Inför Vetlanda–Hammarby

Hammarby åker till Småland för att ta sig an ett av elitseriens hetaste lag: Vetlanda har fyra raka segrar, däribland bortaskalper mot Sandviken och Edsbyn. Lagen ligger jämte varandra i tabellen, vilket gör poängen än viktigare.

Vetlanda inledde serien med fem matcher utan vinst. Nu har smålänningarna inte tappat en enda poäng sedan besöket på Zinkensdamm, lagens första möte för säsongen – i början på december, där Hammarby vann med 7-4. Fyra raka segrar mot Sirius, Edsbyn, Frillesås och Sandviken (den sistnämnda på bortaplan i onsdags, med fina siffrorna 9-4). Det är alltså ett formtoppat Vetlanda, som tillsammans med obesegrade Villa Lidköping är elitseriens just nu hetaste lag.

I tabellen ligger Vetlanda på åttonde plats och Hammarby på den nionde – båda lagen är alltså just nu på ”play in”-plats, även kallat åttondel, men gissningsvis är ambitionen för bägge att nå till topp 6 och en kvartsfinalplats. Poängmässigt skiljer det tre poäng mellan lagen så ska Hammarby ta sig förbi Vetlanda är en seger av stor betydelse och en poäng i princip obligatorisk.

För Hammarbys del gäller matchen också än lite mer än bara poängen; annandagen var inte minnesvärd i positiv bemärkelse och en revanschlusta för den senaste spelade matchen genomsyrar föreningen.

Ser man till hörnstatistiken så är det de två lagen med lägst hörnmålsprocent som möts i morgon: båda ligger på 8%. Där har statistiken generellt jämnat ut sig, Hammarby hade ju än sämre siffror i början på säsongen. Majoriteten av elitserielagen ligger omkring 10%. De bästa lagen i elitserien ligger just nu på 19% (Villa Lidköping), 18% (Gripen Trollhättan) respektive 14% (Västerås SK) och 13% (Sandviken).

För Hammarbys del så är det dock även insläppta hörnmål som grämer – där finns ingen enkel jämförelse att göra med övriga lag, men för Hammarbys del så är insläppta mål 16% av motståndarnas skapade hörnor, vilket fortsatt ger en fingervisning om att det bör vara en fokuspunkt.

Avslag: i morgon, fredag 30/12, kl 19. Matchen kan ses på elitserienlive.se.

Nästa hemmamatch: onsdag 4/1, kl 19 mot Broberg/Söderhamn.

Hammarbys bortamatcher mot Vetlanda BK (grundserien):
2021/22       Vetlanda BK – Hammarby IF               6-2
2020/21       Vetlanda BK – Hammarby IF               5-6
2019/20       Vetlanda BK – Hammarby IF               8-5
2018/19       Vetlanda BK – Hammarby IF               6-8
2017/18       Vetlanda BK – Hammarby IF               3-6
2016/17       Vetlanda BK – Hammarby IF               7-7
2015/16       Vetlanda BK – Hammarby IF               5-4
2014/15       Vetlanda BK – Hammarby IF               4-4
2013/14       Vetlanda BK – Hammarby IF               8-9
2012/13       Vetlanda BK – Hammarby IF               1-2