Läs på inför kvällens match mellan Edsbyn och Hammarby här

Inför Edsbyn – Hammarby:

I kväll spelar Hammarby borta mot Edsbyn. Edsbyn som vann SM-guld för två år sedan ligger nu på åttonde plats i tabellen. Även om Hammarby historiskt har haft det svårt i Svenska Fönster Arena, är chanserna större än på länge att få med sig poäng därifrån.

Efter tio omgångar har Edsbyn fyra vinster, en oavgjord och fem förluster. Efter en stark inledning med tre vinster på fyra matcher har laget tappat. De senaste sex matcherna har det endast blivit tre poäng: vinst mot Rättvik och senast oavgjort mot Sandviken. Men Edsbyn är starka hemma. I hemmatabellen ligger laget på plats fem. Av Edsbyns nio poäng har sju kommit på hemmaarenan.

Inför säsongen värvade Edsbyn Noa Djäkner från Sirius och Albin Bysell från Broberg. Däremot lämnade förra säsongens nyförvärv Christian Mickelsson och Tommi Määttä. Mickelsson var länge kontraktslös men skrev sent på för Rättvik. Määttä gick till ryska Neftyanik. Tre spelare skrev kontrakt med Bollnäs: Rasmus Skarps, Johan Törnberg och Arvid Rönnlund, samtidigt som Jimi Heinonen flyttade till den finska klubben WP-35.

Edsbyn har Oscar Wikblad långtidsskadad, och i senaste matchen fick Ted Hedell kliva av med en hjärnskakning. Målvakt är Henrik Karlström och reservmålvakt Oscar Löfström. Huvudtränare är Magnus ”Kuben” Olsson, Jonas Edling är assisterande tränare.

På försäsongen kom Edsbyn på andra plats i norra gruppen av Svenska cupen, det blev förlust mot Villa i semifinalen. Främsta målskyttar i grundserien är Oscar Wikblad med 6 mål, följd av Teemu Määttä och Noa Djäkner med 5 mål. Assistligan toppas av Per Hellmyrs 6 assist, följd av Samuli Helavuola och Jesper Granqvist med 5 assist.

På 00-talet dominerade Edsbyn svensk bandy med fem raka SM-guld 2004 – 2008. På senare år har det blivit SM-vinster 2017, 2018, 2020 och 2022. Så det är ett klassiskt bandylag som Hammarby ställs emot. Men Edsbyn har tappat i styrka. Förra säsongen kom laget på femte plats, besegrade Sandviken i kvartsfinalen men föll mot Västerås i semin. Edsbyns IF grundades 1909 och 1925 bildades bandysektionen. Klubben har totalt vunnit tretton SM-titlar.

Hammarby startade serien tungt med tre förlustmatcher, men efter det har laget presterat bättre. Förutom förlusten i snömatchen mot Vänersborg och raset i andra halvlek mot Sandviken har laget visat upp ett betydligt bättre spel, även om det exempelvis blev en knapp förlust mot Villa. Senaste matchen mot Västerås blev spännande, ett kämpande Hammarby hämtade in ett tvåmålsunderläge till oavgjort, 4-4.

Hammarby har haft det svårt mot Edsbyn i Svenska Fönster Arena. De senaste tio åren har Edsbyn åtta segrar. Säsongen 2016/17 spelade lagen oavgjort och enda Hammarbyvinsten kom 2013/2014. Förra året vann Edsbyn med 8-2, men matchen var jämnare än så. I paus ledde Edsbyn med 1-0. Med 20 minuter kvar av matchen var ställningen 3-2. Då kunde Edsbyn stänga matchen med tre snabba mål.

 • Matcher mellan Hammarby och Edsbyn (bortaplan):
  2022/23       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       8-2
  2021/22       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       6-3
  2020/21       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       6-1
  2019/20       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       3-2
  2018/19       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       10-1
  2017/18       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       5-3
  2016/17       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       5-5
  2015/16       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       7-4
  2014/15       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       10-3
  2013/14       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       3-9

/Sten Haase
foto: Romus Ramström