Inför Villa Lidköping-Hammarby

I kväll har Hammarby bortamatch mot serieledande Villa. Villa hade en svit på tretton raka vinster, men under januari har det gått lite grus i maskineriet. Tre oavgjorda på fem matcher och en knapp seger mot jumbon Rättvik gör laget mer mänskligt.

Villa har också släppt lite klubbnyheter. I december berättade huvudtränaren Johan Sixtensson att han efter säsongen avslutar sitt tioåriga tränaruppdrag för Villa. Och ersättaren blir bandylegendaren Per Fosshaug. Fosshaug slutade som spelare 2012 i Tillberga, de sista åren som spelande tränare. Senare var han tränare även i Borlänge Bandy och i AIK.

Villa har inte gjort några större förändringar i laget de senaste åren. I år blev det ett nyförvärv, Tobias Augustsson från Gripen. Christoffer Abrahamsson är assisterande tränare till Sixtensson, även om Mattias Nilsson har varit uppsatt som assisterande de senaste matcherna.

De senaste fem matcherna har Villa vunnit mot Rättvik och senast mot Vänersborg. Mot Rättvik låg Villa under med uddamålet när 90 sekunder återstod av matchen, ändå blev det vinst med 7-6. Tre matcher har slutat oavgjort, mot Edsbyn, Broberg och Gripen. Hammarby har förlorat de två senaste matcherna, mot Västerås och Edsbyn. Mot Västerås var det en klar förlust, men i matchen mot Edsbyn kunde det blivit både en och två poäng. Innan dess blev det vinster mot Sandviken, Vetlanda och Rättvik.

Villa har gjort flest mål i elitserien och släppt in minst, vilket ger en målskillnad på +89 mål. Villa har också skapat flest hörnor, 253 stycken. Och även gjort flest hörnmål, även om Vänersborg och Sandviken har lite bättre hörnprocent. Villas imponerande målstatistik beror inte minst på Christoffer Edlund som nätat 43 gånger och leder elitseriens skytteliga. I Villas interna skytteliga är Johan Löfstedt tvåa med 24 och Joel Broberg och Tim Persson delad trea med 17 mål. Villas assistliga toppas av Erik Säfström, Felix Persson och Martin Karlsson med 30, 21 respektive 17 assist.

Villa är ett klassiskt bandylag och firade 90-årsjubileum nyligen. Villa har spelat nio SM-finaler och tagit två SM-titlar, första SM-guldet kom säsongen 2018/19, det andra 2020/21. De fem senaste säsongerna har Villa gått till SM-final. Men det har bara blivit två SM-guld, även om laget vunnit elitserien vid fyra tillfällena. Så Villa har ofta sviktat i avgörande lägen. Detsamma gäller också när Villa förlorade bronsmatchen mot Hammarby på Tele2 för några år sedan.

Hammarby ligger kvar på tionde plats med 17 poäng. Men förlusten mot Edsbyn medförde att Broberg nu bara är en poäng efter och Vänersborg på kvalplats två poäng efter. Närmast ovanför i tabellen är Frillesås med 20 poäng. Så Hammarby behöver nog ta poäng för att behålla sin slutspelsplats.

På Zinken bjöd Hammarby och Villa på en spännande match. Villa skaffade sig en tvåmålsledning i första halvlek. Men Hammarby reducerade och med kvarten kvar kom kvitteringen 2-2. Tyvärr återtog Villa ledningen och i slutminuterna kom det matchavgörande målet 2-4. Historiskt har Villa åtta segrar mot Hammarby på Sparbanken Arena, Hammarby har vunnit två gånger, senaste gången säsongen 2014/15.

 • Hammarbys bortamatcher mot Villa Lidköping (grundspelet)
  2022/23       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    5-2
  2021/22       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    11-4
  2020/21       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    6-5
  2019/20       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    5-1
  2018/19       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    13-3
  2017/18       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    4-2
  2016/17       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    10-4
  2015/16       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    2-5
  2014/15       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    9-4
  2013/14       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    4-6

/Sten Haase