Inför Rättvik – Hammarby

På tisdag möter Hammarby nykomlingen Rättvik. Båda lagen jagar sina första poäng. Efter en svag försäsong har Rättvik gjort bra ifrån sig både mot Sandviken och Sirius. Så det är ingen enkel match som väntar Hammarby i Rättvik Arena.

Rättvik spelade i elitserien 2021/22, men sejouren blev endast en säsong lång. Laget kom på 14:e plats och flyttades ner till Allsvenskan. Men efter en stark fjolårssäsong är det nu åter dags för spel i högsta serien. Rättvik vann Allsvenskan och flyttades upp utan kval. Laget tappade bara tre poäng under hela den 22 matcher långa säsongen.

Inför årets säsong har Rättvik värvat Lucas Dalin från Hammarby och Filip Andersson från Tillberga. Målvakten Anton Svensson lämnade Rättvik för IFK Vänersborg och Jesper Nywertz har slutat. Målet vaktas nu av 20-årige Sam Börjes, medan Kevin Sterner och Anton Viklund har varit reserver i seriematcherna. Joakim Björkman är huvudtränare, och även Emil Jax finns med i tränarstaben.

Rättvik har inlett med tre förluster. Mot Sandviken (2-5), Broberg (4-8) och Sirius (3-4). Men man har gjort ett par starka insatser. Mot Sandviken ledde Rättvik med 2-1 i paus, och det var de sista 20 minuterna som SAIK vände till ledning och vinst. Senast mot Sirius låg Rättvik under med två mål i paus. Men efter mindre än tio minuter in i andra halvlek var ställningen utjämnad, 3-3. Jimmy Jansson avgjorde när tio minuter återstod av matchen. I matchen mot Sirius drabbades Rättvik av en tung skada när Rinat Shamsutov fick en boll i ansiktet vid en hörna och med stor sannolikhet blir han borta några matcher.

I Svenska Cupen på försäsongen kom Rättvik sist i norra gruppen. Enda poängen kom i sista omgången mot Bollnäs, matchen slutade 2-2. Rasmus Plan vann den interna skytteligan med 4 mål, Lucas Dalin och Jack Ternander gjorde 3 mål var. Plan har fortsatt målskyttet i serien. Fyra mål har det blivit i de tre inledande matcherna.

IFK Rättvik bildades 1906 och har lag inom bandy, fotboll och handboll. Rättvik Bandy spelade 17 säsonger i Sveriges högsta division mellan 1930 och säsongen 1951/52. Klubben gick till SM-final 1938 mot Slottsbrons IF, men det blev förlust med 2-5. Det blev också förlust mot Sandvikens AIK i en SM-semifinal 1941. Ett par kända spelare från Rättvik är Anders Svensson och Felix Pherson. Klubben skaffade sig tidigt en inomhusarena. Redan säsongen 2009/2010 stod hallen Rättvik Arena klar och är sedan dess föreningens hemmaplan. Rättvik är även representerat i elitserien dam, där laget nu har en vinst och en förlust.

Hammarby är tillsammans med Rättvik och Motala utan poäng efter tre matcher och ställs mot dessa båda lag den här veckan. Viktigt för Hammarby är att få igång målskyttet. Laget har bara gjort 7 mål hittills i elitserien, vilket är ett färre än Motala. Samtidigt har det blivit 19 mål bakåt. Endast Sirius med 22 baklängesmål har släppt in fler. Målskillnaden för Rättvik är 9-17. Hammarby har också dragit på sig 60 utvisningsminuter, medan Rättvik endast har 5 minuter i båset. Under Rättviks senaste sejour i elitserien vann lagen sina hemmamatcher. Så Hammarby måste spela på topp för att få med sig poäng från Rättvik.

Hammarbys matcher mot Rättvik (elitserien)
2021/22         Hammarby IF – IFK Rättvik                     7-3                 (publik 1155)
2021/22         IFK Rättvik – Hammarby IF                     6-2

/Sten Haase