Lindqvist inför premiären i Sandviken: – ”Det kommer att gynna oss på sikt”

Det ska vara tufft att möta Bajen konstaterar huvudtränare "Linkan" inför premiären. Samtidigt summerar han att truppen har kommit långt men att det är mycket kvar att göra.

Berätta kort om vem Jonas ”Linkan” Lindqvist är som bandytränare:

Jag har hållit på med bandy hela mitt liv. Kommer från bandymetropolen Ljusdal, så jag fick väl bandy med modersmjölken. Spelade där från ungdom till A-lag. Säsongen 97/98 började jag i A-laget och det blev en fyra säsonger där. Sommaren 2001 flyttade jag till min kärlek i Stockholm. Men det blev kort, för jag började spela i Selånger samma år och det blev två säsonger där. Sedan flyttade jag tillbaka till Stockholm och spelade i Gustavsberg i några säsonger. Efter det blev det Tillberga i flera år. När jag fick barn kom elitsatsningen av sig och jag flyttade hem till Stockholm. Där blev det Gustavsberg igen. Avslutade där som spelande tränare säsongen 15/16. Efter det började jag träna Tellus och tog upp dem i Elitserien. Hann med en vända som tränare för AIK’s damlag innan jag återvände till Tellus förra säsongen. Och nu är jag här i Bajen, säger Jonas.

Det är många år och många timmar som du måste lagt ner. Hur håller du motivationen uppe?

– Det måste vara den djupa kärleken till bandyn Jag tycker om den gemenskap som finns inom bandyn. Den är unik. Sen är Hammarby en anrik förening med en kultur i klubben och en supporterkultur som inte finns i andra klubbar. Det är en läcker gemenskap som gör att man blir lite stolt över att ingå i Hammarby och som även gör att man gärna lägger extra energi på bandyn.

Det är ju även din första seriematch med bajenmärket på bröstet. Hur känns det?

Det är speciellt att vara med i en så stor förening som Hammarby, med alla sponsorer och supportrar. Det är både intressant och inspirerande. Det är många som bryr sig om hur det går för klubben och hur det är i klubben. Många som är engagerade helt enkelt. Det gör att jag känner en stolthet över att få stå där på Göransson på fredag och representera Hammarby. Men samtidigt finns pressen att vi ska göra bra ifrån oss. Vi spelar faktiskt för klubbmärke, supportrar och sponsorer. Det kräver att vi lastar in allt vi har på varje träning och varje match.

Hur känns truppen nu? 

Truppen känns jättebra och harmonisk och alla vill vinna hela tiden. Det märks såväl på tvåmålsträning som på match. Alla i laget är vinnarskallar, så alla ger allt på träningar och vill hela tiden bli bättre. Det kommer att gynna oss på sikt. 

Vi har fått in många nya i laget, så det kommer att ta tid, men vi har kommit långt. Försäsongen har bjudit på blandade resultat, men nu börjar vi få kontinuitet och börjar känna igen oss i spelet. Vi tar steg i rätt riktning varje vecka. De många nya lagmedlemmarna har också inneburit att vi måste snacka ihop oss om hur vi vill ha det både på och utanför plan. Vi måste lära känna varandra som spelare och privat. Vi börjar hitta vilka positioner spelarna ska spela på och vi har snackat ihop oss till den lösning vi känner oss komfortabla med.

– Vi ska vara tuffa att möta och inte bjuda motståndarna på någonting, säger Jonas.

Är alla spelare fit for fight?

Alla spelare är fit for fight. Det är träning idag (läs torsdag) och då ska alla vara på plats.

Hur ser du på motståndet i premiären?

– Det är bra motståndare som spelar med fart och är starka. Men vi är redo och vi ska göra allt vi kan för att åka därifrån med en eller två poäng. Vi har ju revansch att kräva från förra säsongen…

Det verkar som om det blir en så gott som full buss med Bajare som hänger med upp. Vad betyder det för er?

Det ska bli härligt. Vi spelar för våra supportrar och sponsorer. Så det betyder jättemycket för oss att få en buss bajare som hejar på plats. Spelarna har längtat massor att få spela inför våra supportrar igen efter de tomma läktarna förra säsongen. Att ha bajare som följer laget land och rike runt är speciellt inom bandyn, avslutar Jonas.

/Mats Öström