Inför Sandviken – Hammarby

På tisdag spelar Hammarby mot Sandviken i Göransson Arena. Sandviken ligger på fjärde plats och har fyra raka segrar. Hammarby förlorade snömatchen mot Vänersborg och behöver hitta tillbaka till spelet, som laget visade upp mot Villa och Motala.

Senaste förlusten för Sandviken kom mot Bollnäs i början av november. Inför tisdagens match har Sandviken raka segrar mot Frillesås, Broberg, Gripen och Motala. Den jämnaste matchen var mot Gripen, då satte SAIK det avgörande målet på tilläggstid. Laget har också besegrat Västerås med 4-2 och förlorat mot Vänersborg. Så det är ett formstarkt lag som Hammarby möter.

Inför säsongen värvade Sandviken Benjamin Pizzoni Elfving och Joel Engström från Västerås. Övriga nyförvärv är Topi Saukkonen (från Kampparit, Finland), Fredarik Nordby (Ready, Norge), Oliver Hellgren (Lidköping) och Elliot Hellström (Falun). Fyra rutinerade spelare från den gamla truppen slutade:  Daniel Mossberg, Joel Othén, Linus Forslund och Daniel Bäck-Nirs. Lämnade klubben gjorde också Linus Pettersson (för Bollnäs), Samuel Heeger (Sirius) och Victor Berling (Falun).

I målet ersattes Joel Othén av Benjamin Pizzoni Elfving, och på bänken finns målvaktsreserven Jesper Sundving. Tränarstaben är ny, men namnen är välkända. Andreas Bergwall är huvudtränare, assisterande tränare är Daniel Mossberg och Daniel ”Zeke” Eriksson. Tidigare huvudtränare var Joakim Forslund.

Sandviken har flera år tillhört topp tre i elitserien, men de två senaste säsongerna har det gått lite sämre. Förrförra året hamnade laget på sjätte plats och föll i kvartsfinalen mot Västerås. Senaste året blev det fjärdeplats i serien och förlust mot Edsbyn i kvarten.

I Svenska cupens norra grupp på försäsongen slutade SAIK fyra och gick inte till slutspel.I år toppas skytteligan av Daniel Berlin och Joel Engström med 6 mål, följda av Eric Hagberg och Hannes Edlund med 5. Dennis Henriksen har svarat för 14 assist, Daniel Berlin för 9 och Albin Airisniemi 8. Sandviken uppvisar också ett bra hörnskytte. Av 70 hörnor har 16 % gått i mål, motsvarande siffror för Hammarby är 58 hörnor och 10 % i mål.

Förra säsongen bjöd Sandviken och Hammarby på en jämn match i Göranssons Arena. SAIK inledde med två hörnmål. Hammarby reducerade innan paus och tog även ledningen tio minuter in i andra halvlek. Sedan turades lagen om att leda innan Sandviken fastställde slutresultatet genom att kvittera till 5-5. Men på Zinken var det inte lika jämt. Hammarby vann med klara 8-3.

Hammarby hade tre vinster på fyra matcher inför matchen mot Vänersborg i fredags. Då blev det tyvärr förlust med 1-5 i en match, som spelades i rejält snöoväder. Förhoppningsvis hittar laget tillbaka till det vinnande spelet igen när de yttre förutsättningarna är bättre.

Hammarby har haft svårt att plocka poäng borta mot SAIK i grundserien. De senast tio säsongerna har det bara blivit två poäng till Hammarby, säsongen 2014/15 slutade matchen 4-4 och förra året 5-5. Men det har gått bättre i slutspelet. Lagen har mötts i fem slutspel de senaste tio åren.

2018/19 möttes lagen i kvartsfinal, Hammarby vann med 3-2 i matcher och vann två matcher i Sandviken.

2017/18 möttes lagen i semifinal, Sandviken vann med 3-2 i matcher, Hammarby vann en match i Sandviken.

2015/16 möttes lagen i kvartsfinal, Sandviken vann med 3-2 i matcher, Hammarby vann en match i Sandviken.

2014/15 möttes lagen i semifinal, Sandviken vann med 3-2 i matcher, Hammarby vann en match i Sandviken.

2012/13 möttes lagen i final, Hammarby vann med 9-4 på Friends arena.

 • Hammarbys bortamatcher mot Sandviken (grundspelet)
  2022/23       Sandvikens AIK – Hammarby IF        5-5
  2021/22       Sandvikens AIK – Hammarby IF        7-6
  2020/21       Sandvikens AIK – Hammarby IF        8-7
  2019/20       Sandvikens AIK – Hammarby IF        10-6
  2018/19       Sandvikens AIK – Hammarby IF        5-3
  2017/18       Sandvikens AIK – Hammarby IF        9-1
  2016/17       Sandvikens AIK – Hammarby IF        7-3
  2015/16       Sandvikens AIK – Hammarby IF        4-4
  2014/15       Sandvikens AIK – Hammarby IF        9-6
  2013/14       Sandvikens AIK – Hammarby IF        5-3

/Sten Haase