Inför Vänersborg-Hammarby

När returmötena inleds har Hammarby bortamatch mot Vänersborg. När lagen möttes på Zinken för en knapp månad sedan började snön falla när matchen startade och gästerna hanterade snön bäst. Vänersborg ligger på åttonde plats i elitserien med 11 poäng, två poäng och tre placeringar bättre än Hammarby.

I matchen på Zinken minns vi framför allt det intensiva snöandet som förstörde ett ordnat spel. Vänersborg tog en historisk seger, den första mot Hammarby på Zinken. Och tränaren Jesper Bryngelsson, som fanns med i spelartruppen på grund av skador, gjorde målet 1-4 som avgjorde matchen. Matchen slutade 1-5.

Vänersborg värvade Mikko Lukkarila och Anton Svensson inför säsongen. Lukkarila har varit skadad men spelade i senaste matchen. Den senaste månaden har klubben gjort klart med två avlagda spelare, Richard Wallin Kamperin och Henric Bergius. De hade inte spelat elitbandy på mer än fem år när de anslöt till truppen. Till det kommer ju tränaren Jesper Bryngelsson. Emil Viklund och Adam Blomster är fortfarande på skadelistan. Och i veckan blev det klart att Hugo Nyman blir avstängd och missar tre matcher, däribland Hammarbymatchen.

Linus Hagman toppar Vänersborgs interna skytteligan med 12 mål, följd av Kalle Lempinen med 9 och Joakim ”Kimmen” Johansson med 7 mål, Alla mål av ”Kimmen” har kommit på vänsterhörnor. Assistligan toppas av Lukas Forsström och Adam Hero Löf med 12 respektive 10 assist.

Vänersborg är effektiva på hörnor. Laget har skapat 100 hörnor, och 18% av hörnorna går i mål, det är bästa statistiken i elitserien. Hammarby har gjort mål på 11% av sina 104 hörnor. Vänersborg toppar också busligan med 255 utvisningsminuter på 13 matcher. Hammarby har dragit på sig 205 minuter, och ligger i mitten av busligan.

På de senaste fem matcherna har Vänersborg tagit fyra poäng genom att besegra Sirius och spela oavgjort mot Västerås och Edsbyn. Förlust har det blivit mot Broberg och senast mot Motala. Hammarby har plockat tre poäng, oavgjort mot Västerås och seger senast mot Frillesås. Däremot blev det förluster mot Sandviken, Edsbyn och Gripen.

Hammarby vände senast en negativ trend med fem raka matcher utan seger. Efter en mållös första halvlek tog Frillesås ledningen en kvart in i andra. Det såg länge ut att bli ytterligare en förlust. Men Hammarby gav inte upp och på de sista tio minuterna kunde Hammarby med en kämpainsats av Gilljam kvittera och sedan slog Karlsson in segermålet. Med samma inställning som i slutkvarten mot Frillesås kommer det att bli fler poäng.  Hammarbys skytteliga toppas av Isac Karlsson med 15 mål, före David Jansson 11 och Adam Gilljam med 5 mål. Adam Gilljam har gjort 11 assist, Kasper Milerud 7 och Robin Sundin 5.

I Hammarbys bortamatcher mot Vänersborg de senaste tio åren har det blivit fyra segrar för båda lagen, två matcher har slutat oavgjort. Tittar man på de fem senaste mötena ser det bättre ut för Hammarby. Då har det blivit tre segrar, en oavgjord och bara en förlust. Förra säsongens möte i Vänersborgs Arena vann Hammarby övertygande med 1-4, trots att Vänersborg gjorde första målet. Isac Karlsson blev då tremålsskytt.

 • Hammarbys bortamatcher mot Villa Lidköping (grundspelet)
  2022/23       Vänersborg – Hammarby                     1-4
  2021/22       Vänersborg – Hammarby                     2-5
  2020/21       Vänersborg – Hammarby                     9-2
  2019/20       Vänersborg – Hammarby                     2-7
  2018/19       Vänersborg – Hammarby                     5-5
  2017/18       Vänersborg – Hammarby                     4-6
  2016/17       Vänersborg – Hammarby                     7-5
  2015/16       Vänersborg – Hammarby                     6-6
  2014/15       Vänersborg – Hammarby                     4-3
  2013/14       Vänersborg – Hammarby                     4-6

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström