Läget i herrlaget – intervju med sportsliga organisationen

Mycket har hänt inom Hammarby Bandy på kort tid och vi har ett spännande a-lag ledda av en ny huvudtränare. Här kan du läsa hur tränare Pierre Roos, tillsammans med den sportsliga ledningen, ser på säsongen som stundar.

Pierre Roos har nu avverkat ett par månader som huvudtränare. Spelarna går nu enligt sina individuella träningsprogram (utformade av P3 Athletics) men under maj så hann laget också göra en handfull ispass på hockeyrinken i Stora Mossen. Roos kan därför sägas ha blivit ganska varm i kläderna. 
 
–För mig som kommer utifrån är den stora grejen att se hur många som engagerar i sig Hammarby Bandy. Det är helt fantastiskt. Jag tror att folk inom föreningen kanske kan bli lite hemmablinda för hur mycket Hammarby betyder för folk. För mig har det varit häftigt att se, säger Pierre Roos, som lyfter samarbetet med bland andra Viktor Karlsson (sportsligt ansvarig) som en stor anledning till att första tiden som huvudansvarig tränare varit bra, och att framtiden ser lovande ut.
 
Pierre, tillsammans med Viktor, har följande kommentarer på den herrtrupp som Hammarby Bandy nu har, indelat i tre olika kategorier beroende på spelare.

Först ut, målvakterna:
 
–Tre väldigt unga målvakter (Filip Mörkdal, Matteo Tuveson och Simon Westin) som är mycket utvecklingsbara. Filip Mörkdal är vår förstemålvakt och jag upplever honom som väldigt seriös och målmedveten. Han är ett riktigt råämne som målvakt, han har ett lugn i sitt sätt att vara men är samtidigt väldigt tävlingsinriktad. Filip är väldigt mogen, 22 år gammal, och man tänker inte på att han är så ung, säger Pierre Roos. 
 
–Vi upplever Filip som väldigt seriös i sin träning som målvakt. Det tror vi kommer vara väldigt viktigt i år, bland annat med tanke på att han redan nu vet att han är uttalad etta. I en sådan roll går det inte att bli bekväm, säger Viktor Karlsson och tillägger att Simon och Matteo är två unga och lovande målvakter som kommer att få visa vad dom går för om dom fortsätter utvecklas.  
 
Försvaret:
 
–Som jag ser det har vi ett väldigt fysiskt försvar just nu, dessutom skridskoskickligt. Det är en bra mix av ungt och gammalt, säger Pierre Roos. 
 
–Sen har vi en bra konkurrens kring platserna och vi kommer ha möjlighet att testa spelarna på lite olika positioner.  
 
Man kan räkna försvaret till fem positioner.
 
–Som vi ser det så har vi åtta spelare som kan spela och konkurrera om de fem platserna. Det kommer bli en jättenyttig konkurrens och vi kommer ha möjlighet att testa lite olika formationer, säger Viktor Karlsson.
 
–När man pratar försvarsspel så glömmer man ofta bort samspelet med målvakt, och det arbetet är något vi kommer att prioritera, säger Pierre Roos. 
 
 
Mittfält/anfall:
 
–Överlag i truppen så har vi fått till en bra mix av ungt och gammalt, och det är samma här. Till exempel har vi å ena sidan en väldigt ung och engagerad spelare i Lukas Dalin, som jag tycker ser väldigt spännande ut, och andra sidan har vi Daniel Mossberg, som trots sin enorma rutin fortfarande känns väldigt hungrig, säger Pierre Roos. 
 
–Vi har bra skyttar från båda hållen. Vi har skridskostarka spelare, säger Karlsson.
 
–Och även här ger det oss möjligheter att testa lite olika sorters formationer, instämmer Roos. 
 
Vad har vi nu som vi inte hade förra året?
 
–Laget var för ojämnt i sin prestation förra året. Vi hade toppspelare i varje lagdel, men inte samma bredd på kvalitén. Vår bänk kommer vara mer stabil nu och därför kunna bidra mer, säger Viktor Karlsson. 
 
Hammarby Bandy har i år sju spelare som är fostrade i klubben. Dessutom är Filip Mörkdal och David Pizzoni från Stockholm (Gustavsberg). Även Robin Sundin har gjort en bra bit över tio säsonger i föreningen. Det är alltså ett a-lag som är så hammarbyfierat att det saknar motstycke i vår moderna historia (vet du senast Hammarby Bandy hade så många hemmafostrade? Hör gärna av dig till oss på info@hammarbybandy.se)
 
–Det är jäkligt häftigt att vi har en så stark lokalförankring. Jag gissar att vi måste gå tillbaka till säsongen 92/93 för att hitta något liknande. Det har varit ett mål för föreningen, och vi vet att det gläder många supportrar, att vi fostrar egna spelare. Till det här året var tajmingen rätt för att få hem Hammarbyfostrade spelare. Vi vet också att nya hallen verkligen ger oss möjlighet att fortsätta fostra spelare, men mer långsiktigt, säger Viktor Karlsson. 
 
–Det här med många Hammarbyfostrade ska inte vara en dagslända, utan har man Hammarbyförankring så ska man veta att klubben har koll på en. Det handlar om både seniorspelare och juniorspelare. Sen måste man också förstå att man ska hålla en väldigt hög kvalité för att nå Hammarbys a-lag, säger Pierre Roos. 
 
För första gången på evigheter så kan nu Hammarby träna hela försäsongen i en bandyhall, och i Stockholm så är det såklart första gången någonsin.
 
–Det är bra för alla i föreningen, alla lag. Att kunna träna med bra förhållanden, varje dag, det är underbart, säger Roos.
 
–Vi kommer kunna hålla kvalité, från början till slut, hela ispassen. Att ha försäsongspass på hockeyrink är inte bara jobbigt för att isytan är liten, utan för en bandyspelare blir isen snabbt uppåkt och ibland tar det inte mer än en kvart innan bandybollen börjar bli svår kontrollerad på rink. Det säger sig självt att det här är fantastiskt för Hammarby Bandy, säger Viktor Karlsson. 
 
–Att spela bandy på hockeyrink är som att segla i en pool. Sen måste man veta att bra förhållanden inte gör att allt annat kommer gratis, utan det är hårt jobb som gäller, säger Roos.
 
–Vi kommer börja träna så fort som möjligt i hallen (tidigt i augusti är sagt) och också börja träningsspela så fort vi får möjlighet. Mer information om det kommer när vi vet, säger Viktor Karlsson. 
 
Hammarby Bandy i stort:
 
–När det kommer till laget så känner jag att det finns en stor hunger att göra något bra tillsammans. Jag tycker att spelarnas inställning har varit mycket bra på de träningar vi haft innan ledighet. Samarbetet mellan mig och Viktor har varit väldigt bra och jag tycker vi har kommit långt på kort tid, inom organisationen. Det har varit en bra start, säger Pierre Roos.
 
–Sen finns det massor av saker vi behöver stärka upp inom föreningen. Vi vill ju vara bäst, och då krävs det att man levererar på alla plan. Där behöver Hammarby utvecklas på flera punkter. Så det är hårt arbete som gäller, men jag måste poängtera att organisationen kring kansli och det sportsliga arbetet varit väldigt bra, det har betytt mycket för min start i klubben, säger Pierre Roos. 
 
Hur förhåller ni er till coronaläget? 
 
–Det är väldigt svårt att förhålla sig till, men vi är lyhörda och försöker höra vad andra föreningar gör inom olika sporter, säger Karlsson.
 
–Det är verkligen svårt att förhålla sig till. Vi är ju sist ut av vinteridrotterna och det är en fördel när det kommer till publik på arenorna. Hela situationen är olustig, för idrotten är både viktig och oviktig i såna här tider. Vi försöker göra vad vi kan och anpassa oss så gott det går, säger Pierre Roos. 
 
Hur ser ni på de nya spelreglerna som svenska bandyförbundet presenterade för några veckor sedan? 
 
–Det kan vara fräscht om vi vågar testa nytt, men det måste vara genomtänkta förändringar. Jag måste säga att jag inte lagt så stort fokus på det här, säger tränare Pierre Roos.
 
–Vissa regler känns bra, andra inte, säger Viktor Karlsson. Jag tycker övertidsregeln hade varit häftig. Utkastregeln är bra men den med hörnor känns märklig. Det är lite gott och blandat, säger Karlsson, och Pierre Roos instämmer även om Roos värderar reglerna lite annorlunda, vilket samtliga bandyengagerade verkar göra.
 
Flera medlemmar i Hammarby Bandy har hört av sig och varit förundrade över hur spelreglerna kan komma att ändras. Kanske framförallt i de här tiderna där väldigt mycket annat är ovisst på grund av rådande omständigheter. Var ni, eller spelarna, medvetna om förändringen?
 
–Det här är regeländringar som varit på tapeten under en längre tid, så det är inte taget ur luften, säger Pierre Roos. Jag tror sedan att vi föreningar hade behövt prata ihop oss bättre kring det här. Man kan tycka olika, men vi måste komma fram till gemensamma beslut, och reaktionerna på det här är väl ett tecken på att vi måste snacka ihop oss ännu bättre, säger Pierre Roos. 
 
Har ni frågor till oss på Hammarby Bandy så är ni välkomna att mejla info@hammarbybandy.se. Vill ni sponsra eller hjälpa till eller har ni frågor om säsongskort eller liknande, då mejlar ni marknad@hammarbybandy.se. Vi kommer komma ut med lite ytterligare sommarläsning på hemsidan, och ni kan också räkna med att vi börjar träna, och förhoppningsvis träningsspela, i augusti.