Inför Rättvik – Hammarby

På fredag åker Hammarby till Dalarna för spel mot Rättvik. Rättvik har inte spelat någon match sedan den 2 januari på grund av covid-19 i egna laget och i motståndarlagen. Hammarby var i samma sits men vann i lördags mot Broberg.

Efter 18 spelade matcher ligger Rättvik på 14:e plats med 8 poäng. Laget är på nedflyttningsplats medan Hammarby, som har en match mer spelad, ligger på 11:e plats med 15 poäng. För laget på plats 11 tar säsongen slut efter grundserien, laget undviker kval men går inte heller till slutspel. För Hammarby gäller det att utöka avståndet neråt och sikta på sista slutspelsplatsen, som nu endast är en poäng bort. Rättvik är ett utpräglat hemmalag och har tagit 6 av 8 poäng på Rättvik Arena. Framför allt sticker vinsten mot Sandviken ut. Skytteligan i Rättvik toppas av Christian Mickelsson 19 mål och Alfred Rustas 9 mål.

Hammarby vann mötet på Zinken i mitten av december med 7-3 efter en jämn första halvtimma och uddamålsledning 3-2 i paus. Men i andra halvlek dominerade Hammarby klart.

Rättvik har en vinst och två förluster på de tre senaste matcherna. Laget vann mot Örebro men föll mot AIK, som vände sista 10, och mot Sandviken i returmötet. Christian Mickelsson har bara spelat åtta matcher, framför allt på grund av sin arbetssituation. Men effektiviteten är det inget fel på, 19 mål på 8 matcher imponerar. Av de 19 målen är 12 spelmål, 4 kom på hörna och 3 på straffar, där han och Rättvik har gjort mål på samtliga.

I början av januari värvades Elias Engholm till Rättvik. Engholm, som även spelat för Terllus, hade kontrakt med AIK men fick ingen speltid där. Och inför säsongen värvade Rättvik Rinat Shamsutov (från Narukerä), Christian Mickelsson (Bollnäs), Clas Boström (Edsbyn) och Elliot Fröjd (Lidköpings AIK). Sent anslöt också Alfred Rustas från Hammarby. Samtidigt lämnade Tim Stjernström (till Bollnäs), Anders Erikanders (Broberg) och Olle Öijer (Hammarby). Målvakterna Adam Björk och Anton Svensson har växlat i mål. Peter Törnberg är huvudtränare och Emil Jax assisterande. Törnberg tog över tränarrollen inför säsongen 2019/20. Han har spelat närmare 20 år i Edsbyn och har varit tränare för Edsbyn och Bollnäs. I december meddelade Rättvik att Jocke Björkman ansluter till tränarstaben. Björkman har tidigare tränat Frillesås.

IFK Rättvik bildades 1906 och har lag inom bandy, fotboll och handboll. Rättvik Bandy spelade 17 säsonger i Sveriges högsta division mellan 1930 och säsongen 1951/52. Klubben har spelat SM-final 1938 mot Slottsbrons IF, men det blev förlust med 2-5. Det blev också förlust mot Sandvikens AIK i en SM-semifinal 1941. Ett par kända spelare från Rättvik är Anders Svensson och Felix Pherson. Klubben var tidigt ute med inomhusarena. Redan säsongen 2009/2010 stod hallen Rättvik Arena klar och är sedan dess föreningens hemmaplan.

Det ska bli spännande att se hur Rättvik har hanterat det närmare tre veckor långa speluppehållet och om Christian Mickelsson har bevarat sin goda form. Alfred Rustas kommer inte att att vara med i matchen. Hammarby fick en stark nystart efter ett långt speluppehåll genom vinsten mot Broberg på Bandyns dag. Matchen mot Rättvik blir inledningen på tre bortamatcher för Hammarby, serien fortsätter med AIK på söndag och Edsbyn på onsdag. Nästa fredag ställs Hammarby mot Västerås på Zinken. Slutspurten av grundserien blir intensiv, Hammarby och många lag får spela tre matcher per vecka, så det gäller att truppen håller sig frisk och skadefri.

Hammarbys matcher mot Rättvik (elitserien)
2021/22         Hammarby IF – IFK Rättvik                     5-4                 (publik 1155)

/Sten Haase