Inför Vetlanda – Hammarby

På lördag ställs Hammarby mot Vetlanda i Hydro Arena. Hammarby kommer stärkta av onsdagens triumf mot Sandviken, Vetlanda förlorade första halvleken mot Motala innan den matchen bröts. Hammarby har revansch att utkräva efter förlusten i Gubbängshallen.

I senaste omgången ställdes Vetlanda mot Motala borta. Första halvlek slutade med fördel Motala. Men i paus upptäcktes problem med isen och efter långa diskussioner beslutades att matchen skulle avbrytas. Nytt speldatum blir den 16 januari och matchen återupptas vid ställningen 4-3. Ett beslut som inte gillas av Vetlanda, som vill att hela matchen spelas om.

Vetlanda har hittills gått lite bättre än tidigare år. De senaste säsongerna har laget slutat på platserna 8, 9, 7, 10, 8, men nu ligger laget på sjätte plats i en jämn tabell. Klubben spelar med i stort sett samma lag som förra säsongen. Enda värvningen är Rauan Issaliyev från Bajkal Energy. Tre spelare lämnade: August Klang, Santtu Nurmi och Christian Boman. Om Joakim Carlström i truppen känns obekant beror det på att han bytt efternamn, tidigare hette han Joakim Andersson. Philip Lennartsson är knäskadad och har inte gjort någon elitseriematch ännu. Men han ryktas tillbaka inom kort.

De senaste fem matcherna har laget besegrat Edsbyn, Broberg och Frillesås, spelat oavgjort mot Sandviken och senast förlorat mot Villa. Den interna skytteligan toppas av Joakim Carlström 22 mål, Emil Fedorov 15 och Axel Ekholm 11 mål. Assistligan toppas av Emil Fedorov, Pontus Blomberg och Albin Renholm med 10, 9 respektive 7 assist.

Hammarbys fem senaste har bjudit på uddamålsförluster mot Vänersborg, Sirius och Frillesås, men klara vinster mot Gripen och Sandviken. Skytteliga leds av Isac Karlsson 22 mål, David Jansson 15 och Kasper Milerud 9 mål. Assistligan toppas av Kasper Milerud, Adam Gilljam och Robin Sundin med 14, 12 respektive 6 assist.

Hammarbys Karlsson och Vetlandas Carlström delar tredjeplatsen i elitseriens skytteliga tillsammans med Christoffer Fagerström i Västerås. Även i busligan är det jämt mellan lagen, Hammarby har 325 utvisningsminuter och Vetlanda 315. Men Pontus Blomberg har fått ett grovt matchstraff, vilket ger 60 minuter i utvisningsligan. Vetlanda är effektivare på hörnor, 20 av 149 (13%) resulterar i mål. Motsvarande för Hammarby är 13 mål på 139 hörnor (9%). Men Vetlanda har sämre statistik på straffar, endast 2 av 6 har resulterat i mål. Hammarby har satt 4 av 5 straffar.

Hammarby förlorade med 2-7 när lagen möttes i Gubbängshallen i tredje omgången i början av november. Hammarby hade flera chanser i första halvlek men utan att göra mål. Vetlanda var effektivare, ledde med tre mål i halvtid och gick upp till 0-5, Hammarby reducerade men kom aldrig närmare än 2-5. Så Hammarby har revansch att fordra. Visar laget samma skärpa som mot Sandviken bör det bli två poäng.

Historiskt sett är det jämt mellan Hammarby och Vetlanda de senaste tio åren. På bortaplan har det blivit fyra vinster, fyra förluster och två oavgjorda. Matcherna mot Vetlanda brukar vara både intensiva och målrika. Snittet ligger över tio mål per match. Lagen möttes också i åttondelsfinalen 2022. Då vann Vetlanda båda matcherna, i Vetlanda med 5-4 och på Zinken 8-9.

 • Hammarbys bortamatcher mot Vetlanda BK (grundserien)
  2022/23       Vetlanda BK – Hammarby IF               8-3
  2021/22       Vetlanda BK – Hammarby IF               6-2
  2020/21       Vetlanda BK – Hammarby IF               5-6
  2019/20       Vetlanda BK – Hammarby IF               8-5
  2018/19       Vetlanda BK – Hammarby IF               6-8
  2017/18       Vetlanda BK – Hammarby IF               3-6
  2016/17       Vetlanda BK – Hammarby IF               7-7
  2015/16       Vetlanda BK – Hammarby IF               5-4
  2014/15       Vetlanda BK – Hammarby IF               4-4
  2013/14       Vetlanda BK – Hammarby IF               8-9

/Sten Haase