Inför Västerås – Hammarby

På lördag ställs Hammarby inför en av sina svåraste uppgifter när laget åker till ABB Arena Syd för match mot Västerås. Hammarby har inte tagit poäng där sedan 2014 och inte vunnit sedan 2013. Men alla rekordsviter bryts till slut, och varför inte på lördag?

Det är två formstarka lag som möts. Västerås ligger på andra plats i tabellen och har fem raka segrar, innan dess föll man mot Villa. Men i senaste matchen, borta mot Gripen, var laget lite i gungning. Med 20 minuter kvar ledde Västerås bara med uddamålet och Gripen hade flera möjligheter att kvittera. Västerås satte avgörande målet, som betydde vinst med 4-6, på tilläggstid. Hammarby har fyra vinster på sina fem senaste matcher, uddamålsförlusten mot Frillesås är enda smolken i bägaren. Vinsterna har kommit mot Gripen, Sandviken, Vetlanda och Rättvik.

Målvakten Henrik Kjellsson skadade sig i matchen mot Broberg. Senast mot Rättvik stod i stället 17-årige Albin Gustavsson. Även Viktor Spångberg har saknats i de senaste matcherna på grund av sjukdom. Däremot ryktas långtidsskadade Pontus Vilén vara på väg tillbaka.

Inför säsongen värvade VSK Tobias Nyberg och Martin Flodström. Ett par sena värvningar är Emil Juhlén och Jesper Larsson. Lämnade VSK gjorde Benjamin Pizzoni Elfving, Joel Engström och Kasper Sandgren. Tobias Hjälmeby Holmberg slutade, liksom Magnus Joneby. Joneby har dock gjort en tillfällig comeback och spelat två matcher.

Västerås främsta målskyttar är Christoffer Fagerström och Daniel Johansson med 24 mål, före Robin Andersson med 19. Främsta framspelare är Martin Landström med imponerande 46 assist, vilket är överlägset bäst i elitserien, Viktor Spångberg har gjort 18 och Jesper Jonsson 10 assist. Hammarbys skytteliga toppas av Isac Karlsson med 25 mål, David Jansson 18, Kasper Milerud och Adam Gilljam 9 mål. Assistligan toppas av Kasper Milerud, Adam Gilljam och Robin Sundin med 14, 13 respektive 10 assist.

För Hammarby gäller det att fortsätta den fina spelet laget visat de senaste matcherna. En eller två poäng är ingen omöjlighet. Det gäller att behålla avståndet till lagen nedanför och kanske fortsätta att klättra uppåt från nuvarande niondeplats. En sjundeplats finns inom räckhåll om det blir vinst. Men den gäller att se upp med Västerås vassa hörnskytte, och förstås få stopp på Martin Landströms framspelningar.

Förra året vann Västerås matchen i ABB Arena med 7-4. Hammarby var bra med i första halvlek, men en svag start på andra halvlek förstörde kvällen. Den här säsongen slutade matchen på Zinken 4-4. Hammarby ledde med 2-1 i paus, men Västerås gick upp till 2-4 i andra halvlek. En stark spurt från Hammarby betydde kvittering och i slutsekunderna skapade Hammarby flera målchanser utan att kunna avgöra.

Historiskt är Västerås ett starkt hemmalag. Av de senaste tio matcherna mellan lagen i grundserien har åtta slutat med hemmaseger och en med Hammarbyvinst. En match har slutat oavgjord. Hammarbys seger i ABB Arena kom säsongen 2013/14 och året efter blev det oavgjort. Lagen har också mötts i slutspel. Säsongen 2018/19 vann Västerås semifinalen med 3-0 i matcher, två matcher spelades i ABB Arena. I semin 2013/14 vann Västerås med 3-1 i matcher. Då vann Västerås båda matcherna på sin hemmaplan.

 • Senaste möten Västerås – Hammarby i grundserien
  2022/23       Västerås – Hammarby    7-4
  2021/22       Västerås – Hammarby    5-0
  2020/21       Västerås – Hammarby    4-2
  2019/20       Västerås – Hammarby    6-0
  2018/19       Västerås – Hammarby    7-5
  2017/18       Västerås – Hammarby    4-2
  2016/17       Västerås – Hammarby    4-2
  2015/16       Västerås – Hammarby    3-0
  2014/15       Västerås – Hammarby    2-2
  2013/14       Västerås – Hammarby    3-4

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström