Inför Sirius – Hammarby

På fredag åker Hammarby till Studenternas för spel mot Sirius. Sirius har som Hammarby två segrar på sex matcher. Laget värvade tunga namn men har inte fått utdelning för det än. Hammarby vill ha revansch efter förlusten i förra årets Annandagsmatch.

Nya spelare i Sirius är duon Alexander Karlgren och Alexander Härndahl från Villa, och även Sandvikens Samuel Heeger värvades under Silly Season. Samtidigt lämnade fyra spelare: Tobias Nyberg (gick till Västerås), Noa Djäkner (Edsbyn), Matteus Liw (Broberg) och William Liw (Åby/Tjureda).

Sedan tidigare finns det flera kända namn i laget, som Jimmy Jansson, Ted Bergström Heramb och bandyveteranen Ted Haraldsson. Huvudtränare är Oskar Robertson och Jonas Holgersson har rollen som assisterande tränare. Förstemålvakt är Anton Axelsson och reservmålvakt Axel Göthlin. Förra säsongen slutade Sirius tia, placeringen efter Hammarby. I åttondelen vann Sirius över Motala men föll i kvartsfinalen mot Villa.

Sirius ligger med två segrar på tolfte plats, precis efter Hammarby i tabellen, men har betydligt sämre målskillnad. Med tanke på värvningarna hade laget räknat med en bättre seriestart. Men Sirius är starka på hemmaplan och har vunnit de båda matcherna på Studenternas, mot Rättvik (4-3) och Broberg (6-3). På bortaplan har det gått betydligt sämre med storförluster mot Villa och Vetlanda. Och i onsdags förlorade Sirius stort borta mot Motala, som tog sina första poäng i 6-1-vinsten.

Den interna skytteligan toppas av Alexander Härndahl 5 mål, och Ted Bergström Heramb 3.  Alexander Karlgren och Kalle Mårtensson har gjort 2 mål var. Assistligan toppas av Ted Haraldsson med 4 assist. I Hammarby leder David Jansson skytteligan med 9 mål, före Isac Karlsson, 6. Adam Gilljam och Kasper Milerud har gjort 2 mål var. Adam Gilljam toppar assistligan med 7 framspelningar.

IK Sirius bildades 1907 och hade många idrottsgrenar på programmet. Förutom fotboll och bandy har klubben ägnat sig åt simning, vattenpolo, ishockey, handboll, bowling, skidor och friidrott. Hemmaarenan Studenternas uppfördes 1908. Laget vann sitt första SM-tecken 1921 när lokalkonkurrenten IFK Uppsala besegrades. Totalt har klubben tagit fem SM-guld, det senaste 1968.

Förra säsongen vann Hammarby över Sirius på hemmaplan med 4-1. Men på Studenternas på Annandagen blev det storförlust. Sirius vann med 9-3 efter ledning med hela 7-0 i halvtid. Bortsett från förra säsongen har Hammarby haft det ganska lätt mot Sirius på Studenternas. Fem vinster, tre oavgjorda och två förluster har det blivit de senaste tio åren.

Efter två raka vinster förlorade Hammarby senast mot Villa på Zinken. Men den senaste insatsen var ändå säsongens klart bästa med ett publikvänligt och offensivt spel, och också ett starkt försvarsspel. Hammarby kämpade fram till målsnöret och utmanade seriens kanske formstarkaste lag. Fortsätter Hammarby på samma sätt bör det bli två poäng. Men det gäller att se upp för Sirius som underpresterat så här långt.

Hammarbys bortamatcher mot IK Sirius (grundserien)
2022/23       IK Sirius – Hammarby IF                      9-3
2021/22       IK Sirius – Hammarby IF                      2-3
2020/21       IK Sirius – Hammarby IF                      5-3
2019/20       IK Sirius – Hammarby IF                      3-3
2018/19       IK Sirius – Hammarby IF                      3-5
2017/18       IK Sirius – Hammarby IF                      3-9
2016/17       IK Sirius – Hammarby IF                      2-2
2015/16       IK Sirius – Hammarby IF                      2-8
2014/15       IK Sirius – Hammarby IF                      2-10
2013/14       IK Sirius – Hammarby IF                      3-3

/Sten Haase