Inför Vänersborg – Hammarby

På fredag åker Hammarby till Västergötland för spel mot IFK Vänersborg. Det blir en tidig kvällsmatch, avslag redan 18:00. Första mötet, i Stockholm, slutade oavgjort 3-3 efter att David Pizzoni kvitterat med tio minuter kvar.

Hammarby har haft ett tufft spelschema, laget har spelat fem matcher på elva dagar. Samtidigt har träningsmöjligheterna försämrats när Stockholm Stad stängt av isen på Zinken utan att erbjuda likvärdiga träningsmöjligheter i Gubbängshallen. Men senaste matchen spelades i tisdags, så det har blivit mer tid för återhämtning inför den här matchen. Av de fem senaste matcherna har det blivit en vinst, mot Bollnäs, men förluster mot Sirius x2, Motala och Broberg.

Vänersborg har haft ett lugnare schema med fyra matcher på tolv dagar. Laget vann i onsdags med uddamålet borta mot Frillesås i snö(o)väder, men förlorade matchen innan mot Broberg hemma. I matchen mot Frillesås var det framför allt Emil Viklund som låg bakom segern. Med två mål inom en minut hämtade han själv upp ett tidigt tvåmålsunderläge. Och han satte också segermålet 4-5 med tio minuter kvar av matchen. Alla tre målen kom på tunga skott utifrån.

Vänersborgs interna skytteliga toppas av Emil Viklund 10 mål, Ilja Grachev 9 mål och Juho Liukkonen 6 mål. Målet vaktas av Kimmo Kyllönen, en rutinerad spelare med förflutet bland annat i Tellus. Vänersborg är effektiva på hörnor, 14% går i mål. Motsvarande siffra för Hammarby är 7%, snittet i elitserien är 11%. Hammarbys målfarligaste spelare är Kasper Milerud 14 mål, Daniel Mossberg och Christoffer Fagerström 9 mål. Alla tre gjorde var sitt mål i senaste matchen.

I tabellen ligger Vänersborg på femte plats med 14 poäng. Ett bra facit för tränare Ari Holopainen, och laget har kanske överraskat mest i årets jämna elitserie. Hammarby ligger på nionde plats med 12 poäng och en match mer spelad.

I elitserien har Hammarby inte förlorat mot Vänersborg sedan säsongen 2016/17. Av de fem senaste mötena har Hammarby vunnit tre matcher medan två har slutat oavgjort.