Läs på inför kvällens grönvita klassikermöte här

I kväll kommer Svenska mästarna Västerås till Zinken. Matcherna mellan Hammarby och Västerås brukar bjuda på fin derbystämning både på is och läktare, och målmässigt jämna matcher. Så vi kan se fram mot en av säsongens höjdpunkter.

Västerås ligger på fjärde plats i elitserien med 13 poäng, en poäng efter Sandviken och två poäng före överraskningslaget Gripen. Laget hade tre raka vinster men spelade oavgjort mot Vänersborg i onsdags. Hammarby ligger nu på elfte plats, men det är en jämn tabell, förutom de två topplagen Bollnäs och Villa som bara tappat en respektive två poäng.

Inför säsongen värvade VSK Tobias Nyberg från Sirius och Martin Flodström från Örebro. Eftersom både Pontus Vilén och Max Mårtensson finns på skadelistan har Västerås gjort ett par sena värvningar: Emil Juhlén från Tillberga och senast Jesper Larsson från Bollnäs, som blev spelklar i onsdags.

Några spelare lämnade också laget. Både Benjamin Pizzoni Elfving och Joel Engström gick till Sandviken, medan Kasper Sandgren gick till Bollnäs. Tobias Hjälmeby Holmberg slutade, liksom Magnus Joneby. Joneby har dock gjort en tillfällig comeback och spelat två matcher.

Förra säsongen var lyckosam för Västerås. Laget slutade på andra plats i elitserien efter Villa. I kvartsfinalen besegrades Vetlanda och i semifinalen Edsbyn. Klubben blev också Svenska mästare genom att vinna finalen mot Villa, där avgörande 3-2 kom i förlängningen. På försäsongen vann Västerås norra gruppen i Svenska cupen, i semifinalen besegrades Vetlanda. I finalen var dock Villa för starka.

Västerås är ett starkt hemmalag men har haft det svårare på bortaplan. Hemmatabellen säger tredje plats men bortatabellen sjunde. Laget har bland annat besegrat både Villa och Edsbyn men förlorat mot Sandviken och Bollnäs. Senaste matchen mot Vänersborg slutade 5-5, och Västerås räddade en poäng genom ett sent hörnmål.

Främsta målskyttar i VSK är Daniel Johansson med 10 mål, före Jesper Jonsson med 9. Fyra spelare har svarat för 5 mål, bland annat Hammarby-bekante Christoffer Fagerström. Så Västerås har en stor bredd i anfallet. Främsta framspelare är Martin Landström 14 assist, Viktor Spångberg 9 och Jesper Jonsson 4 assist. Henrik Kjellsson har vaktat målet i samtliga matcher, på bänken finns Albin Gustavsson.

Västerås tränas sedan 2014 av Michael Carlsson, assisterande tränare är Johan Ganebro och Hans Hedin. Carlsson har nätat mer än 600 gånger för VSK och spelat 82 A-landskamper. Västerås SK, som bildades 1904, har flest SM-guld inom bandyn, 21 stycken.

Hammarby har ramlat ner till en elfteplats, men det är poängmässigt jämt både uppåt och neråt. Viktigast för Hammarby är att komma över raset i andra halvlek mot Sandviken och hitta tillbaka till det offensiva och poänggivande spelet. Förhoppningsvis bjuder Zinken på bättre förutsättningar än snöfallet förra fredagen. Väderprognosen tyder på några minusgrader, uppehåll och endast en lätt bris.

Förra säsongens möte på Zinken blev en paradseger för Hammarby. Hammarby var effektiva framåt och höll tätt bakåt. Första halvlek slutade 5-0 även om siffrorna inte helt speglade matchbilden. Tio minuter in på andra halvlek var ställningen hela 7-0. Då vaknade Västerås och reducerade tre gånger om innan tremålsskytten Isac Karlsson satte Hammarbys åttonde mål. Spelet jämnade ut sig och Västerås reducerade ytterligare tre gånger men kom aldrig närmaste än 8-6. Även David Jansson blev tremålsskytt.

Historiskt är det relativt jämt i matcherna mot VSK på Zinken. Av de senaste tio mötena i grundspelet har Hammarby vunnit fyra och Västerås sex. Innan Hammarbys seger förra året hade Västerås fyra raka vinster. Sex av matcherna har slutat med uddamålsvinst och ingen har slutat oavgjord. Lagen har också mötts i slutspel. Säsongen 2018/19 vann Västerås semifinalen med 3-0 i matcher, en spelades på Zinken. I semin 2013/14 vann Västerås med 3-1 i matcher. Då vann lagen var sin match på Zinken.

 • Senaste möten Hammarby – Västerås i grundserien
  2022/23       Hammarby – Västerås    8-6                Publik: 1749
  2021/22       Hammarby – Västerås    4-5                Publik: 1212
  2020/21       Hammarby – Västerås    1-2                Publik: 8
  2019/20       Hammarby – Västerås    4-5                Publik: 1566
  2018/19       Hammarby – Västerås    5-8                Publik: 3738
  2017/18       Hammarby – Västerås    8-5                Publik: 2815
  2016/17       Hammarby – Västerås    7-6                Publik: 1722
  2015/16       Hammarby – Västerås    4-5                Publik: 3713
  2014/15       Hammarby – Västerås    5-6                Publik: 3660
  2013/14       Hammarby – Västerås    4-0                Publik: 2412

/Sten Haase