Inför Vetlanda – Hammarby

På fredag åker Hammarby till Vetlanda för spel i Hydro Arena. Matcherna mot Vetlanda brukar vara intensiva och fysiska. Ofta med Hammarby som segrare, förra säsongen avgjorde Hammarby i slutminuterna.

Förra säsongen kom Vetlanda på sjunde plats i elitserien, besegrade Motala i åttondelen och föll mot Sandviken i kvarten. I år har laget startat lite sämre. Laget ligger på elfte plats med 12 poäng, en poäng före Hammarby. Vetlanda har dock spelat två matcher mer. Fem vinster har det blivit, bland annat mot Vänersborg och Motala. Senast förlorade Vetlanda borta mot Edsbyn, som vann med 6-2.

Inför denna säsong förstärkte Vetlanda med Jonathan Svensson (från Åby/Tjureda), Olle Berglund (Vänersborg) och Eetu Peuhkuri (Veiterä). Laget har också tappat några viktiga spelare: Patrik Johansson (till Kungälv), Gustav Ek (Kungälv), Isac Karlsson (AIK), Pontus Vilén (Västerås) och Simon Lundström (Nässjö). Målvakten David Borvall valde också att sluta med elitbandy.

Den intern skytteligan toppas av Joakim Andersson 16 mål, Filip Bringe 13 och Emil Fedorov 7 mål. I de flesta matcher har Christian Boman vaktat målet men vid två tillfällen har Anton Svensson stått. Huvudtränare är Mattias Rehnholm. Han tränade Vetlanda i början på 2010-talet men återvände inför förra säsongen. Assisterande tränare är Björn Einarsson, som spelade flera säsonger i Hammarby. Samma roll har också Andrej Sannikov.

Klubben bildades 1945 och har tagit tre SM-guld: 1986, 1991, 1992. Den första finalen spelades på Söderstadion, de två andra på Studenternas. I maratontabellen ligger laget på åttonde plats. I september 2011 fick laget en bandyhall, som då hette Sapa Arena. Ett par klassiska spelare från VBK är Patrick Sandell och Jonas Claesson, de behöver nog ingen närmare presentation. På juniorsidan är klubben stark och har tagit många SM-titlar.

För Hammarby gäller det att behålla och utveckla spelet som laget visade mot Rättvik. Blir det vinst mot Vetlanda, så får Hammarby poängmässigt kontakt med lagen ovanför i tabellen och kan klättra. Just nu ligger Edsbyn, Villa och Broberg på de tre främsta platserna, men övriga lag är klart inom räckhåll. Hammarby har bra statistik mot Vetlanda. På bortaplan har Hammarby de tio senaste säsongerna tagit 6 vinster, 2 gånger har Vetlanda segrat och 2 matcher har slutat oavgjort.

Hammarbys bortamatcher mot Vetlanda BK (grundserien)
2020/21       Vetlanda BK – Hammarby IF               5-6
2019/20       Vetlanda BK – Hammarby IF               8-5
2018/19       Vetlanda BK – Hammarby IF               6-8
2017/18       Vetlanda BK – Hammarby IF               3-6
2016/17       Vetlanda BK – Hammarby IF               7-7
2015/16       Vetlanda BK – Hammarby IF               5-4
2014/15       Vetlanda BK – Hammarby IF               4-4
2013/14       Vetlanda BK – Hammarby IF               8-9
2012/13       Vetlanda BK – Hammarby IF               1-2
2011/12       Vetlanda BK – Hammarby IF               2-5

/Sten Haase