Magiskt övertidsavgörande av Bajen

Hammarby vände underläge till vinst med 3-2 i Uppsala. I 95:e minuten avgjorde David Brodén med ett underbart solomål.

Hemmalaget Sirius tog ledningen med 1-0 i första halvlek i en jämn halvlek som var chansfattig.

I andra halvlek hade Hammarby en helt annan frenesi och kvitteringen hängde i luften länge. Bland annat stod Robin Sundin för en soloräd som så när gav en till matchbilden rimlig kvittering. I stället kunde Ted Bergström frispelas förbi en osynkad grönvit backlinje och göra 2-0 inför drygt 1400 åskådare på Studenternas. Dessförinnan hade David Pizzoni tagit sig fram och ordnat en utvisning, han skulle också haft en straff med sig – fälld tre meter in i straffområdet – men domarna dömde frislag. Känslan var att ett habilt Hammarby inte skulle få med sig några poäng. Tack och lov stämde den känslan inte alls.

Det dröjde inte många minuter innan Hammarby fick ett välförtjänt mål och en viktig reducering. Robin Sundin kom fram till vänster och lyfte in bollen mot Kasper Milerud som drog till på volley och satte skottet otagbart.

Kvitteringen var läcker: långskott från Robin Sundin som målvakten släppte retur på. Där fanns Pontus Nordenfors, med ryggen mot mål, som retfullt enkelt slog in returen från en handfull meters avstånd.

Matchen stod och vägde och underhållningen var på topp. Den egentligen enda oroande situationen kom när Sirius Ted Bergström hade ett läge för mål. Bergström missade förvisso grovt (och ropade på straff och/eller utvisning i kör med lagkamrater och hemmapublik) men i situationen gick Robert Rimgård i däck och tvingades avbryta matchen.
Rimgård, som varit en av Hammarbys absolut bästa spelare under säsongen, hade svårigheter att lägga tyngd på sitt ena ben och onsdagens derby mot AIK är säkerligen osäkert för Rimgårds del.

Men bortsett det så slutade matchen i eufori. Bajen borde kanske avgjort i minut 90, då Nordenfors fick ett jätteläge. Sirius hade också chansen därefter men Filip Mörkdal gjorde en fin räddning på ett långskott. Hela stopptiden böljade fram och tillbaka och i den sista minuten, den 95:e, fick David Brodén upp farten på högerkanten och snurrade upp både en och annan blåsvart spelare innan han satte bollen högt i taket. Den tillresta Bajenklacken, cirka 200 personer stor, rasade ner för läktaren samtidigt som Brodén mötte upp vid sargkanten. Ett otroligt vackert mål med ett lika vackert måljubel. Två viktiga poäng i hamn och nu stundar derby.
Hammarby-AIK, Zinkensdamm, onsdag 1:a december klockan 19.00. Gå dit; köp plåt: