Inför Villa Lidköping – Hammarby

På tisdag är det dags för returmöte mot Villa Lidköping. På Zinken vann Hammarby med 3-2. Hammarby har nu två raka vinster efter en lång förlustsvit. Villa har två vinster och två förluster på sina senaste matcher.

Serieledande Villa Lidköping inledde elitserien starkt och hade fem raka segrar innan laget ställdes mot Hammarby. Sedan radade klubben upp åtta nya vinster. De tre senaste matcherna har det blivit förluster mot Bollnäs och Edsbyn och vinst mot Vänersborg. Det kan tyda på en lite nedåtgående trend, men laget har starka spelare på nästan alla positioner. Jesper Eriksson är kanske mest känd efter sin tidigare karriär i Hammarby. Christoffer Edlund leder hela skytteligan klart med 47 mål. Internt i Villas skytteliga ligger Joel Broberg på andra plats med 17 och Tim Persson på tredje plats med 13 mål. I Hammarby har Christoffer Fagerström tagit över förstaplatsen med 17 mål, Kasper Milerud har svarat för 16 och Daniel Mossberg för 15 mål.

Villa leder Fair Play-ligan med endast 175 utvisningsminuter på 18 matcher, alltså ett snitt på strax under tio minuter per match. Hammarby har 435 utvisningsminuter, drygt tjugo minuter per match. Villa är också effektivare på hörnor, 13 % resulterar i mål, motsvarande siffra för Hammarby är 9%. Huvudtränare i Villa är Johan Sixtensson medan Tobias Backman assisterar. Jesper Thimfors har vaktat målet i de flesta matcher, reservmålvakt är Anton Johansson.

Hammarby har tagit fyra poäng mot Frillesås och Tellus och har helt klart häng på slutspelslagen. Laget har spelat ihop 16 poäng och ligger på elfte plats, Broberg, som ligger efter i tabellen, har dock spelat två matcher mindre. Övriga lag som konkurrerar om åttondelsfinalerna har en eller två poäng mer, men tabellen är haltande. Spelet har fungerat betydlig bättre än på länge, även om det varit svårt att avgöra matcherna. Samtidigt är det inte lätt att spela matcher när det enda som förväntas är vinst.

För Hammarbys del återstår det sex matcher i elitserien. Motståndare är de tre topplagen i tabellen: Villa, Sandviken och Edsbyn. Men också tre lag som kämpar om slutspelsplatserna: Broberg, Vetlanda och Motala. Poängmässigt tog Hammarby sex poäng mot dessa lag i första mötet, det blev vinster mot Villa, Vetlanda och Sandviken. Så kan Hammarby upprepa den poängskörden bör laget säkra en slutspelsplats.

Hammarbys seger mot Villa tidigare på säsongen var ett trendbrott. De två senaste säsongerna har Villa vunnit båda mötena i elitserien. Säsongen 2015/16 vann Hammarby senast i Sparbanken Lidköping Arena, och även matchen på Zinken.

Hammarbys senaste matcher mot Villa Lidköping (grundspelet)
2020/21       Hammarby – Villa Lidköping BK         3-2
2019/20       Hammarby – Villa Lidköping BK         2-5
2019/20       Villa Lidköping BK – Hammarby          5-1
2018/19       Villa Lidköping BK – Hammarby          13-3
2018/19       Hammarby – Villa Lidköping BK         2-7
2017/18       Hammarby – Villa Lidköping BK         5-5
2017/18       Villa Lidköping BK – Hammarby          4-2

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström