Inför Västerås SK – Hammarby IF

Närmast på programmet för Hammarby är bortamötet mot Västerås SK på onsdag. Hammarby har historiskt haft svårt att plocka poäng i ABB Arena och hemmalaget har på det fått en bra start och ligger på andra plats.

Västerås har bara tappat en poäng på sex matcher, enda plumpen är den oavgjorda matchen på bortaplan mot Vänersborg. Mest imponerar nog bortamatchen mot Bollnäs, som slutade 1-8. Då spurtade Västerås starkt med sju mål på sista halvtimman. Noterbart är också att Västerås ställt upp med exakt samma lag i alla sex matcherna. Förra säsongen gick Västerås till semifinal men föll i femte matchen mot Villa. Inför årets säsong värvades Christoffer Fagerström från Bajkal Energy. Så med ett enda tapp, Melker Westman gick till Motala, bör laget vara ännu starkare i år.

Och Fagerström har levererat. Med sju mål och två assist är han tvåa i både den interna skytteligan och poängligan. Toppar gör Daniel Johansson med tio mål och två assist. Ett avbräck är dock att Martin Landström skadade sig i oktober och inte har kunnat spela någon match i elitserien än. Landström svarade förra säsongen för 33 assist. Förstemålvakt är Henrik Kjellsson som stått i samtliga matcher, reservmålvakt är Benjamin Pizzoni Elfving, brorson till vår David.

Västerås tränas sedan 2014 av Michael Carlsson, assisterande tränare är Johan Ganebro och Anders Bruun. Carlsson har nätat mer än 600 gånger för VSK och spelat 82 A-landskamper. Västerås SK, som bildades 1904, har flest SM-guld inom bandyn, 20 stycken. Senaste titeln togs 2016. Trots lagets framgångar har publiken svårt att hitta till arenan. Förra säsongens publiksnitt i grundserien var låga 745. Hammarby samlade dubbelt så många besökare på sina hemmamatcher, 1508.

Hammarby fick en rejäl genomkörare i fredags i premiärmatchen på Zinken men vann till slut med 5-4. Laget har visat en stigande form och kommer till Västerås med två raka segrar i ryggen. Men för att ta poäng borta i Västerås krävs ännu mer. Bland annat behöver effektiviteten på hörnor bli bättre. För Hammarby resulterar var tjugonde hörna i mål, för Västerås var femte. Eftersom AIK drog sig ur serien fick Västerås spelledigt i fredags. Så onsdagens match blir Västerås första på elva dagar.

Historiskt har Hammarby haft svårt att ta poäng mot Västerås i ABB Arena. Senast det blev poäng på bortais i grundspelet är säsongen 2014/15, då blev det oavgjort 2-2. Och säsongen innan vann Hammarby med uddamålet, 3-4. Men alla trender bryts ju förr eller senare, så varför inte vända detta på onsdag? Lagen har också mötts i slutspel. De två senaste tillfällena var semifinalerna 2018/19 och 2013/14. Då vann Västerås med 3-0 respektive 3-1 i matcher, och alla möten i ABB Arena.

Anmäl dig till supporterbussen här – avgång kl 17 från Zinkensdamm

Senaste möten Västerås – Hammarby

21/22       Västerås – Hammarby        5-0
20/21       Västerås – Hammarby        4-2
19/20       Västerås – Hammarby        6-0
18/19       Västerås – Hammarby        7-5
17/18       Västerås – Hammarby        4-2
16/17       Västerås – Hammarby        4-2
15/16       Västerås – Hammarby        3-0
14/15       Västerås – Hammarby        2-2
13/14       Västerås – Hammarby        3-4
12/13       Västerås – Hammarby        4-6

/Sten Haase