Magnusson möter Claesson: En legend har kommit hem!

Stefan Magnusson tog ett snack med Jonas Claesson om det som varit och det som komma skall. Fin fredagsläsning skapad av två kultfigurer inom Hammarby Bandy. Mycket nöje:

Häromdagen hittade jag en gammal pärla med hög nostalgifaktor på SVT Plays öppet arkiv. Det var VM-finalen på Rocklunda 1997 mellan Sverige och Ryssland. Murren, Fosshaug, Palle Sandell, Holger och Rosa hade lekstuga med det ryska laget och mest lekte Jonas Claesson som stänkte in fyra mål och kostade på sig att missa en straff (Holger slog in returen). Det blev 10-5 till slut och Jonas C blev världsmästare för tredje gången.

Nu är han äntligen tillbaka på Zinken, den här gången i rollen som tränare och jag fick ett snack med den sympatiske smålänningen när han just hade signat det grönvita kontraktet.

–Det känns kanonbra, säger Jonas, jag blev både glad och smickrad när Hammarby hörde av sig. Det var det enda lag jag hade kunnat tänka mig att träna, hjärtat finns här och i Vetlanda så beslutet var rätt enkelt.

Jonas blev snabbt idol när han kom till Hammarby säsongen 96-97. Han hade vunnit skytteligan fem gånger i Vetlandas gula tröja och var given i landslaget och han fortsatte på den inslagna vägen i Hammarby. Föreningen satsade hårt och med fixstjärnan Claesson och några andra tunga värvningar blev tabellplaceringarna bättre för varje år.

–Det roligaste minnet jag har från Bajentiden är när vi kvalificerade oss för SM-finalen 2000 genom att slå Falun på Lugnet med 5-3, det var en skön känsla. Tyvärr fick jag inte vara med och vinna något guld med Hammarby.

Säsongen efter sa ryggen ifrån ordentligt och Jonas blev tvungen att lägga av med bandyn. Det blev två skytteligasegrar och två SM-finaler i Hammarbytröjan.

–Många tyckte att jag la av för tidigt men det gick inte att fortsätta. På senare år har jag dock lirat lite med Hammarby Old Boys och det har känts bra men det blir det tyvärr ingen tid för nu.

Efter några år återvände Jonas till bandyn som tränare och jobbade i Vetlanda från säsongen 2008/2009 innan det blev ett ryssäventyr borta i Kemorovo och Kuzbass.

–Det var riktigt skoj men pengarna tog slut och föreningen sålde 10-15 spelare så jag åkte hem.

Nästa jobb var av högsta dignitet, Jonas blev förbundskapten för landslaget inför säsongen 13/14.

–Det blev två VM och två silver. Jag hade ingen lust att samla på andraplatser så jag hoppade av.

Det är alltså en förhållandevis rutinerad tränare som kliver på tåget med en bestämd tränarfilosofi.

–Organisation, det är A och O i ett lag. Vi har en blandning av rutinerade och unga spelare men alla har inte spelat tillsammans någon längre tid. Givetvis hoppas jag att Robin och Pizzoni fortsätter, spelare som kan ta hand om de yngre är jätteviktiga.  Jag har hyfsad koll på truppen, jag var på Zinken några matcher förra säsongen och såg en del på TV. Tyvärr förstörde sjukdomar, skador och uppskjutna matcher mycket men nu hoppas vi att det blir lugnare på den fronten.

Hur ser upplägget ut framöver? Förutsättningarna är ju väsentligt bättre än när du var i Hammarby förra gången.

–Nu kör vi fys under ledning av Joakim Carlsson fram till sommarledigheten. I början på augusti går vi på is i Gubbängshallen, det känns väldigt bra att komma i gång så tidigt.

Har du haft någon kontakt med Hammarby genom åren?

-Jag har haft kontinuerlig kontakt med gamle ordförande Sonny Lööf och Gunnar Rosengren. Jag har agerat chaufför när dom varje år kommit till Vetlanda och kollat Hammarby spela.

Jag ska förresten hälsa till dig från några av våra supportrar som frekventerar Zinken krog.

–Kul, garvar Jonas, jag kommer ihåg en del av fansen och dom kommer att bli jätteviktiga nästa säsong. Jag hoppas att dom sluter upp i ännu större antal än förra säsongen, dom är tungan på vågen i vissa matcher. Visst har dom rätt att ställa krav på oss och det ska bli bättre. Hälsa dom att jag kommer förbi Zinkens krog vid tillfälle.

Vi har också sett dig på Aftonbladet TV som reporter när du gör nedslag i det Bandysverige som vi kanske inte alltid ser.

–Jag är definitivt ingen journalist men jag tycker det gick bra och det var framförallt kul. Att fika med några av Frillesås grundare vid en idyllisk sjö är något man inte gör varje dag.

I sommar blir det som vanligt segling Gotland Runt för Jonas och i augusti ses vi som sagt på isen. Marschen mot ett anständigt bandyliv har börjat.

En legend har kommit hem!

Magnusson