Ledarstaben om poängdippen: ”Behöver bra energi som spiller över”

Hammarby Bandy har fått en rejäl poängdipp med en rad förluster de senaste veckorna. Vad är analysen och vilken är vägen framåt? Hemsidan tog ett snack med tränarduon Malm/Karlsson och sportsligt ansvarige.

Fjolårssäsongen innebar en tionde plats för Hammarby Bandy. Inför den här säsongen var siktet inställt på en rejäl revansch i seriespelet. Det skrevs, pratades och siades om en placering kring fjärdeplatsen. Möjligheten till det finns fortfarande, men tendenserna just nu liknar mer fjolårets elitserieplacering än något annat.

Vad säger huvudtränare Carl Malm, assisterande tränare Stefan Karlsson och sportsligt ansvarige Viktor Karlsson om läget – vad kan vi förvänta oss? 

–Vi tycker inte att det var en överdrift att prata om topp fyra, och det visar sig i hur tabellen såg ut för några veckor sedan, säger Stefan Karlsson. Skador är en del av idrotten och vi kan väl konstatera att vi inte var riktigt redo att parera de tre tunga avbräck som drabbade oss.

–Just nu är vi inte bättre än vad tabellen visar. Vi är mitt i en stor utmaning och vi har flera spelare som har chansen att visa att de klarar av just den utmaningen. Vi har förhoppningar att folk växer med uppgiften, men i delar av de senaste matcherna har vi inte lyckats med det, säger Carl Malm.

Sportkontorets Viktor Karlsson letade ersättare för den skadade trion och bland annat Axel Jansson anslöt.

–Att tappa tre landslagsmeriterade spelare är ett stort avbräck för alla lag. Det är klart att det blir en enorm skillnad att sätta in Axel Jansson från Falun som inte har spelat så mycket i elitserien ens, kontra någon av de tre, säger Viktor Karlsson.

–Men då ska vi också göra det väldigt tydligt att Axel Jansson är en av de som verkligen försökt ta ansvar och bidra. Axel Jansson är ett utmärkt exempel på någon som vill, och visar det, säger Viktor Karlsson.

Hur ser huvudtränare Carl Malm på säsongen, som ju för hans del började som assisterande tränare.

–Vi hade olika viljor från start, hur vi ska spela. Sedan tycker jag vi har en period med bra spel, stor kämpaglöd och även bra poängutdelning. Sen kanske vi har förlitat oss lite mycket på resultaten tidigt i december. Jag tycker att man måste gå till sig själv och leta svar och hitta glöd. Det gäller alla i Hammarby Bandy, mig själv undertecknad, säger Carl Malm.

Vi har tre matcher i rad av bra första halvlekar, men där den andra halvleken blivit betydligt sämre. Bland annat har vi tappat in mycket mål just kring halvtidsvilan. Varför?

–Jag tycker inte att det är i någon specifik tidpunkt vi tappar matcherna. Utan det är snarare att vi tappar konceptet och gör individuella misstag. Vi blir ängsliga väldigt enkelt just nu, och då frångår vi vårt koncept, säger Stefan Karlsson.

–Sen är det tydligt att vi inte har haft kraft att forcera sista 20 i matcherna. Om det har att göra med en tunn trupp, om ängslighet, eller att vi lagt energi på fel saker tidigare under matchen, det är svårt att säga, säger Carl Malm.

–I går mot Sirius så pumpar dem på bra i andra halvlek. Vi blir fastlåsta. Där behöver vi bli smartare i hur vi hanterar det. Kanske behöver vi ställa om för att bara spela försvar om vi inte lyckas hantera deras forcering, säger Stefan Karlsson.

–Vi behöver diskutera vissa förändringar i vårt spel, det är alldeles tydligt. Nu måste vi sätta igång varandra och vara ordentliga, säger Malm.

Inför säsongen värvade Hammarby Bandy ett stort antal Hammarbyfostrade spelare och antalet Stockholmsfostrade var på en i Hammarby Bandy-sammanhang sällanskådad nivå. Lokalförankringen är stor. Hur har det fallit ut?

–Det har varit en dröm för folk på läktaren, i styrelserummen genom åren och överhuvudtaget för folk i föreningen att kunna fostra egna spelare. Det finns flera av våra Hammarbyfostrade spelare som absolut behöver jobba hårt för att leva upp till den kravbild som vi ska ha på varandra. Men att göra någon analys på hur saker har gått gör vi inte innan säsongen är färdig, säger Viktor Karlsson.

Vad har vi för quick fix till nästa träningspass och till nästa match (fredag, borta mot Vänersborg)?

–Vi behöver exempelvis göra åkningar som gör varandra bättre. Det gäller att borra ner huvudet och visa lagkamraten att man ger allt. Vi behöver skapa bra energi som spiller över på lagkamraterna, säger Carl Malm.

–Vi behöver spela smartare, säger Stefan Karlsson.

Vad är målsättningen framåt för Hammarby Bandy 20/21?

–Målsättningen är att ta sig till kvartsfinal och sedan ta det därifrån, Stefan Karlsson.

–Jag instämmer, det sportsliga är att ta oss till kvartsfinal först och främst. Som grupp så måste vi hitta tillbaka till att hålla hela matcher. Det är inte OK med 45 minuters-leverans. Individuellt så vill vi också se utveckling: högre delaktighet är jätteviktigt, säger Carl Malm.

–Målsättningen nu är att börja vinna matcher igen så att vi går ut med en bra känsla i slutspelet. Alla spelare och supportrar måste inse att vi sitter i ett annat läge nu rent sportsligt än vad vi gjorde för tre veckor sedan. Och det är bara att gilla läget, säger Viktor Karlsson.