”Jag kunde åka skridskor innan jag kunde gå”

Hemsidan träffade damlagets duktige Olivia Dahlsten för ett snack om damlaget, dambandyns framtid och varför hon kunde åka skridskor som ettåring.

Olivia Dahlsten började i Hammarbys Bandyskola när hon var fyra år och sedan har det blivit mycket bandy för den duktige tjugoettåringen.

–Jag fick min första skridskor när jag var ett år och jag kunde åka innan jag kunde gå, säger Olivia med ett skratt, det var inte helt oväntat pappa som påverkade mitt val av idrott.

Pappa är Micke ”Dallas” Dahlsten som runt sekelskiftet var libero i Hammarbys stjärnspäckade lag och som bland annat innehöll Jonas Claesson, Jonas Holgersson och Göran Rosendahl.

Olivia tillhörde Hammarby under uppväxten och spelade ofta med killar men när hon var femton år blev det spel i  GT-76 femtonårslag för killar.

–Ja, dom gjorde en intressant satsning med sitt P15-lag så det blev en säsong där. Sedan blev det Sandvikens damlag 2017, jag hade förvisso spelat på högsta nivå sedan jag var tolv år men jag behövde en utmaning.

Sejouren i stålstaden blev inte helt lyckat, hon trivdes helt enkelt inte med livet utanför bandyn.

–Nej det var grått och tråkigt och ingenting för en Stockholmstjej från Söder så jag flyttade hem igen och lirade med Hammarbys P20-lag.

Sedan blev det en säsong i Söråker respektive Uppsala Bois.

–Jag ville spela i elitserien men jag ville undvika att spela i AIK, därför blev det några utflykter ut på landet i stället.

Nu är Olivia tillbaka i sitt kära Hammarby.

–Ja, nu har vi äntligen fått börja träna denna konstiga säsong. Jag har hållit igång med gym och boxning men visst är jag lite rostig särskilt som jag hade Corona och lunginflammation runt jul. Det är väl tveksamt om det blir några matcher, rätt som det är kan det komma nya direktiv så man vet ingenting egentligen.

Hur ser du på damlagets framtid?

–Vi ska upp i elitserien men det kan ta några år. Vi har ett bra åldersspann på spelare mellan fjorton till över trettio år men tyvärr har vi tappat några rutinerade kort så snart är väl jag mamma i laget.

Vad har du för styrkor respektive svagheter som spelare?

–Jag tycker att jag är en bra ledare och har bra teknik och spelförståelse men jag kan förbättra mig i allt särskilt fysiken.

Hur ser du på tjej och dambandyns framtid i stort?

–Jag tycker bandyn i stort har varit dåligt på att marknadsföra sig, det har blivit lite av en gubbsport med kepsar och portföljer och man måste bli modernare. Det är svårt med nyrekrytering av spelare, särskilt ute i landet, så någonting måste hända.

Olivia spelar fotboll också och är även där ett löfte av stora mått.

–Jag spelade i Hammarby tills jag var femton år men fick ta det lugnare eftersom jag skadade fötterna. Sedan dess har jag lirat i Vasalund men vi får se hur framtiden blir, jag har inte riktigt bestämt mig.

På fritiden pluggar Olivia på kandidatprogrammet IT, Medier,Design på Södertörns högskola och jobbar extra på det inte helt obekanta företaget Liselotte Lööf AB som under många år varit sponsorer till Hammarby Bandy och med särskild inriktning på damlaget under de senare åren.

–Jag jobbar på en återvinningscentral, det passar bra att kombinera med träning och studier, avslutar Olivia.

Vi önskar Olivia lycka till och vi hoppas att damlaget får behålla Olivia i många år som spelare och sedermera ledare.

Magnusson