleken mot ingen för Bollnäs. Med bara ett par minuter till paus tappade Felix Nyman balansen och en klubba hamnade högt mot en Bollnäsanfallare. Huvuddomare Jonas Kandell blåste straff och Nyman fick åka till utvisningsbåset. Denis Sadakov sköt straffen men Birgersson klistrade bollen med en vass räddning. I slutsekunderna hamnade bollen hos Oskar Westh som från nära håll sprätte upp bollen i nät. Ledningen 2-0 för hemmalaget speglade inte matchbilden.

Några spelsituationer i inledningen av andra halvlek blev kanske matchavgörande. David Jansson, som nog var mest aktiv av Hammarbyspelarna, stoppades hårt av Jens Wiik när han var på väg att skaffa sig ett friläge nära straffområdeslinjen. Trots Philip Flodstams spelförstörande fällning bakifrån friade Kandell. Det borde varit värt tio minuter på bänken. Strax efteråt sköt David Pizzoni ett hårt skott som täcktes ut över kortlinjen. Men ingen hörna till Hammarby. I stället kom Bollnäs upp i ett anfall till 3-0. Hammarby ägde till stora delar spelet, men viljan och de farliga målchanserna saknades i kväll.

David Pizzoni utvisades när han stoppade Erik Pettersson, som kom i en omställning. Det dröjde till 65:e spelminuten innan Bollnäs fick sin första hörna. Men när Bollnäs fick sin tredje hörna satte Oscar West 4-0 på en hörnvariant. Hammarby valde att ta timeout. Men timeouten fick inte samma effekt som mot Broberg senast. David Jansson och Robin Sundin skapade ett par farligheter i slutminuterna, men supportrarna fick inte jubla för något mål.

Hammarby och Bollnäs bjöd på en tidvis välspelad match, som tyvärr saknade den riktiga intensiteten. Hammarby stod upp bra i första halvlek, men fick ändå ett tvåmålsunderläge emot sig. Och när Bollnäs gick upp till 3-0 kändes matchen avgjord. Hammarby kom inte upp i samma kampvilja som mot Broberg och lagspelet fungerade inte alls. När inspelen kom var det ofta alltför glest i straffområdet. För Hammarby gäller nu att ladda om inför tisdagens match på Zinken mot Västerås, en match som vi hoppas spelas med starkt publikstöd.

/Sten Haase

Matchstatistik Bollnäs – Hammarby 4-0 (2-0)
Målskyttar:
Hammarby: –
Assist: Hammarby: –
Hörnor: Bollnäs 6, Hammarby 10
Hörnmål: Bollnäs 1, Hammarby 0
Straffar: Bollnäs 1 (0), Hammarby –
Skott på mål: Bollnäs 5, Hammarby 3
Utvisningar: Bollnäs 30 min, Hammarby 20 min (Felix Nyman, David Pizzoni)