Inför Vetlanda – Hammarby

På onsdag åker Hammarby till Vetlanda för spel i Hydro Arena. Matcherna mot Vetlanda brukar vara intensiva och fysiska. Ofta med Hammarby som segrare, men förra säsongen vann Vetlanda hemmamatchen med 8-5. Så dags för revansch!

Vetlanda inledde elitserien på hemmaplan med att överraskande besegra Edsbyn med 5-4. Och senast blev det vinst mot Tellus i Gubbängshallen. Däremellan har laget spelat oavgjort mot Broberg men förlorat mot Sandviken och Villa. Vetlanda ligger på tionde plats i tabellen med 5 poäng. Hammarby med en match mer spelad är sexa med 6 poäng.

Inför denna säsong förstärkte Vetlanda offensiven med återvändarna Joakim Andersson från Villa Lidköping och Filip Bringe från Åby/Tjureda. Fyra spelare lämnade, bland annat Philip Lindqvist och Tobias Nyberg. Förra året kom laget på nionde plats, precis före Hammarby. Motala besegrades i åttondelsfinalen, men i kvarten blev det stopp mot Edsbyn.

Den interna skytteligan toppas av Joakim Andersson, 9 mål, och Emil Federov, 6 mål. Men det är många andra spelare man behöver se upp med. Framför allt tidigare Rysslandsproffset Patrik Johansson och Pontus Blomberg, som har gjort en säsong i Hammarby. Målvakter är David Borvall och Christian Boman. Nygammal tränare är Mattias Rehnholm. Han tränade Vetlanda i början på 2010-talet men återvände inför den här säsongen. Assisterande tränare är Björn Einarsson, som spelade flera säsonger i Hammarby. Samma roll har också Andrej Sannikov.

Klubben bildades 1945 och har tagit tre SM-guld: 1986, 1991, 1992. Den första finalen spelades på Söderstadion, de andra två på Studenternas. I maratontabellen ligger laget på åttonde plats. I september 2011 fick laget en bandyhall, då hette den Sapa Arena. Ett par klassiska spelare från VBK är Patrick Sandell och Jonas Claesson, de behöver nog ingen närmare presentation. På juniorsidan är klubben stark och har tagit många titlar. Senast gick P19-laget till SM-final men föll mot Villa, för P17-laget blev det förlust i semifinalen, också mot Villa.

För Hammarby gäller det att behålla och ytterligare utveckla det fina spelet från matchen mot Sandviken. Vetlandas inledande seger mot Edsbyn visar att laget är svårslaget hemma. Framför behöver Hammarby se upp med de långa lyften som Vetlanda är så framgångsrika med. Får Hammarby med sig två poäng hem från Småland behåller man kontakten med tätlagen i serien. Efter matchen mot Vetlanda väntar två hemmamatcher, mot Villa och Västerås, innan juluppehållet.

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström