Inför Tellus – Hammarby

På fredag spelar Hammarby sin fjärde elitseriematch och den tredje i Gubbängshallen. Det är Tellus som har hemmaplan i Stockholmsderbyt. Laget är tillbaka i elitserien efter ett år i allsvenskan.

I premiären blev det förlust för Tellus mot Vetlanda med 2-10 i Gubbängshallen. Matchen borta mot Motala i onsdags slutade med vinst för hemmalaget, 10-2. Så Tellus är fortfarande poänglösa.

Inför återkomsten till elitserien förstärkte laget med Alexander Heinhagen från Nässjö, Arvid Johannisson från Åby/Tjureda och Marcus Wikman från Bollnäs. Lämnade gjorde bland andra Pete Pättiniemi, Filip Fröjd och Stig Fischer. Hittills har laget varit decimerat av sjukdomar och skador, i onsdagens match mot Motala saknade Tellus sju ordinarie spelare och hade bara två avbytare. Men Hampus Krantz och Aksel Örn Ekblom har nu suttit av sina avstängningar.

Tellus har flera spelare med bakgrund i Hammarby. Pontus Nordenfors växlade förra säsongen mellan spel i Tellus och Hammarby. Andra är Fredrik Rubin, Aksel Örn Ekblom, Martin Deacon och Johan Hannegård. Mesta målgörare på försäsongen var Markus Wikman och Tobias Björklund med fyra mål vardera. Målvakter är Markus Karlsson och Jakob Knutsson. Huvudtränaren Jonas Lindkvist har tidigare varit aktiv i Ljusdal och Tillberga. I tränarstaben finns även Stefan Larsson och Rikard Koch.

IK Tellus bildades 1921. När laget tog steget upp till elitserien efter säsongen 2015/16 hade de spelat 29 säsonger i näst högst serien. Klubben har sin bas i Midsommarkransen-Aspudden. Vid sidan av A-laget driver bandysektionen även en bandyskola. Klubben har också handboll på programmet och tillsammans med Aspudden flera fotbollslag.

Också Hammarby väntar på första segern, men formen är i stigande och matchen mot Edsbyn i tisdags var nog säsongens bästa hittills. Kasper Milerud och Daniel Mossberg toppar den interna skytteligan med tre mål. Effektiviteten på hörnor behöver bli bättre, efter en fallande trend. Två mål på 28 hörnor ger hittills en utdelning på 7%. Tittar man bakåt kan man jämföra med tidigare säsonger: 2017/18 – 13%, 2018/19 – 11%, 2019/20 – 9%. Effektiva hörnor kan ge viktiga mål i jämna matcher, så det är ”gratischanser” att utnyttja.

Hammarby och Tellus möttes i en träningsmatch 2 x 30 minuter, då vann Hammarby med 12 – 1. Men det gäller det att inte underskatta motståndarna efter den klara vinsten. Tellus kan nu ställa upp med fler ordinarie spelare och är säkert taggade att ta poäng i derbyt. Sedan Tellus gick upp till elitserien har lagen mötts under tre säsonger. En poäng har Tellus fått med sig, i övriga möten har Hammarby tagit båda poängen. Men stora siffror i resultatlistan speglar inte alltid matchbilden.

2018/19 Tellus – Hammarby 2-6, Hammarby – Tellus 6-1
2017/18 Tellus – Hammarby 3-7, Hammarby – Tellus 7-4
2016/17 Tellus – Hammarby 1-3, Hammarby – Tellus 2-2

/Sten Haase
foto: Romus Ramström