Inför Tellus – Hammarby

Redan i andra omgången är det dags för säsongens första Stockholmsderby. Båda Tellus och Hammarby kommer från snöpliga uddamålsförluster, så det blir en tuff kamp för att ta säsongens första poäng. Matchen spelas i Gubbängshallen.

I premiären blev det förlust för Tellus mot Vetlanda, den matchen spelades också i Gubbängshallen. Matchen var jämn i början av andra halvlek. Sedan drog Vetlanda ifrån och skaffade sig en tremålsledning när det återstod tio minuter. Men på fem lyckominuter kunde Tellus utjämna till 5-5. Gästerna avgjorde till 5-6 på en hörna i slutminuten. Tellus Marcus Wikman blev tvåmålsskytt.

Inför årets säsong förstärkte Tellus med Jere Korhonen i målet (ny från Kampparit), Jesper Norrman (Frillesås) och Fredrik Larsson (Hammarby). Pontus Nordenfors lämnade Tellus för Hammarby, och fyra spelare slutade eller trappade ner: Calle Brohäll, Hampus Krantz, Markus Karlsson och Fredrik Rubin. Målvakt vid sidan av Korhonen är Jakob Knutsson. Huvudtränare är Mikael Björk. Han har även spelat i GT76, Hammarby IF, Örebro SK och Otterbäckens BK

Förra säsongen slutade ett skadedrabbat Tellus på sista plats i elitserien med tre vinster. Men under coronasäsongen flyttades inga lag ner, så Tellus behöll sin elitserieplats. På försäsongen vann Hammarby mot Tellus i en träningsmatch med 3-1. Tellus spelade fyra andra träningsmatcher, det blev tre förluster men vinst mot Rättvik. I Skärås Cup i ABB Arena gick det bättre. Laget vann cupen och i finalen besegrades finska mästarna Akilles.

IK Tellus bildades 1921. När laget tog steget upp till elitserien efter säsongen 2015/16 hade de spelat 29 säsonger i näst högst serien. Klubben har sin bas i Midsommarkransen-Aspudden. Vid sidan av A-laget har bandysektionen även ett par ungdomslag, och driver en bandyskola tillsammans med GT/76. Klubben har också handboll på programmet.

Också Hammarby väntar på sina första poäng. Spelarna är säkert revanschsugna efter uddamålsförlusten mot Sandviken. Hammarby har ett bra facit mot Tellus. I elitserien har lagen mötts åtta gånger, det har blivit sju vinster och en oavgjord match. Tellus visade i matchen mot Vetlanda att laget aldrig ger upp, så det gäller för Hammarby att spela på topp för att inte tappa poäng. Stötta Bajen i säsongens kortaste bortaresa!

Hammarby och Tellus inbördes möten i elitserien:
2020/21 Tellus – Hammarby 2-7, Hammarby – Tellus 6-3
2019/20 Tellus i allsvenskan
2018/19 Tellus – Hammarby 2-6, Hammarby – Tellus 6-1
2017/18 Tellus – Hammarby 3-7, Hammarby – Tellus 7-4
2016/17 Tellus – Hammarby 1-3, Hammarby – Tellus 2-2

/Sten Haase