Inför Villa – Hammarby

På fredag är det dags för grundseriens sista bortamatch. Hammarby ställs mot serieledande Villa Lidköping som har tio raka matcher utan poängtapp. En nästan omöjlig uppgift, men Villas insats mot Tellus senast var inte klockren.

Villas senaste förlust kom just på hemmaplan, när laget mötte Västerås på Annandagen. I Sparbanken Lidköping Arena har det också blivit oavgjort mot Edsbyn och Broberg. Villa är nog seriens mest kompletta lag, med starka kort på alla positioner.

Villa har gjort överläget flest mål, 209 stycken och samtidigt släppt in minst av lagen i elitserien. Mycket beror det på Christoffer Edlund som nätat 67 gånger och leder elitseriens skytteliga klart. Tvåa är Oscar Wikblad i Edsbyn, som har gjort 50 mål. I Villas interna skytteliga är Tim Persson tvåa med 29 mål och Johan Löfstedt trea med 18 fullträffar. Elitseriens assistliga toppas av Edsbyns Per Hellmyrs, men Villas Martin Karlsson och Felix Pherson följer tätt efter. Villa skapar också flest hörnor, 298 stycker, Hammarby ligger tillsammans med Tellus sist i den statistiken med 180 hörnor.

Inför årets säsong värvade inte Villa några spelare utifån men lyfte upp Karl Tagesson och Melker Broberg (yngre bror till Joel) från ungdomslaget. Tre spelare lämnade klubben: Albin Thomsen gick till Sirius och Theo Lewerin till Örebro, medan Jesper Eriksson slutade. Målvakter är Jesper Thimfors och Anton Johansson. Johan Sixtensson är huvudtränare och har Magnus Muhrén som assisterande. Sixtensson har tränat Villa sedan 2014/15. Laget har spelat sju SM-finaler och har tagit två titlar: 2019 och 2021. Klubben har länge varit ett topplag och har nått semifinal varje år sedan 2010.

Hammarby bjöd på starkt motstånd när lagen möttes på Zinken innan jul, men föll ändå med 3-5. Första halvlek slutade oavgjort, 1-1. I andra halvlek fick Villa en tvåmålsledning, och trots att Hammarby nästan kom ikapp kunde Villa bevaka sin ledning. Filip Mörkdal räddade både Christoffer Edlunds straff och flera frilägen och matchen levde ända till slutsignalen.

Förra året bjöd Hammarby och Villa på två jämna matcher, där hemmalaget avgjorde i slutet. På Zinken vann Hammarby med 3-2 och i Sparbanken Lidköping Arena vann Villa med 6-5. Men historiskt har Hammarby haft det svårt på bortaplan. De senaste 10 åren har det bara blivit en seger, den kom säsongen 2013/14.

Hammarby ligger kvar på 13:e plats trots att laget de senaste tre matcherna tagit fem poäng. Vinst mot Motala och Örebro och oavgjort borta mot Bollnäs. Men med en stark slutforcering finns chans att undvika kval och även gå till slutspel. Vänersborg, Vetlanda, Frillesås och Bollnäs är lagen framför i tabellen. Det skiljer bara två poäng mellan lagen, och Hammarby har minst antal matcher spelade.

Hammarbys bortamatcher mot Villa Lidköping (grundspelet)
2020/21       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    6-5
2019/20       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    5-1
2018/19       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    13-3
2017/18       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    4-2
2016/17       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    10-4
2015/16       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    2-5
2014/15       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    9-4
2013/14       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    4-6
2012/13       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    4-1
2011/12       Villa Lidköping BK – Hammarby IF    6-5

/Sten Haase