Isac Karlsson om försäsongen och stundande cup-premiär

I morgon fredag väntar den första matchen i Svenska Cupen 2023. Då ställs Bajen mot Frillesås i en match som spelas i Katrineholm, tid för avslag är kl 19.30. Frillesås har, liksom Hammarby, hittills bara tränat bandy i hockeyrink. Alltså in hetluften direkt för både Frillesås och Hammarby när viktiga poäng ska skördas i gruppspelet. I det nya formatet för cupen är alla elitserielag med, indelat i två olika grupper, norr och söder. Gruppspelet pågår från och med slutet av augusti fram till första helgen i oktober.

När gruppspelet är avslutat går de två bästa lagen i varje grupp vidare till slutspel helgen 14-15 oktober. Där spelas semifinaler och medaljmatcher och nytt för i år är även att herrarnas och damernas cupslutspel kommer att avgöras parallellt i samma arena. Slutspelet hålls i Lidköping.

Gruppindelningen ser ut så här:

Norr:

Bollnäs GIF
Broberg/Söderhamn Bandy
Edsbyns IF
IFK Rättvik Bandy
IK Sirius Bandy
Sandvikens AIK
Västerås SK

Söder:

Frillesås BK
Gripen Trollhättan BK
Hammarby IF
IFK Motala Bandy
IFK Vänersborg
Vetlanda BK
Villa Lidköping BK

Andra säsongen i klubben, men däremot första försäsongen, hur känns det?

Det känns hur bra som helst, det är kul att vara med från start, vi har tränat hårt och träningen har varit uppbyggd lite annorlunda jämfört med vad man varit med om tidigare. Jag känner mig stark i kroppen och tycker att upplägget med både fystränare Jocke (Joakim Carlsson) och Jonas Claesson varit bra, säger Isac Karlsson, som gjorde 23 baljor under sin första säsong i Hammarby.

Ni har haft ett ganska intensivt schema sen försäsongen drog i gång, hur har det varit?

– Det har varit rätt tufft, men samtidigt bra. Vi klev på hårt egentligen direkt när satte igång med träningen (andra veckan i augusti). Så visst känner man att man är lite trött i kroppen emellanåt, men vi är helt säkra på att det kommer gynna oss ju längre in i säsongen vi kommer, vi kommer orka mer på matcherna och vi kommer bli starkare som lag.

En försäsong som mestadels kommer genomföras genom isträning på hockeyrink – hur är det, och är du van vid att göra det?

Självklart föredrar man att köra på stor is, men samtidigt var ju isen igång tidigt i rinken här på Zinken, och det är ju huvudsaken. Så är läget, kanske inte världens roligaste, men det får vi acceptera och göra det så bra vi bara kan. Ja, jag har gjort någon försäsong på rink i tidig ålder. Men det var ett tag sen, så det är lite ovant, säger Isac.

Första matchen i Svenska cupen redan i morgon, fredagen 25:e augusti, hur gillar du det nya formatet?

– Det är kul att vi ska komma igång med tävlandet direkt, nu kommer det från start handla om att ta poäng och att i sin tur ta sig vidare från gruppspelet. Man är ju van med att resultatet i träningsmatcher inte spelar sån stor roll, men nu kommer det vara så.

Det blir första passet på stor is när vi ska spela matchen mot Frillesås i morgon så det blir ju lite spännande, klart att det sitter bättre och bättre nu när vi har kört på rink men sen blir det ju såklart en stor skillnad när vi ställer oss på en stor is. Jag tror att det nya upplägget kommer betyda jättemycket för oss, även längre fram. Vi kommer kunna starta elitseriesäsongen på ett annorlunda vis, rent spel- och tempomässigt. Det känns skoj och det ska bli roligt att lira ihop med dom nya grabbarna också, säger Isac.

Första matchen på försäsongen blir alltså en tävlingsmatch, vad vill ni få med er från prestationen då?

Vi behöver först och främst börja med att sätta grunderna. Vi behöver bygga ett spel som vi tror på i längden och att vi hittar något vi tror funkar i längden. Så här tidigt söker vi väl inte så mycket mer än det egentligen. Sen vill man ju såklart vinna matcherna också, men framförallt så kommer det bli det fokus på att sätta vårt spel, det kommer bli fel här och var, men vi ska försöka spela bra bandy och hitta något som vi ska trivas med.

– Men självklart vill vi vinna matcher också. Varje gång vi ställer ut skridskorna på isen så vill vi vinna. Jag tror att vi har goda chanser på att ta oss vidare från gruppen, och kul med ett nya upplägget så man slipper spela allt över en helg.

Christian Frohm, Edwin Nilsson och Fredrik Lönn är nya spelare in i laget, vad har du fått för bild av dom så här långt?

– Det är tre jättebra killar, alla har en härlig inställning och kommit in och varit väldigt positiva från start. Det är sköna snubbar som ger allt på isen, och dom tar för sig både där och i omklädningsrummet och det ger mycket energi till oss övriga i laget, avslutar den 20-årige vetlandasonen.

BAJENS SPELSCHEMA I SVENSKA CUPEN 2023

Omgång 1: Frillesås BK – Hammarby IF, fredag 25/8 kl 19.30, i Katrineholm.
Omgång 2: Hammarby IF – Vetlanda BK, lördag 2/9 kl 18, i Katrineholm.
Omgång 3: Hammarby IF – IFK Motala, onsdag 13/9 kl 20.30, i Katrineholm.
Omgång 4: IFK Vänersborg – Hammarby IF, lördag 23/9 kl 14, i Vänersborg.
Omgång 5: Hammarby IF – Villa Lidköping BK, onsdag 4/10 kl 19.30, i Västerås.
Omgång 6: Gripen Trollhättan BK – Hammarby IF, lördag 7/10 kl 14, i Trollhättan.

Matcherna sänds på Bandypuls. (prenumeration krävs).

Och du – glöm inte att köpa ditt säsongskort! Det kan du göra här.

 

/Gustav Wall