Krigarseger i Kalix för damlaget

Damlaget tog sig på söndagen hela vägen upp till den klassiska bandyorten Kalix för säsongens 5:e match i Damallsvenskan Norra, och säsongens 4:e seger! 

Snön föll häftigt under hela dagen medan damerna laddade upp i Kalix. Det gav med sig lite till matchstart men isen var långsam och bollen studsade inget av lagens väg överhuvudtaget. 

–Första halvlek är kanske det sämsta spelet vi har varit med om, åtminstone på den här säsongen, säger Jonna Nyman. Förra året var vi också här och spelade 3:e advent, då var det 20 minusgrader, stjärnklart och den bästa utomhusisen jag spelat på förutom Zinken. Det är lite skillnad mot idag när det är plusgrader och lite regnblandad snö. Men det är ju lika för alla, det gäller att hitta lagets sätt att dra nytta av de förutsättningar som är.

Det var tydligt att det inte var det laget som spelade vackrast bandy som skulle vinna den här matchen, utan det laget som orkade kriga bäst och som kunde hålla huvudet kallt och inte tappa tålamodet. Kalix tog blixtsnabbt ledningen på en hörnvariant, men Hammarbys kvittering kom bara strax därefter (retur på straff, Sophia Wikström) och sedan var det Hammarby som var steget före och visade mest vilja i de flesta situationer. Trots många chanser dröjde det till 39:e minuten innan Hammarby på kort tid lyckades både ta ledningen (Tove Eriksson) samt utöka (Hilma Roos) och få gå till halvtidsvila med en mentalt viktig ledning.

När andra halvlek drog igång kändes det som att Hammarby var lite oförberedda på att förhållandena förändrats och Kalix fick därmed lite mer luft och utrymme till en början. Hammarby kladdade med bollen i eget straffområde och bjöd Kalix på flera farliga chanser och ett kvitteringsmål i 51:a minuten. I slutändan var det trots allt Hammarby som var det lag som kunde dra mest nytta av att isen var mer spelbar. Ett Hammarby som redan hade tagit lite mer kontroll över matchen igen tog en time out med dryga kvarten kvar att spela, efter detta såg det ännu mer bestämt ut och Hammarby utökar sin ledning till 2-4 (Sanna Rinnbäck). Kalix försöker kliva på högre och lyfta men Hammarby står upp och håller ihop och fastställer till sist slutresultatet till 2-5 (Olivia Dahlsten) på tilläggstid.

Damlaget ligger efter denna omgång på andraplats i en visserligen ganska haltande tabell. Kalix har haft det tuffare i serieinledningen så Hammarby sågs väl kanske som förhandsfavoriter i den här matchen.

–Det har gått bra för oss några matcher nu, men vi tar absolut ingenting för givet. Jag är otroligt stolt över oss för den här segern, det var viktigt. Kalix har varit riktigt nära mot bra lag och det är alltid svårt med långa bortamatcher. Men förutom att hurra för ytterligare en tvåpoängare och tacka Kalix för en god match och ett lika fantastiskt mottagande som alltid med god mat och fin inramning så MÅSTE jag få lyfta den lilla skara supportrar som faktiskt följde med oss upp hit idag, det är helt galet och magiskt!

Nu återstår en match till innan damlaget också får lite jullov. Ses på fredag 20/12 på Zinkensdamms IP.