Kämpaseger för Hammarby

Hammarby tog en tung seger över Motala på Zinken. Matchen slutade 2-1 efter en mållös andra halvlek. I avslutningen pressade Motala hårt men Filip Mörkdal i målet var omutlig och Hammarby fick med sig båda poängen.

Innan matchen hedrades den bortgångne Hammarbyikonen Ronnie Hellström. Zinkensdamm bjöd på de bästa förutsättningarna med en klar himmel och någon plusgrad. Filip Mörkdal var tillbaka i Hammarbymålet men Alex Adeheimer spelade inte på grund av sjukdom.

Hammarby inledde nervöst och bjöd på ett par gratishörnor. Motala pressade inledningsvis högt och testade också några långskott, som tvingade Filip Mörkdal till ett par räddningar. Men Hammarby tog över och fick ett litet spelövertag. David Jansson fick ett skottläge men Jussi Aaltonen räddade. Efter en knapp kvart kom Hammarby i ett anfall, David Brodén fick bollen på vänsterkanten och lyfte in bollen till Kasper Milerud som nätade på tennis, 1-0. Hammarby utökade till 2-0 när Niklas Gifting avlossade ett skott från högerkanten, bollen smet in otagbart via den bortre stolpen. Tyvärr slarvade Hammarby vid ett uppspel, Motalas Casper Hänninen fick tag i bollen vid sargen, drog sig inåt och sköt in kvitteringen 2-1.

Efter den intensiva perioden med tre mål inom tio minuter lugnade spelet ner sig. Hammarby fortsatte att ha ett spelövertag i halvleken, kom till några avslut utan att skapa några riktigt vassa målchanser. Motala var tillbakapressade men stack upp i några kontringar. Tempot var inte så högt och Hammarby satsade på att hålla bollen inom laget. Motala drabbades av en utvisning men ställningen 2-1 stod sig till paus.

Andra halvlek inleddes också med ett Hammarbyövertag. I första minuten fick Milerud ett friläge men Aaltonen räddade. Båda lagen skapade några farligheter och Motala satsade mer och mer på hörnor, men Hammarby rusade bra och de flesta blev ofarliga. I mitten av halvleken ökade Motala trycket. De tidigare Hammarbyspelarna Jonas Enander och Anders Persson låg bakom många av Motalas farligheter. Hammarby satsade mer på försvar än på anfall, och sista utposten, Mörkdal i målet, tog alla bollar som slank igenom försvaret.

Med tio minuter kvar skapade Motala en hörna. Lucas Dalin offrade sig, fick bollen i huvudet och blev liggande ett tag på isen. I samband med detta tog Hammarby timeout. Motala fortsatte att pressa och skapa hörnor. Med några minuter kvar av matchen blev David Pizzoni fult bentacklad av Motalas Niklas Ögren. Solklart grovt matchstraff. Pizzoni blev liggande på isen ett tag men det såg ut lyckligtvis ut som han klarade sig ganska bra. I efterspelet blev både Milerud och Motalas Fredrik Lönn utvisade. När matchen kom igång igen lyckades Hammarby reda ut stormen och vinna med uddamålet

Hammarby lyckades säkra två viktiga poäng i kampen om en slutspelsplats. Matchen bjöd mer på kamp än skönspel. Nu får spelarna några dagars vila innan den intensiva serieavslutningen startar på fredag, men fem matcher som ska spelas varannan dag.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchens lirare, utsedd av matchvärden MA Eventsäkerhet, i Hammarby nummer 28 Niklas Gifting och i Motala nummer 45, Jonas Enander.

Matchfakta
Hammarby – Motala 2-1 (2-1)
1-0 Kasper Milerud (14)
2-0 Niklas Gifting (18)
2-1 Casper Hänninen (21)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Publik: 885
Hörnor 8-14
Straffar: 0-0
Utvisningar: Hammarby 1 x 5, 1 x 10, Motala 2 x 10, grovt matchstraff