Inför Sirius – Hammarby

På lördag spelar Hammarby sin tredje match på en vecka, när laget åker till Uppsala för att möta Sirius. Båda lagen förlorade i senaste omgången. Hammarby har ett bra facit på Studenternas, men föll där förra säsongen.

Sirius ligger på nionde plats i tabellen med 8 poäng. Hemma har laget besegrat Västerås med 4-1 men förlorat mot Broberg med 2-5. Sirius föll i torsdags hemma mot AIK med 1-6 och därigenom bröts en segersvit på fyra matcher. Främsta målskyttar är Ted Bergström Heramb med 11 mål, vilket betyder tredje plats i elitseriens skytteliga. Albin Thomsen har gjort 7 mål.

Inför årets säsong förstärkte Sirius med Albin Thomsen (ny från Villa Lidköping), Daniel Bäck (Falu BS) och Stefan Kröller (Västerås). Lämnade gjorde Teemu Määttä (till AIK), Jimi Heinonen (Edsbyn) och Samuel Heeger (Sandviken). Anton Andersson har vaktat målet i samtliga matcher, medan Ludvig Jonasson är reservmålvakt, båda har Sirius som moderklubb. Tränare är Oskar Robertson (ny från AIK) och Andreas Eskhult, medan Jonas Holgersson är assisterande tränare. Det är inte bara tränarteamet som har bekanta namn från Hammarby. På plan spelar också David Thorén, som kommit tillbaka efter en skada, liksom Ted Bergström Heramb och Kalle Mårtensson.

Förra säsongen slutade Sirius på nionde plats. Broberg besegrades i åttondelsfinalen, men i kvarten tog det stopp mot Villa som vann i tre raka matcher. De senaste säsongerna har laget slutat på nedre halvan av tabellen. Sirius bildades 1907 och har tagit fem SM-guld, det senaste 1968. 1960-talet var klubbens storhetstid med tre titlar.

Hammarby ligger på tolfte plats i serien med fem poäng. I de två senaste matcherna mot Örebro och Motala har det bara blivit en poäng. Det till stora delar nykomponerade laget har dock spelat upp sig under säsongen. Laget skapar många målchanser, men behöver bli effektivare i avsluten. Nu gäller det att plocka poäng. Positivt är att hörnskyttet blivit bättre. Två hörnmål i torsdags betyder att 12 procent av hörnorna resulterar i mål.

Hammarby förlorade på Studenternas förra säsongen. Historiskt är det den enda förlusten de senaste tio åren, i övrigt har det blivit fem vinster och fyra oavgjorda matcher.

Hammarby och Sirius inbördes möten i elitserien:
2020/21          IK Sirius – Hammarby IF   5-3
2019/20          IK Sirius – Hammarby IF   3-3
2018/19          IK Sirius – Hammarby IF   3-5
2017/18          IK Sirius – Hammarby IF   3-9
2016/17          IK Sirius – Hammarby IF   2-2
2015/16          IK Sirius – Hammarby IF   2-8
2014/15          IK Sirius – Hammarby IF   2-10
2013/14          IK Sirius – Hammarby IF   3-3
2012/13          IK Sirius – Hammarby IF    3-6
2011/12          IK Sirius – Hammarby IF    4-4

/Sten Haase