Kämpande Hammarby föll mot VSK

Hammarby kämpade hårt men föll med 4-5 i en jämn och spännande match mot Västerås, avgörande målet kom i slutminuterna. Efter en avslagen första halvlek ökade tempot i andra, och tillfälligheter avgjorde till gästernas fördel.

En välkommen nyhet var att Ivan Lebedev var tillbaka i truppen efter en lång skadeperiod. Och han blev i högsta grad också delaktig i spelet. Zinken bjöd på fint väder, några plusgrader och fin is. En lätt vind, från söder, såg inte ut att påverka matchbilden.

Hammarby inledde med att bjuda på en gratishörna, lyckligtvis blev den resultatlös. Västerås tog kommandot spelmässigt och pressade ner Hammarby. Redan i sjätte minuten kom första målet. Filip Mörkdal fick göra ett par räddningar, men på en retur hann inte Hammarbyförsvaret med utan Martin Landström kunde stöta in 0-1. Hammarby hade svårt att komma förbi Västerås mittfält, laget vände ofta tillbaka och började om. Några försök till lyft nådde inte till rätt adress.

Men i mitten av halvleken kvitterade Hammarby till 1-1 på första riktiga farligheten. Kasper Milerud lyfte upp bollen framför mål och Ivan Lebedev höll sig framme och på tennis överlistade han Henrik Kjellsson i Västeråsmålet. Västerås skapade flera hörnor. Och till slut fick Joel Engström en fullträff som betydde 1-2 och ny bortaledning. Hammarby fick en hörna minuten efter, tyvärr tog skottet i ribban. Resultatet stod sig till pausvilan, trots flera nya hörnor. Hammarby hade några målchanser, bland annat Niklas Gifting, och Kasper Milerud snurrade upp ett par Västeråsare till publikens förtjusning, men det var Västerås som dominerade första halvlek.

Hammarby inledde andra halvlek med högre tempo och var mer offensiva. Och det gav resultat. Bollen skickades in i VSKs straffområde av David Brodén och David Pizzoni slog in 2-2 på volley. Hammarby fortsatte pressa och hitta hål i VSKs försvar. Bara några minuter senare gav Milerud Hammarby ledningen, 3-2. Tyvärr stod sig inte ledningen länge, Daniel Johansson sköt ett skott från högerkanten, bollen gick mot bortre hörnet och ställde Mörkdal, 3-3.

Båda lagen bjöd på ett offensivt spel. Hammarby var flera gånger nära att näta, men bollen ville inte in. Ställningen stod sig tills tio minuter återstod av matchen. Då tog VSK ledningen igen, och också den gången på ett långskott. Hammarby valde att ta timeout. Och den verkade ge resultat. På en tilltrasslad situation framför Kjellson nätade David Jansson till 4-4. Hammarby testade med långa lyft, som tyvärr inte nådde fram. Och Ivan Lebedev var ytterst nära att näta. Men det blev Västerås som gjorde sista målet. Martin Landström tog sig fram på högerkanten, spelade in till Viktor Spångberg som slog in matchavgörande 4-5.

Tyvärr fick inte Hammarby med sig någon poäng trots en stark insats, speciellt i den andra halvleken. Ivan Lebedev gjorde en stark comeback och utsågs till matchens lirare. På tisdag spelas måstematchen mot Bollnäs, ett Bollnäs som ikväll föll stort mot Villa Lidköping.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchfakta
Hammarby – Västerås 4-5 (1-2)
0-1 Martin Landström (6)
1-1 Ivan Lebedev (21)
1-2 Joel Engström (36)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
2-2 David Pizzoni (50)
3-2 Kasper Milerud (54)
3-3 Daniel Johansson (55)
3-4 Robin Andersson (80)
4-4 David Jansson (83)
4-5 Viktor Spångberg (89)

Publik: 1212
Hörnor 4-11
Straffar: 0-0
Utvisningar: Hammarby -, Västerås 1 x 5