Inför Västerås – Hammarby

Närmast på programmet för Hammarby är dubbelmöte mot Västerås SK. Första matchen spelas på fredag i ABB Arena. Avslag är redan 18:00. Returmatchen i Stockholm spelas veckan efter, förhoppningsvis på Zinken den 20 januari.

Västerås besegrade i senaste omgången Frillesås på bortaplan, resultatet blev 3-5. Innan dess hade laget tre förluster, mot topplagen i elitserien. I tabellen hittar man Västerås på sjätte plats med 15 poäng. Hammarby, som föll mot AIK samtidigt som Vetlanda besegrade Tellus, åkte ner till tolfte plats med 12 poäng. Både Västerås och Hammarby har spelat 15 matcher. Det återstår alltså 11 matcher och det är 22 poäng kvar att spela om. Tabellen är jämn, men Hammarby behöver börja ta poäng nu om laget ska nå sjätteplatsen och slippa åttondelsfinal.

Västerås har många rutinerade spelare i laget, kända namn är Magnus Joneby, Tobias Holmberg och Joel Engström. Och förstås Jesper Jonsson, som lämnade Hammarby för VSK inför förra säsongen. Förstemålvakt är Henrik Kjellsson medan Benjamin Pizzoni Elfving är reservmålvakt. Enda nyförvärvet för säsongen är Max Mårtensson från Tillberga, han har dock inte spelat med A-laget i serien, troligen på grund av skada. Däremot har VSK flera juniorspelare i truppen. Västerås tappade Martin Landström till Bajkal Energy Ryssland, andra förluster är Emil Juhlén och Janne Rintala. I början av januari meddelade VSK att man lånar in Elias Engholm från AIK resten av säsongen. Engholm har även spelat för Tellus.

Den interna skytteligan i Västerås toppas av Robin Andersson med 21 mål och Joel Engström med 16 mål. Tillsammans har de båda spelarna alltså gjort mer än hälften lagets 70 mål. På tredje plats ligger Daniel Johansson med 7 mål, men han har inte spelat sedan han klev av skadad mot Vetlanda i december. I Hammarby toppar Kasper Milerud med 14 mål, följd av Christoffer Fagerström med 11 och Daniel Mossberg med 10 mål. David Jansson har svarat för 8 mål, efter sitt hattrick i AIK-matchen.

Västerås tränas sedan 2014 av Michael Carlsson, assisterande tränare är Johan Ganebro. Carlsson är även förbundskapten för herrlandslaget, även om den verksamheten verkar gå på sparlåga för tillfället. Han har nätat mer än 600 gånger för VSK och spelat 82 A-landskamper. Västerås SK, som bildades 1904, har flest SM-guld inom bandyn, 20 stycken. Senaste titeln togs 2016. I maratontabellen som bygger på inspelade poäng ligger laget på andra plats efter Sandviken.

 Historiskt har Hammarby haft svårt att ta poäng mot Västerås i ABB Arena. Senast det blev poäng på bortais i grundspelet är säsongen 2014/15, då blev det oavgjort 2-2. Och säsongen innan vann Hammarby med uddamålet, 3-4. Men alla trender bryts ju förr eller senare, så varför inte vända detta på fredag? Om Hammarby visar samma inställning som senast mot AIK så finns det stora möjligheter att få med sig två poäng till Stockholm.

 Senaste mötena Hammarby – Västerås i elitserien
191211        Hammarby – Västerås    4-5
191115        Västerås – Hammarby    6-0
181230        Västerås – Hammarby    7-5
181221        Hammarby – Västerås    5-8

/Sten Haase